Hlavní obsah

Hyundai chce urychlit stavbu v Nošovicích, půjčí si 7,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/NOŠOVICE

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor si na výstavbu svého nového závodu v Nošovicích půjčí 300 miliónů eur (asi 7,6 miliardy Kč). Uvedl to v úterý korejský finanční ústav Export-Import Bank of Korea (Kexim), který půjčku poskytne. Hyundai chce výstavbu urychlit, aby mohl zahájit sériovou výrobu začátkem příštího roku.

Článek

"Společnost Hyundai Motor požádala o půjčku a my jsme se rozhodli ji poskytnout," řekl agentuře Reuters zástupce korejské banky. Podmínky, za kterých si Hyundai peníze půjčí, ale banka nesdělila. Zástupce automobilky informace k půjčce neposkytl.

Hyundai Motor je největším výrobcem automobilů v Koreji a šestou největší automobilkou na světě podle objemu prodeje. Do skupiny patří i společnost Kia Motors, která má jednu z továren i na Slovensku. Za poslední dva roky si Hyundai u banky Kexim půjčil už 250 miliónů dolarů, a to na výstavbu své druhé továrny v Indii.

Automobilka má problémy

Výstavba továrny v Nošovicích by měla přijít na zhruba 1,1 miliardy eur a Hyundai by v ní chtěl zahájit sériovou výrobu na přelomu ledna a února příštího roku. Vedle Koreje má Hyundai výrobní závody ve Spojených státech, Číně, Indii a Turecku.

Analytici upozorňují, že výstavba továren v zahraničí je pro další růst firmy důležitá. V Koreji se totiž Hyundai často potýká s odboráři a doplácí i na prudší výkyvy kurzu domácí měny won.

Hyundai chce sice urychlit výstavbu, přesto má s jejím pokračováním jisté problémy. Před několika dny musela totiž automobilka zastavit některé práce. Jednalo se o kanalizaci, části vodovodního potrubí a podobně. Firmě to nakázal Stavební úřad v Dobré, protože zjistil rozpor s původním stavebním povolením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám