Hlavní obsah

ČSSD bude na Olomoucku vládnout s ODS a lidovci

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

ČSSD bude v Olomouckém kraji vládnout spolu s ODS a KDU - ČSL. Zástupci těchto stran se v pondělí dohodli na vytvoření společného textu koaliční dohody, která by měla být podepsána ve středu. Právu to řekl lídr ČSSD a pravděpodobný budoucí hejtman Martin Tesařík.

Článek

V jedenáctičlenné krajské radě mají mít sociální demokraté osm zástupců, dva občanští demokraté a jednoho lidovci. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice 45 mandátů - ČSSD 27, ODS 13 a KDU - ČSL 5. V opozici zůstanou jen komunisté (10). Stejná koalice funguje i na olomoucké radnici.

„Trojkoalici vnímáme jako sňatek z rozumu, jako řešení pro krizovou situaci, kdy Olomoucký kraj patří k nejchudším v Česku. Myslíme si, že nekonfrontační politika na širokém základě může regionu jen prospět. Je to skutečně účelové řešení, jehož cílem je nastartovat rychlejší rozvoj kraje,“ řekl Právu Tesařík.

Jde o zradu voličů, míní představitel ČSSD

Trojkoalici dal již v neděli zelenou nejprve klub soc. dem. zastupitelů a následně i krajský výkonný výbor strany. Za zcela nevhodnou a nepřijatelnou označila naopak téhož dne koalici s ODS přerovská okresní organizace ČSSD.

„Vytvoření koalice s ODS by bylo zradou na našich voličích a znamenalo by ztrátu důvěry na mnoho dalších let,“ praví se mj. v unesení, které poslal Právu předseda okresní organizace soc. dem. Jiří Lajtoch.

Kdo bude vládnou v krajích
Krajkdo povládne v kraji
KarlovarskýČSSD v koalici s KSČM a hnutím Doktoři za uzdravení společnosti
Plzeňskýmenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Ústeckýnerozhodnuto
Jihočeskýnerozhodnuto
Středočeskýmenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Libereckýnerozhodnuto
KrálovehradeckýČSSD v kolici s KDU-ČSL a SNK-ED
PardubickýČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj
Vysočinamenšinová vláda ČSSD s podporou KSČM
Jihomoravskýnerozhodnuto
OlomouckýČSSD s KDU-ČSL a ODS
MoravskoslezskýČSSD v koalici s KSČM
Zlínskýnerozhodnuto

Dohodu kritizují i komunisté

Sociálním demokratům schází v Olomouckém kraji k absolutní většině v zastupitelstvu jediný hlas. Podle přerovské ČSSD měl vyjednávací tým za této situace jednat spíše o podpoře menšinové krajské vlády, případně o vytvoření koalice s KDU - ČSL.

„Sociální demokraté v Olomouckém kraji ztratili smysl pro realitu a zahodili šanci dokázat, že jsou politickou stranou, která přinese změny. Otevřenou spoluprací se stranami, které tu dosud vládly, dají jasně najevo, že jim nezáleží na mínění voličů,“ sdělil Právu krajský volební lídr KSČM Alexander Černý.

Koaliční partneři cítí prostor k jednání

„Nepřekročitelnou podmínkou vzniku koalice byl pro nás při jednáních vždy respekt partnerů k předvolebnímu programu ČSSD, mj. k tomu, že kraj bude za pacienty hradit poplatky v krajských zdravotnických zařízeních,“ uvedl Tesařík. ČSSD chce podle něj do koaliční smlouvy prosadit mj. i to, že kraj bude iniciovat návrh zákona o plošném zrušení poplatků.

S tím souhlasí jak ODS, tak i KDU - ČSL. „Podmínky sociální demokracie pro nás nejsou nepřekonatelné a týká se to i hrazení poplatků ve zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že jsme v našem volebním programu o poplatcích nehovořili, máme v tomto poměrně otevřený prostor,“ řekl Právu lídr ODS a dosavadní hejtman Ivan Kosatík.

Ten se už dříve nechal slyšet, že to byly právě poplatky ve zdravotnictví, které podle něj ODS prohrály krajské volby. „Když už jsme kvůli nim prohrály volby, nechceme, aby byly i důvodem naší prohry při jednání o koalici,“ dodal dosavadní hejtman.

„Při jednání o programových záležitostech se neobjevily žádné třecí plochy, které by nám dělaly problémy. V řadě otázek máme k ČSSD velmi blízko. Týká se to například zdravotnictví, podpory rodiny či učňovského školství,“ řekl Právu lídr KDU-ČSL, dosavadní náměstek hejtmana Pavel Horák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám