Hlavní obsah

Bursík: Výzvu k odchodu beru vážně

Právo, Novinky, znk, jov, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda Strany zelených Martin Bursík bere výzvu olomoucké krajské rady strany k rezignaci vážně, své setrvání v čele SZ probere s jejím předsednictvem. Výzva olomouckých zelených ale nenachází mezi kolegy v jiných krajích velkou odezvu. Většina z nich je zdrženlivá, jiní Bursíka přímo podpořili.

Článek

"Výzvu Rady krajské organizace SZ Olomouckého kraje beru se vší vážností. Vycházím z toho, že bezpochyby Rada odpovědně zvážila požadavek na odstoupení předsedy strany a že vzala v úvahu i to, že na podzim tohoto roku budou krajské a senátní volby," sdělil Bursík.

Dodal, že bude "velmi pozorně naslouchat hlasům vycházejícím z členské základny" a poradí se s předsednictvem, které se sejde na řádném zasedání v pátek 7. března, jak situaci řešit.

Předseda olomouckých zelených Martin Tichý ke čtvrtečnímu usnesení krajské rady v pátek řekl: "Udělali jsme možná trošku překvapivou výzvu, budeme čekat na reakci. Hlavně ale jde o to, abychom změnili styl komunikace, měli bychom se vrátit ke slušné a věcné politice."

Bývalý náměstek ministerstva školství Martin Tichý (SZ)foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Odmítl, že by za dokumentem stály politické ambice Bursíkových oponentů. „Tak ta výzva nebyla určitě myšlena," vysvětlil.

První místopředsedkyně strany Dana Kuchtová ČTK řekla, že přes výhrady, které má k Bursíkovu chování v čele strany, nepovažuje za rozumné ho nyní odvolávat a neočekává ani, že by se takto rozhodlo předsednictvo.

Mediálně zdrženliví

"V tom stanovisku (olomoucké krajské rady) je bod, že by všichni měli být mediálně zdrženliví a s tím souhlasím," řekl předseda jihomoravské organizace Dušan Lužný. Jeho organizace se na své schůzi bude o celou věc zajímat. "Nemohu ale říct, jestli to bude samostatný bod," dodal.

Podobný názor má i předseda jihočeské organizace Marek Anděl. "Celou situaci bychom měli nejprve prodiskutovat ve straně a teprve pak zveřejnit případné stanovisko," uvedl.

„Svoláváme jednání krajské rady, začátkem příštího týdne bychom měli mít jako celá organizace nějaký názor," řekl předseda středočeské SZ Jiří Čejka. Sám považuje výzvu olomouckých zelených za předčasnou.

Vyjádřil se také k avizované kandidatuře Kuchtové, která byla také ministryní školství, na předsednický post. „Respektuji to jako její legitimní právo. Příští rok bude končit volební období Martina Bursíka, debata o předsedovi strany bude otevřená,“ uvedl.

„Potřebujeme to prodiskutovat na krajské úrovni a také na úrovni krajských předsedů,“ řekl Novinkám šéf zelených v Moravskoslezském kraji Vladislav Koval, který dodal, že souhlasí s kritikou vnitrostranické komunikace.

Kandidaturu Kuchtové uvítal. „To je v pořádku, legitimní, i když možná trošku předčasné, protože máme volební sjezd příští rok. Pokud však bude kandidovat, tak je to jenom dobře,“ sdělil.

Dana Kuchtová zvažuje kandidaturu na post předsedy SZ. foto: Právo/Milan Malíček

Důležitější jsou krajské volby

„Je to (stanovisko olomouckých zelených) nevhodné a nepřipojíme se k tomu,“ řekla Novinkám šéfka zelených na Vysočině Marie Hronová. Nepovažuje v tuto chvíli za vhodné, aby se svolával mimořádný sjezd a odvolával předseda strany. „Připravujeme krajské volby a máme jiné starosti,“ vysvětlila.

„Tuto otázku jsme neřešili. Myslím si ale, že máme na prvním místě volby, takže to nyní řešit ani nechceme,“ sdělila předsedkyně zelených v Plzeňském kraji Radana Bendlová. „(Kuchtová) má na to plné právo a byla by samozřejmě kvalitní,“ uvedla pak k možné kandidatuře Kuchtové na šéfku strany.

Předseda libereckých zelených Jan Korytář se k olomoucké výzvě nepřipojí. Zdůvodnil to krajskými volbami, sjezd by se podle něho měl konat až po nich. „Když kůň dobře jede, nemá se přepřahat,“ řekl Právu Korytář.

Zarazilo ho, že olomoučtí vyzývají k neosočování se v médiích a přitom se na ně ihned obrátili. Sám se o výzvě dozvěděl na poslední chvíli prostřednictvím SMS. „Ačkoli já určitě nepatřím k fanklubu současného předsedy, v mnoha ohledech mám kritické názory, k výzvě se přidávat nebudu,“ uvedl Korytář.

Jiní podporují Bursíka

Někteří předsedové krajských organizací jednoznačně podpořili Martina Bursíka. "Zasadím se celou svou osobností za to, aby tato výzva byla nevyslyšena. Bursík přebíral stranu v žalostném stavu a svou diplomatickou a politickou zkušeností ji dotáhl tam, kde je," poznamenal předseda karlovarské organizace Pavel Žlebek. "Štvanice, kterou ambiciózní lidé, kteří umějí řešit své spory jen přes média, je diletantská," dodal s tím, že navrhne usnesení na Bursíkovu podporu.

Penc: strana tu není proto, aby pro straníky získávala posty.foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

"Pod stanoviskem je podepsán pan Tichý, což byl jediný státní úředník (ministerstva školství), který uspořádal tiskovou konferenci proti fungování úřadu, když (exministryně) Dana Kuchtová odstupovala," poznamenal lídr královehradeckého kraje Stanislav Penc. Určitá skupinka lidí se domnívá, že strana tu je proto, aby pro straníky získala co nejvíc funkcí. Bursíkův mail je pro ně jenom záminkou," dodal.

Stehlíková: je to absurdní

Lídryně ústecké SZ a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se opřela Kuchtové. „Zaráží nás, že se k tomu přidává první místopředsedkyně. My potřebujeme oporu a pomoc a svornost uvnitř strany je základ úspěchu,“ uvedla Stehlíková, kterou rozhořčilo i oznámení exministryně, že zvažuje kandidaturu na předsedkyni SZ. „Hůře načasovat to prostě nešlo. Ve volbách neuspějeme, pokud nebude strana na centrální úrovni konsolidovaná. Je to neracionální a absurdní,“ sdělila.

Stehlíková (vlevo) a Kuchtová si do nedávné doby rozuměly, nyní je dělí kritika. foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Stehlíková doufá, že si rozpory Bursík s Kuchtovou vyříkají tak, že „pošlou do krajů signál o stabilitě strany“. Šéfka ústeckých zelených také oznámila, že se obrátí na vedení SZ Olomouckého kraje s tím, že jejich výzva je nezodpovědná.

"Usnesení (olomoucké) rady nemá velkou váhu. Za výroky nelze šikanovat ani Jiřího Čunka ani Martina Bursíka," sdělil předseda pardubické organizace Pavel Křivka s tím, že krajské konferenci nenavrhne, aby se usnesením zabývala. "Jiné důvody (pro rezignaci Martina Bursíka) by asi byly, ale to by musel navrhnout sjezd nebo předseda sám," upřesnil.

Anketa

Ustojí Martin Bursík kritiku svých oponentů?
ano, kritizuje ho jen malá skupinka straníků
50,7 %
ano, ale SZ je v názoru na předsedu zásadně rozdělena
32,6 %
ne, tlak na jeho odchod bude příliš silný
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9454 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám