Hlavní obsah

Levné nákupy z USA skončily, dolar je nejdražší za poslední rok

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koruna je vůči dolaru nejslabší za poslední rok. Rozdíl od letních rekordů dělá v současnosti zhruba čtyři koruny. Nákupy v zahraničí a zejména zboží objednané ze Spojených států vyjde mnohem dráž než před třemi měsíci. Podle analytiků bude koruna oslabovat i nadále.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Rekord kurzu tuzemské měny vůči dolaru byl v červenci pod hranicí 14,50 Kč/USD. V pondělí odpoledne se obchoduje kolem 18,60 Kč, přičemž nejslabší byl v pátek, kdy kurz olizoval devatenáctikorunovou hranici.

Na obdobné úrovni byla koruna naposledy loni na přelomu října a listopadu. Vyplývá to z grafu kurzovního lístku České národní banky.

:. Vývoj kurzu koruny vůči dolaru od začátku letošního roku. Graf končí v pátek, kdy se tuzemská měna přiblížila hranici 19 korun za dolar. Graf: ČNB

Obdobně je na tom koruna proti jednotné evropské měně. Právě vývoj tohoto kurzu odráží cenu dolaru v Česku. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla letos koruna kopíruje vývoj před šesti lety. Tehdy v průběhu roku měna výrazně posílila proti euru, což táhlo i dolar, následně však stejně rychle oslabila.

V obou případech je jmenovatel stejný, a to oslabování ekonomiky, nejen české, ale zejména obchodních partnerů České republiky.

Koruna vůči euru byla v pátek nejslabší za poslední čtyři měsíce. V pondělí odpoledne se obchodovala kolem 25 korun za euro, letní rekord je pod 23 Kč/EUR. V té době byla Česká pošta doslova zaplavena balíky ze zahraničí, zejména z Ameriky. Lidé hojně využívali možnosti levného nakupování přes internet.

Vývoj koruny je nejistý

Podle analytiků období rekordně silné měny, jako tomu bylo prvním pololetí letošního roku, definitivně odzvonilo. „Kam to zahučí krátkodobě neví nikdo, ani centrální mozek lidstva. Myslím si, že dolar může stát během příštích dvanácti měsíců i dvacetikorunu,“ komentoval Michl. Současné kurzy měny by podle něj měli využít zejména exportéři, aby se zajistili proti případnému dalšímu posilování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám