Hlavní obsah

Musím si zvyknout na označení zrádce, říká poslanec Snítilý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý si podle svých slov nyní bude muset zvyknout na to, že jej kolegové označují za zrádce. V páteční prezidentské volbě hlasoval ve všech třech kolech pro Václava Klause a podpořil tak jeho zvolení. Kvůli svému rozhodnutí volit dosavadní hlavu státu byl ještě před hlasováním vyloučen z klubu sociální demokracie.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Poslanec Evžen Snítilý po vyloučení ze sněmovní frakce ČSSD

Článek

Na otázky novinářů, proč volil Klause, nedokázal přesně odpovědět. Pouze řekl, že "Klause zná". O Švejnarovi se nevyjádřil. Snítilý podle svých slov chápe, že se vedení strany zlobí a vyloučilo ho z poslaneckého klubu ČSSD. Dodal však, že i nadále bude hlasovat v souladu s klubem ČSSD.

David Rath novinářům řekl, že mu Snítilý přiznal, že v té věci mohou být peníze. Snítilý to však následně odmítl. „Ne, já jsem řekl panu Rathovi, ať si interpretuje tuto skutečnost, jak chce. V tom žádné peníze nejsou, nebyly a nebudou,“ ujišťoval poslanec.

Snítilý novináře ujišťoval, že je mu jedno, co se bude o něm povídat. Odmítl, že by vzal úplatek pro zabezpečení své velké rodiny. „A jestli si někdo myslí, že jsem tento krok udělal proto, abych zajistil svoji rodinu – mám tedy sedm dětí –, mohu ho upozornit, že jsem svou rodinu zajistil i v době, kdy jsem byl pomocným dělníkem v Transportě Chrudim,“ řekl Snítilý.

Odpovědi Evžena Snítilého na otázky novinářů
Ovlivnilo vaše rozhodnutí informace o vaší údajné spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou?
Vůbec ne. Myslím, že jsem se k tomu postavil čelem. Požádám o prověrku svého lustračního osvědčení, uvidíme, jak to dopadne. Jestliže bude jiné než mé vlastní negativní, pak je na pořadu dne otázka vzdání se mandátu.
Čekáte vyloučení ze strany?
To je přece na rozhodnutí orgánů strany. Jsem přesvědčen, že budu pozván na stranická jednání v této věci.
Uvažujete, že byste z ní sám vystoupil, anebo složil poslanecký mandát?
O tom, že bych vystoupil z ČSSD, neuvažuji vůbec. Řekl jsem jasně, že otázka složení mandátu bude na pořadu dne v okamžiku, kdy dostanu nové lustrační osvědčení.
Měl jste kolegům říci, že se poradíte s Milošem Zemanem. Byl jste za ním na Vysočině?
Takhle jsem to zcela jistě neřekl. Na citaci ze Zemanovy knihy, kterou jsem nečetl – ať mi to Miloš odpustí, ale on mi to asi odpustí –, jsem jenom glosoval, že to budu muset poprvé zajet na Vysočinu, abych se na to Miloše zeptal. To byla moje přesná citace.
Už jste tam byl?
Nebyl a také tam nepojedu.
Kontaktoval vás v poslední době Miroslav Šlouf?
Mirka jsem neviděl a nemluvil jsem s ním minimálně tři roky.

Reklama

Související články

Prezidentem byl znovu zvolen Václav Klaus

Prezidentem České republiky byl podle oficiálních výsledků zvolen Václav Klaus. Ve třetím kole druhé volby porazil Jana Švejnara. Dostal 141 hlasů. Před pěti...

Výběr článků

Načítám