Hlavní obsah

Za dalekými výhledy na šumavský Špičák

Špičácký tunel, v době svého vzniku nejdelší v Rakousku-Uhersku, přivádí od roku 1877 návštěvníky Šumavy na Železnorudsko. Stavěli ho od roku 1874 do roku 1877, kdy byl 11. října slavnostně otevřen. Měří 1747 metrů. Je zahlouben ve svorech a svorových rulách mezi stanicemi Hojsova Stráž-Brčálník a Špičákem.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna na šumavském Špičáku

Článek

Bikeři pod lanovkou

Špičák se svými 1202 metry nadmořské výšky je sportovním areálem, na jehož vrcholu stojí od roku 2014 rozhledna v kombinaci dřevo, kov s výškou 26,5 metru. Vyveze vás k ní čtyřsedačková lanovka, pod níž se nachází nejznámější český bikepark.

Foto: Vratislav Konečný

Bikeareál pod lanovkou

I z pohledu ze sedačky je vidět, že se jedná o pořádně ostrý terén. Pokud nemáte vlastní kolo, je u dolní stanice půjčovna, ke kolům půjčují helmu a zámek zdarma. Veškeré vybavení je k dispozici. Pro začátečníky je tu bikerská škola.

Rozhled po nekonečném Královském hvozdu

Rozhledna stojí asi sto metrů od horní stanice lanovky, cestou minete i stánek s občerstvením.

Foto: Vratislav Konečný

Jízda jen pro zdatné

Vstup na rozhlednu je zdarma na jízdenku lanovky, na výhledovou plošinu vede 135 schodů. Poskytuje panoramatický výhled, k dispozici jsou i dalekohledy. A uvidíte nejen třeba blízký Pancíř, ale i Falkenstein, Velký Ostrý, Můstek, Prenet, Čertovo jezero a údolí Úhlavy, vodní nádrž u Nýrska, nejvyšší horu Šumavy a Bavorského lesa Velký Javor, který leží v Bavorsku.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled na Pancíř, také tam jezdí lanovka.

Taky jsou před vámi jako na dlani vrcholy Křemelné, Poledníku i bavorského Roklanu. Když je opravdu skvělá viditelnost, lze zahlédnout i Dachstein. Kola a kočárky veze lanovka zdarma, v zimě je rozhledna zavřená, lanovka vozí jen lyžaře a snowboarďáky.

Foto: Vratislav Konečný

Železnorudsko

Na webových stránkách Špičáku najdete několik doporučených pěších výletů včetně rodinných s dětmi a cyklovýletů.

Foto: Vratislav Konečný

Směrem do vnitrozemí, vzadu nádrž u Nýrska

Na Komáří vížku mezi pozůstatky dolování vozí turisty lanovková babička

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám