Hlavní obsah

ČEZ vede válku s černými odběrateli elektřiny

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelegálních odběrů elektrické energie, ke kterým dochází i kvůli rostoucím cenám elektřiny, v Česku prudce přibývá. Tvrdí to společnost ČEZ. Odběratelé proudu, které ČEZ označil za nelegální, na ČEZ ale podali žalobu.

Článek

Zatímco v roce 2006 odhalili pracovníci ČEZ „černé“ odběry za 50 miliónů korun, loni prý už za 130 miliónů.

Ti odběratelé, o nichž ČEZ tvrdí, že byli přistiženi při černém odběru, však prostřednictvím olomouckého právníka Jana Rytíře podali hromadnou žalobu, v níž pracovníky ČEZ viní ze zločinného spolčení či vydírání.

„Trestní oznámení má dohromady 103 listů a je v něm zmapováno 53 případů, ve kterých je poškozeno dohromady 177 občanů a firem. Trestní oznámení jsme podali pro podezření z účasti na zločinném spolčení, vydírání, podvodu, porušování domovní svobody a poškození cizích práv,“ řekl Rytíř.

Lidé v trestním oznámením napadají pracovníky zvláštního týmu společnosti ČEZ zaměřeného na odhalování černých odběrů proudu. Poukazují především na jejich způsob jednání a údajně nezákonné praktiky.

ČEZ: záznam nelze použít jako důkaz

ČEZ obvinění odmítá. „Považujeme žalobu za nedůvodnou. Mimo jiné proto, že veškerá jednání s nelegálními odběrateli včetně zásahu na místě nahráváme certifikovaným zařízením, kdy záznam nemůže být zpětně upraven. Záznam proto můžeme použít jako důkaz,“ řekla Právu mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Žaloby označila mluvčí za jednání lidí, kteří se snaží zakrýt důsledky svého nelegálního jednání.

„Pořízeným záznamem není problém dokázat, že zásah i jednání s lidmi proběhlo zákonným způsobem a vyvrátit tak nepravdivá tvrzení přistižených, že na ně byl údajně vyvíjen nátlak,“ prohlásila Nováková.

„Ve všech případech jsme si jisti a je důkazně podloženo, že se jednalo o neoprávněný odběr elektřiny. Ve všech případech byly elektroměry opatřeny falešnou plombou, zásah do měřidla potvrdil i nezávislý posudek znalců,“ tvrdila Nováková.

Hledání černého odběratele trvá podle mluvčí i několik měsíců. „Je to poměrně sofistikovaný proces, který trvá několik týdnů či dokonce měsíců. Nejdříve je na základě analýz vytipován anomální průběh spotřeby v odběrném místě a poté vše monitorujeme přímo na místě. Kontrola a odmontování elektroměru je až poslední fází a špičkou ledovce v celém procesu,“ dodala Nováková.

Podle ní na černé odběry doplácejí všichni odběratelé, neboť cena za nelegální odčerpání energie ze sítě se rozpouští do cen za distribuci energie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám