Hlavní obsah

Čelný polský antikomunista Geremek zahynul při autonehodě

Novinky, ČTK, aš, Polskie radio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Při autonehodě se zabil bývalý polský ministr zahraničí a přední představitel hnutí Solidarita, 76letý profesor Bronislaw Geremek. Jeho mercedes se čelně střetl s protijedoucím Fiatem Ducato u města Nowa Tomysl na západě Polska na silnici z Varšavy do Německa.

Foto: Rick Steele, ČTK

Bronislaw Geremek na archivním snímku z roku 2004

Článek

Geremek zahynul na místě nehody. Žena, která ho provázela na cestě, byla převezena do nemocnice. Střet přežil i řidič fiatu. Policie příčinu nehody šetří, zjišťuje, proč mercedes vybočil doleva ze svého pruhu a namířil do protisměru, kde se střetl fiatem.

Šestasedmdesátiletý Geremek se v létě 1980 podílel na vzniku nezávislého odborového svazu Solidarita, který výrazně pomohl k porážce komunismu. V letech 1983-1987 byl klíčovým poradcem odborového předáka a pozdějšího prezidenta Lecha Walesy.

Byl mnohokrát vězněn. Od října 1997 do června 2000 byl ministrem zahraničních věcí. Pak byl poslancem Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám