Hlavní obsah

VIDEO: Závěr týdne bude tropický, po víkendu se ochladí

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrou zprávu mají meteorologové pro všechny, kteří hodlají vyrazit na víkend do přírody nebo k vodě. Počasí s tropickými teplotami vydrží až do konce týdne, teprve po víkendu se ochladí, ale nijak výrazně. Podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo být příštích třicet dní teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných.

Článek

Velmi teplý vzduch z jihu do České republiky v současnosti proudí kolem tlakové níže, jejíž střed se nachází nad Britskými ostrovy. Díky tomu se do střední a východní Evropy dostává tropický vzduch ze severní Afriky.

Tropické třicítky by mohly teploty dosáhnout už během středy, kdy má být podle předpovědi ČHMÚ skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti se mohou na jihozápadě a západě Čech ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Na severu a severovýchodě ale maxima dosáhnou pouze 24 stupňů.

Také ve čtvrtek bude pokračovat po přední straně nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou příliv teplého vzduchu od jihu. Ranní teploty klesnou na 15 až 11 stupňů. Přes den bude skoro jasno až polojasno s nejvyššími teplotami od 25 do 29 stupňů.

Tropický víkend

Vedro bude i o víkendu. „Teploty budou dosahovat téměř tropických hodnot. Očekáváme teploty v rozmezí 27 až 31 stupeň Celsia. V sobotu ojediněle a v neděli místy bouřky nebo přeháňky,“ řekl Novinkám meteorolog ČHMÚ František Šopko.

"Částečně se ochladí, očekáváme odpolední teploty kolem 25 stupňů. Místy se budou vyskytovat přeháňky nebo bouřky, zejména v odpoledních a večerních hodinách,“ uvedl Šopko.

"Těch nejbližších třicet dnů by mělo být teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných,“ uzavřel meteorolog.

Pozor na škodlivé UV záření

Meteorologové v souvislosti s letním počasím už také varovali před delším pobytem na přímém slunci. "V současnosti je nad naším územím zeslabena ozonová vrstva a tím pádem je zesíleno škodlivé UV (ultrafialové) záření,“ stojí ve zprávě ČHMÚ.

"Při pobytu na přímém slunci tedy doporučujeme používat ochranné prostředky jako krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle, pokrývky hlavy apod.,“ dodali meteorologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám