Hlavní obsah

Země se po několika dnech shodly, jak dál řešit změny klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALI
Aktualizováno

Konference OSN o změnách klimatu na indonéském ostrově Bali se v sobotu ráno středoevropského času shodla na plánu jednání o nové dohodě, která má nahradit Kjótský protokol. Dohoda neobsahuje žádné konkrétní závazky, je to jen plán, jak budou jednání dál postupovat. Další bude v roce 2009 v Dánsku.

Článek

Země se dohodly ve chvíli, kdy USA ustoupily ze svého požadavku, aby se do ochrany prostředí více zapojily rozvojové země.

Už v pátek večer středoevropské času ustoupily ze svých požadavků evropské státy. Chtěly, aby země snížily emise do roku 2020 o 25 až 40 procent.

Konference OSN, jíž se účastnilo 190 zemí trvala několik dní, oficiálně skončila v pátek, protože se ale státy do té chvíle nedohodly, jednání prodloužily.

"Tohle je začátek, ne konec," reagoval na dohodu generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Nadcházející jednání ale budou daleko složitější a náročnější, připomněl Ki-Mun, který se na Bali vrátil s úmyslem naléhat na delegáty, aby se za každou cenu pokusili najít kompromis přijatelný pro všechny.

ČR: je to maximální kompromis 

Dohodu přivítal i šéf sekretariátu OSN pro klimatické změny Yvo de Boer. "Je to povzbuzující. Je to skutečné znamení o ochotě ke kompromisu," komentoval výsledek konference, která se sešla 3. prosince.

Českou delegaci na Bali vedl ministr životního prostředí Martin Bursík. Výsledek jednání označil za "významný posun na cestě ke globální spolupráci na ochranu klimatu". Ocenil zejména fakt, že se rozvojové a vyspělé státy, včetně USA, dokázaly dohodnout na formě budoucích závazků při snižování emisí skleníkových plynů.

"Z naší strany panuje spokojenost," potvrdil ČTK ředitel odboru změny klimatu ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický, který se jednání také zúčastnil. Výsledek konference je podle něj maximálním kompromisem, kterého bylo možné v současnosti dosáhnout.

Moldan: Je to přijatelný kompromis, rozhodující bude konference v Kodani

Také ředitel Centra pro otázku životního prostředí Bedřich Moldan si myslí, že konference přinesla přijatelný kompromis. "Rozhodně to není žádná převratná věc," uvedl. Upozornil však, že konference nebyla fórem, na kterém by se měly uzavírat závazné dohody.

Podle něj bude klíčová konference o klimatických změnách v roce 2009 v Kodani, která bude zároveň příležitostí pro ČR, protože v té době bude předsedat EU.

Moldan se domnívá, že cílem EU bude "dostat na palubu" další důležité mimoevropské státy. Míní také, že větší šance k celosvětové dohodě bude po skončení prezidentského období republikána George Bushe. Názory demokratů i další částí americké společnosti se totiž od názorů současné administrativy liší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám