Hlavní obsah

Soud odmítl Pitrovo dovolání, šance na jeho návrat klesá

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud v Brně (NS) odmítl v těchto dnech dovolání odsouzeného a nyní i uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, který požadoval nový proces v případu 13 let starých daňových deliktů. Právu to ve středu ekl důvěryhodný zdroj z NS, který je s kauzou blíže seznámen.

Článek

Pitr dostal před časem pět let vězení za krácení daní v případu z roku 1994. Stejně dopadli i další podnikatelé – Miroslav Provod a Jiří Syrovátka, šest let pak soudy uložily Vratislavu Romanovskému a dvouletou podmínku Milanu Jungrovi.

Pitrovi teď zbývá poslední možnost, kterou je rozhodnutí pražského městského soudu o jeho opakované žádosti na obnovu procesu. Tou se zabývá soudce Petr Novák, který Pitra poslal za mříže a navíc v minulosti jeho první žádost na obnovu líčení zamítl.

„Musím nejprve počkat, až dostanu spisový materiál od Nejvyššího soudu. Teprve pak budu moci o jeho žádosti rozhodovat,“ řekl nedávno Právu Novák.

Odmítli dovolání všech

Kromě Pitra podal dovolání i Provod, který jako jediný ze čtyř nepodmíněně odsouzených již nastoupil do vězení. Na Nejvyšší soud se obrátili také Jungr a Romanovský. „Soud ale odmítl dovolání všech odsouzených,“ doplnil zdroj Práva z NS.

Pitr argumentoval hlavně tvrzením, že právní kvalifikace rozsudků není správně odůvodněna.

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát a škoda státu prý dosáhla 51 miliónů korun. Pitr se podle státní zástupkyně podílel na třech skutcích a údajně způsobil škodu téměř 23,5 miliónu korun.

Podle obhajoby ale jednání skupiny nelze právně kvalifikovat, jak to učinily soudy. „Šlo tehdy o daň z přidané hodnoty, která se do trestního zákona dostala až v roce 1998,“ řekl před časem Pitrův advokát Jiří Teryngel. Mužům by prý soudy musely prokázat podvodný úmysl, což se podle právníka nepodařilo.

Navíc sám Pitr krátce před svým červnovým útěkem z ČR řekl Právu, že mínil zaplatit údajnou způsobenou škodu, ale na Finančním úřadu v Praze 3, který měl být poškozeným, o žádné finanční újmě nic nevěděli.

Pitr sice tehdy převzal soudní výzvu, aby se dostavil do vězení k nástupu trestu, ale zároveň požádal o odklad ze zdravotních důvodů. Poté zmizel, policie po něm marně pátrá již několik měsíců. Je patrně za hranicemi, naposledy se hovořilo o Rakousku. Na něj i na Romanovského, který utekl do Austrálie, soudy před časem vydaly mezinárodní zatykač.

Reklama

Výběr článků

Načítám