Hlavní obsah

Zručský zámek na podzim zpřístupní nové expozice

Zámek ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku na podzim zpřístupní nové expozice zaměřené na vodáctví v Čechách a řeku Sázavu. Umožní to třetí etapa rekonstrukce, která se nyní dokončuje. Lákadlem je pro výletníky také nově otevřená rozhledna nad Zručí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Zruč nad Sázavou

Článek

Celkově si opravy zámku již vyžádaly téměř 200 miliónů korun, jak informoval starosta Martin Hujer. „Dokončujeme třetí etapu, která bude hotová v září. Přibude nám muzeum vodáctví a expozice Příběh řeky Sázavy," uvedl. Expozice se podle něj právě připravují, slavnostní otevření opravených částí je plánováno na 19. září.

Zručský zámek je původně gotický hrad Kolovratů z počátku 14. století přestavěný na renesanční zámek v polovině 16. století. Na konci 19. století prošel novogotickou přestavbou. Od roku 1948 v něm sídlí radnice.

„Máme tady už Království panenek, regionální muzeum, letos v dubnu jsme otevírali naučnou stezku parkem, takže už můžeme nabídnout turistům ne jenom jeden den, ale klidně i více dní," míní Hujer.

Z ptačí perspektivy

Minulý týden byla také nad Zručí otevřena nová rozhledna Babka, která by měla do města přitáhnout více výletníků. Výstavba vyšla na 3,7 miliónu korun a z 85 procent ji zaplatila Evropská unie.

Dřevěná rozhledna, jejíž název vzešel z ankety mezi místními lidmi, stojí v lokalitě Mezi cestami, asi dva kilometry severně od města v nadmořské výšce 451 metrů. Vyhlídková plošina je umístěna 24 metrů nad okolním terénem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám