Hlavní obsah

Moderní interiér může být útulný

Právo, Novinky, Jana Špatzová, Roman Chrascina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo, kov a technika nás obklopují na každém kroku. Domov se snažíme mít maximálně útulný, ale přitom moderní. Interiéry zařízené v technickém až industriálním stylu necháme experimentátorům a byt si raději zařídíme příjemně, pohodlně, a přesto moderně.

Článek

V žádném případě neuděláme chybu, když budeme vybírat z přírodních materiálů. Spíš naopak. Zdůrazňuje se přirozená kresba dřeva, pěkně vypadá např. americký dub. Pokud máme nábytek rotangový nebo z jiné přírodniny, bývá opatřený jen transparentním lakem.

Patina, kterou takto ošetřený nábytek získá, působí zajímavě. Kožené sedačky jsou tradiční, nově ale můžeme mít celokožené židle nebo kůží potažený nábytek či obaly na květináče.

Květinový dekor

Přiklánění se k přírodě a přirozenému stylu naprosto odpovídají i dekory bytového textilu. V trendu jsou velké a výrazné květinové vzory. Znovu se prosazují také polštáře a přehozy. Vše v živých a výrazných barvách.

Tlumené unylé tóny meruňkové a béžové jsou momentálně na ústupu. Převládá spíš jasná barva višňová nebo královská modrá, také tmavá hnědá až kávová. Barvy volíme v odvážných kontrastech, nebojíme se experimentu. Obzvlášť módní barvou je jasná optimistická pomerančová. Ta se na špici drží již několik let a zdá se, že její obliba stále stoupá.

Rodinná kuchyň

Jestliže zařizujeme kuchyň, i zde se opakuje základní pravidlo: útulnost. Technické kuchyně plné spotřebičů a nerezu jsou sice zajímavé, ale žít se v nich moc nedá. Praktičnost a cílení na rodinu a její životní styl by měly být prioritou. Prostorná a volná pracovní deska, všechny skříňky volně dostupné.

Jemná vanilkově béžová kuchyňská linka má efektní členění. Foto archív firem Abitaire, Catelan, Sahco, Marimekko, Marburg, Reflex

Příjemnou novinkou, která se před několika lety objevila, jsou horizontální skříňky. Toto řešení umožňuje větší šířku a tím i pohodlnější uložení a snadnou dostupnost jídelního servisu, skleniček i misek. Ke kuchyni také patří velké elektrospotřebiče. Dochází pomalu k odklonu od nerezu, který byl hitem ještě loni, renesanci opět slaví klasická bílá nebo ještě lépe vestavné lednice, myčky i sporáky.

Jestliže se rozhodneme elektro přiznat, zohledňujeme celkový soulad v kuchyni. Vybíráme od jedné značky i z jedné designové řady. I drobné spotřebiče (kávovar, toustovač, varná konvice) by měly být jak funkční, tak i dekorativní.

Rady odborníka

Pokud si zařizujeme nové bydlení, chceme mít vše co možná nejútulnější a nejpohodlnější. Často si ale sami nevíme rady, nebo si nejsme jisti svým vkusem. Šikovný a kreativní bytový architekt posoudí dispozice bytu, provoz, nároky rodiny a po důkladné analýze nabídne optimální řešení.

Odborník má zmapovaný trh, a nemusíme se tudíž obávat, že nám předloží cenově nepřijatelnou nabídku. Spíš naopak pomůže vybrat firmu, která bude přesně vyhovovat našim možnostem i představám. Ve svém důsledku tedy ušetříme, a to nejen peníze, ale také čas a námahu při obíhání bytových studií a prodejen nábytku.

Narazit na opravdu dobrého řemeslníka je nesnadné, ale pokud se to podaří, je to terno. Takový dokáže hodně ušetřit na rozpočtu. Představte si, že dostanete od architekta inspirativní projekt interiéru. Ten buď vybere nějaký hodně zajímavý designový kousek, nebo sám navrhne obdobný typ nábytku. Nábytek na míru má ještě jednu velkou  přednost a tou je míra. Individuální projekt respektuje daný prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní jsou atypická křesla a sedačky

Od sedaček a křesel očekáváme především pohodlí. Při výběru proto nehodnotíme jen vzhled, ale i funkce, které zvyšují komfort při používání.

V obýváku se fantazii meze nekladou

V obývacím pokoji strávíme asi nejvíc času. Odpočíváme tu, přijímáme přátele, častokrát plní i funkci jídelny a pracovny. Právě proto je nezbytné účelné...

Výběr článků

Načítám