Hlavní obsah

Obama získal v březnu na kampaň 40 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Barack Obama, který usiluje o nominaci do voleb na amerického prezidenta za Demokratickou stranu, získal od dárců během března 40 miliónů dolarů. Poskytlo mu je více než 442 000 dárců. Polovina z nich přispěla poprvé.

Foto: Jessica Rinaldi , Reuters

Barack Obama při projevu v texaském San Antoniu

Článek

Částka se ale nepřiblížila rekordním únorovým 55 miliónům. Čísla však ještě nejsou konečná. „Pořád ještě počítáme,“ uvedla mluvčí Obamovy kampaně.

Jeho soupeřka, senátorka Hillary Clintonová, březnové dary nezveřejnila. Sdělila, že tak neučiní dříve, než jí to ukládá zákon, tedy až dva dny před významnými primárkami v Pennsylvánii, které se konají 22. dubna.

V únoru ale získala Clintonová výrazně méně peněz než její soupeř, 35 miliónů. Zřejmě tomu bude tak i nyní. „Věděli jsme, že nás předstihl. Bylo tomu tak už v posledních několika měsících,“ uvedl senátorčin mluvčí Howard Wolfson a dodal: „My budeme mít zdroje, které potřebujeme pro souboj a úspěch ve státech, kde se konají příští primárky.“

Ani republikán John McCain, který už má nominaci do voleb jistou, březnová čísla nezveřejnil. V únoru získal 11 miliónů dolarů. McCainovi bylo opakovaně vytýkáno, že nemá dost prostředků na volební boj.

Obamovi věří i Michael Stipe z R.E.M.

Zpěvák skupiny R.E.M. Michael Stipe je dalším umělcem, který veřejně podpořil Obamu. Podle něj představuje naději pro USA, kterou současní vůdci vedou do záhuby. V minulých prezidentských volbách Stipe otevřeně podporoval kandidáta Demokratické strany Johna Kerryho, jenž se však proti republikánskému prezidentu Georgi Bushovi neprosadil.

Letos se Stipe zatím takto otevřeně nevyjádřil. Německému serveru Welt Online ale prozradil, že jeho sympatie jednoznačně patří Obamovi a varuje před případným zvolením republikánského kandidáta Johna McCaina.

Na Obamovi se mu líbí, že není kariérním politikem, nepřichází z "bažiny" ve Washingtonu - z prostředí lobbistů a zájmových skupin. "Politika pro Obamu ještě není hrou. To mu získává sympatie. Zasazuje se o skutečnou změnu," řekl Stipe, který je neochvějně přesvědčen o pravdivosti Obamova volebního hesla, jímž je změna.

Naopak McCain mu vadí. "S McCainem by bylo všechno ještě horší. Je prostě na prezidenta příliš starý a tvrdohlavý. Je mu přes 70! Kolik by mu bylo na konci funkčního období? Raději ani nepomyslet. Považoval bys za dobré, kdyby tvé zemi vládl tvůj dědeček? Je tvůj dědeček také tak stařecky umíněný, jako byl můj?"

Reklama

Výběr článků

Načítám