Hlavní obsah

Americké automobilky Ford a GM hlásí obrovské ztráty

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Americké automobilky General Motors a Ford utrpěly ve třetím čtvrtletí letošního roku mnohamiliardové ztráty. GM má ztrátu 4,2 miliardy dolarů a Ford 2,98. Prodej aut je na dlouhodobém minimu kvůli finanční krizi. GM uvedl, že nebude mít v první polovině příštího roku už žádnou hotovost. Ukončil také jednání s Chryslerem, jenž má také problémy, o možném spojení.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Sídlo GM v Detriotu

Článek

GM míní propouštět a snižovat náklady, 3600 lidí také bude muset na nějaký čas odejít, protože na začátku příštího roku se omezí výroba v deseti továrnách. Společnost uvedla, že sektoru hrozí krach kvůli naprostému nezájmu o auta.

Ford už avizoval, že sníží mzdové náklady o deset procent.

Jeho akcie letos ztratily 70 procent hodnoty a v říjnu klesly na nejnižší hodnotu za 26 let.

Automobilky vyzvaly americkou vládu k pomoci sektoru, aby mohly fungovat i v obtížných ekonomických podmínkách. Podle výkonného ředitele GM Ricka Wagonera je pomoc finančnímu sektoru základním krokem pro zotavení ekonomiky a automobilového průmyslu, musí ale následovat další výrazné akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám