Hlavní obsah

Za slony mohou turisté vyrazit i do Lužických hor

– Jítrava
Právo, Ludmila Žlábková

Jedním z atraktivních míst Libereckého kraje jsou Bílé kameny, pískovcové skalní útvary u Jítravy v Lužických horách. Pro jejich zaoblené tvary se jim říká také Sloní kameny. Za slony tak nemusíme vždy vyrazit pouze do zoologické zahrady.

Foto: KÚ Libereckého kraje

Mohutné útvary Bílých kamenů připomínají sloní stádo.

Článek

Sloní skály, ležící zhruba dvacet kilometrů západně od Liberce, jsou dobře viditelné i ze silnice směrem na Děčín.

„Věřím, že Sloní kameny zná každý, kdo jezdí směrem od Liberce na Českou Lípu. Pěkný pěší výlet k nim mohu jen doporučit. Stačí zastavit na parkovišti u Jítravy, ujít pár set metrů a prohlédnout si je,“ uvedla Květa Vinklátová (SLK), krajská radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zajímavou výpravu lze ke Sloním kamenům podniknout také z nedalekých Rynoltic, vesnice, která se může pyšnit mnoha unikátně dochovanými podstávkovými domy.

Na Kleť vyrazí Jihočeši i místo oběda

Česko

Úzká silnice odsud zavede do osady Polesí, z níž vede modrá značka směrem na východ až k vyhlídce zvané Havran. Po modré pak výlet pokračuje až do obce Černá Louže; severně od ní leží obec Horní Sedlo, odkud z rozcestí vede další, červeně značená cesta směrem na Kozí hřbety a mezi bizarní skalní útvary.

Odtamtud následuje sestup k Bílým alias Sloním kamenům. Z Jítravy pak míří zelená trasa zpět do Rynoltic.

Vrchol Lysé hory čekají velké změny

Cestování

Dvanáct kilometrů dlouhý výšlap je vhodný pro rodiny s většími dětmi, pohodáře i aktivní, zvídavé turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám