Hlavní obsah

Schváleno, reforma prošla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní reforma veřejných financí začne téměř jistě od ledna 2008 platit. Koaliční poslanci v úterý ve Sněmovně po peripetiích našli dostatek hlasů k její podpoře. Pro bylo 101 z 200 přítomných poslanců. Sněmovna o reformě hlasovala hned dvakrát. Norma nejprve prošla poměrem 102:98, po několika minutách si ale ČSSD vymínila opakování hlasování.

Článek

"Udělali jsme dnes první krok k tomu, abychom nejenom veřejné finance, ale celou řadu problematických bodů života českých lidí těmi dalšími návrhy, které budou následovat, zlepšili," uvedl premiér Mirek Topolánek.

Opozici obvinil z nesportovního chování a nepřiznání porážky. ČSSD podle Topolánka tím, že nehlasovala o úpravách reformy, rezignovala na svoji opoziční roli. Premiér uvedl, že předseda ČSSD Jiří Paroubek si asi nebyl úplně jist hlasováním všech svých poslanců.

Hlasovalo se dvakrát

Po prvním hlasování místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová konstatovala, že návrh byl přijat a ukončila schůzi. Přihlásil se ale poslanec ČSSD Pavol Kubuš s námitkou. Hlasoval prý proti, zařízení ale ukázalo něco jiného. Procedura se proto opakovala a reforma i napodruhé prošla.

Podpořilo ji 101 poslanců. Zákonodárci koalice a dva exposlanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Proti byli poslanci ČSSD, KSČM a lidovec Ludvík Hovorka.

Zákon jde nyní do Senátu a poté prezidentovi k podpisu. V hormí komoře má ale většinu ODS, schválení tam je tedy jisté. A prezident Václav Klaus už dříve řekl, že zákon podepíše.

Do rozpravy před třetím čtením se přihlásili pouze poslanci ČSSD a KSČM. Ve svých projevech kritizovali reformu, vládu i koalici.

Mezi prvními vystoupil předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Řekl, že ODS udusila nadějný hospodářský růst, o který se prý zasloužila jeho vláda. Předseda komunistů Vojtěch Filip dokonce navrhl, aby se hlasovalo o textu, že reforma většinu lidí poškozuje.

Premiér Topolánek ve stručnosti zopakoval, že reforma je potřebná kvůli rychle rostoucím deficitům rozpočtů. Řekl také, že opozice se k reformě staví tak odmítavě, že to znemožňuje jakoukoliv diskuzi o její podobě.

ČSSD na část hlasování odešla

Před hlasováním o pozměňovacích návrzích, které předcházelo schvalování konečného návrhu, ze sálu odešli poslanci ČSSD. Předseda klubu Michal Hašek to zdůvodnil tím, že reformu už (pozměňovacími návrhy) změnit k lepšímu nejde.

Hovorka: reformu podpořit nemůžu

Lidovecký Ludvík Hovorka říkal, že reformu nepodpoří, už minulý týden. Těsně před hlasováním jen naznačil, že by mohl opustit sál, hlasování se vyhnout a snížit kvórum. Koalice jeho hlas díky podpoře Melčáka a Pohanky nepotřebovala. Hovorka se nakonec rozhodl zvednout ruku proti a podpořit opozici.

Hovorkovi vadí hlavně zavedení poplatků za zdravotnické služby pro děti do 15 let a změna v kategorizaci léčiv. Podle něj nemůže reforma ve zdravotnictví začít zaváděním poplatků.

Koalice spojila s reformou svou existenci

Reforma veřejných financí je stěžejním projektem koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Konečná kompromisní podoba, v jaké ji koalice pustila do Sněmovny, byla předmětem debat a sporů nejen mezi vládou a opozicí, ale i uvnitř koalice samotné.

Co se změní

Podle návrhu by se měly změnit systém sociálních dávek a také daně. Pro fyzické osoby bude platit jednotná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy, což znamená 23,1 procenta reálného zdanění. Superhrubá mzda znamená skutečné výdaje zaměstnavatele na zaměstanance, kromě samotné hrubé mzdy zahrnuje i částky, které zaměstnavatel platí za každého zaměstnance na sociálním a zdravotním pojištění.

Nyní existují čtyři daňová pásma ve výši 12, 19, 25 a 32 procent. Platí čím vyšší příjem, tím vyšší zdanění.

V roce 2009 by sazba měa ještě klesnout na 12,5 procenta, sníží se ale slevy na dani, což podle ěnkterých poslanců ODS bude znamenat, že daně nebudou nižší o tolik, o kolik by se mohlo zdát. Koalice slíbila, že pro zdanění v roce 2009 připraví ještě novelu.

Snížit by se podle návrhu měly také firemní daně - z nynějších 24 procent na 21 procent v příštím roce, na 20 procent v roce 2009 a na 19 procent v roce 2010.

Novinkou je také zavedení ekologické daně a zvýšení spotřební daně u tabáku ze současných 27 na 28 procent. Snížená sazba DPH, v níž jsou i potraviny, vzroste z pěti na devět procent.

Třicet korun za návštěvu

Ve zdravotnictví počítá reforma s poplatky za návštěvu lékaře a recept. Pacienti mají platit 30 korun za návštěvu lékaře a za jednu položku na receptu. Úhrady za návštěvu u lékaře a za recept jsou ale omezeny ročním limitem 5000 korun.

Šedesát korun má pacienty stát den v nemocnici a 90 korun by se hradilo za návštěvu pohotovosti. Poplatky se nevztahují na pacienty s chronickým onemocněním a preventivní péči. Poplatky mají sice hradit všechny děti, kompenzovat je ale bude daňová sleva na děti ve výši 240 korun. Ve zdravotnictví se podstatně mění i systém stanovení cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění.

Reforma také ruší automatické zvyšování životního minima a sociálních dávek, pravidelně se budou zvyšovat jen důchody. Vláda chce zavést také "třírychlostní" rodičovskou dovolenou. Rodiče budou moci zvolit buď dvouletou dovolenou s příspěvkem 11 400 korun měsíčně, tříletou s příspěvkem 7600 korun měsíčně, nebo čtyřletou s příspěvkem 7600 do 21 měsíců věku dítěte a pak 3800 korun měsíčně. Porodné by nově mělo být 13 000 korun za každé dítě, což je o necelých 5000 méně než v současnosti.

Změnit se má i systém nemocenské. V prvních třech dnech nemoci se přitom dávky vyplácet nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám