Hlavní obsah

Papírovým letenkám odzvonilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od neděle prodávají letecké společnosti pouze elektronické letenky. Končí tak proces přechodu od papíru na elektronické kódy, který Mezinárodní asociaci letecké dopravy IATA odstartovala před deseti lety. Důvodem konce papírových letenek je především úspora nákladů a jednodušší odbavení cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Od neděle se používají už jen elektronické letenky.

Článek

Dopad na ceny letenek zřejmě nebude příliš výrazný; drtivá většina letenek se totiž v elektronické formě již nějaký čas prodává.

Elektronické letenky mají řadu výhod. Nelze je ztratit, jsou u nich nižší servisní poplatky a odbavení na letišti je jednodušší. Elektronickou letenku lze navíc snadno koupit přes internet. Přesto papír zcela nezmizí. Část letišť například v Africe nebo v Asii dosud nemá potřebné vybavení ke "čtení" elektronických letenek.

IATA odhaduje celkové úspory z přechodu na elektronické letenky kolem tří miliard dolarů ročně (48,8 miliardy Kč). V průměru aerolinie za zpracování papírové letenky utratí deset dolarů, za zpracování elektronické pouze dolar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám