Hlavní obsah

Evropská komise chce tišší pneumatiky pro auta

Právo, lh, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Po emisích výfukových plynů čeká na automobily další změna, takzvané tišší pneumatiky. Měly by snížit hluk vznikající u automobilů jedoucích rychleji než cca 50 km/h při kontaktu pneumatiky s vozovkou. Plánuje to Evropská komise (EK).

Článek

Mezinárodní organizace Doprava a životní prostředí – Evropská federace pro dopravu a životní prostředí (T) označila použití tišších pneumatik za nejlevnější a nejefektivnější cestu k plošnému snížení hluku z automobilové dopravy. Vypočítala, že se sníží výdaje na zdravotnictví, a to zhruba o 48 mld. eur (asi 1,2 biliónu korun) ročně.

EK plán tišších pneumatik již několikrát projednávala, několikrát odložila. Návrh by měla znovu probírat letos v létě. T Komisi vyzvala, aby změny provedla do roku 2012. O dva roky dříve by podle ní mělo být hotové značení pneumatik nálepkami, které by vypovídaly o jejich hlučnosti.

Ekologové navíc upozornili, že se tišší pneumatiky prodávají roky a nejsou většinou dražší než ty běžné. Státy EU by podle nich jejich rozšíření měly více podpořit.

Změna je namířená především vůči kamiónům a nákladním automobilům. „Všechny pneumatiky uváděné na trh prošly sériemi testů, v nichž úroveň hluku je jedním z parametrů.

V uvolňovacích testech pneumatik je požadavek na minimální hlučnost zařazen a při konstrukci nových pneumatik se dbá, abychom se dostali pod příslušnou mez,“ uvedl Libor Láznička, jednatel Barum Continental Otrokovice, která je největším výrobcem pneumatik v ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám