Hlavní obsah

Z děčínského zámku ferratou k Nebíčku a do zoologické zahrady

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčínský zámek, monumentální sídlo šlechtického rodu Thunů-Hohensteinů, má za sebou v posledních desetiletích pohnutou historii. Vlastnili ho Vartenberkové, páni z Bünau a od roku 1628 do 1932 Thunové. Původní knížecí hrad se uvádí již v roce 1128, kolem roku se stal královským sídlem. Střežil významnou obchodní stezku na Labi.

Foto: Vratislav Konečný

Děčínský zámek při pohledu od Nebíčka z vrcholu Pastýřské stěny

Článek

Objekt byl v minulosti mnohokrát přestavován, poslední podoba je barokně klasicistní a má pevnostní charakter.

Thunové se velkého zámku v minulém století kvůli finančním potížím vzdali, od roku 1932 byl využíván několika armádami.

Foto: Vratislav Konečný

Lovecké trofeje v zámecké chodbě

První byla československá, poté přišli Němci, po válce opět československá a po roce 1968 se tu usadila sovětská vojska. Po nich také zůstaly na zámku největší škody. Dislokovány tu byly prvosledové úderné jednotky, parašutisti a tankové oddíly. Byla tu i posádková nemocnice a porodnice.

Foto: Vratislav Konečný

Růžová zahrada s opravovaným glorietem v pozadí

Od roku 1991 je zámek v majetku města. Postupně se rekonstruuje, a zpřístupňuje veřejnosti. Opravuje se též gloriet v Růžové zahradě, vstup do zahrady je nyní zdarma.

Zámek nabízí několik prohlídkových okruhů. Při prohlídce narazíte především na zmínky o posledních majitelích, uvidíte třeba obrazárnu, šlechtické pokoje, knihovnu, Rohový sál, Věžovitý kabinet, zimní zahradu, kapli …

Bohužel u pokladny mi chyběl ceník vstupného, což by mělo být samozřejmostí.

Unikátní příjezdová Dlouhá jízda 

K zámku vede kočárová cesta Dlouhá jízda. Spojovala zámek s městem, pochází z roku 1622, to probíhala rekatolizace. Je vytesána do skály, má délku 292 metry, obklopují ji 7,5 metrů vysoké slepé arkády.

Foto: Vratislav Konečný

Přístupová Dlouhá jízda

Návštěvníky překvapí asfaltový povrch, po straně jsou asi půlmetrové pruhy vydlážděné kameny pro lepší odtok vody. Asfalt přímo bije do očí, ale má to prý logiku. Byl položen někdy v padesátých letech, cesta byla s hliněným podkladem a nahoru jezdily ve velké míře náklaďáky.

Kdyby se cesta dodláždila, přenesly by se vibrace na stěny. Ty nejsou prý nijak pevné, nyní se také opravují, a vše by se sesypalo sesypalo jako domeček z karet. I památkáři nynější hodně zdevastovaný povrch považují za jedinou možnou variantu.

Pro odvážné po skalní stěně až k Nebíčku 

Labe odděluje od zámku protější pískovcovou výšinu nad ústím Jílovského potoka. Strmá Pastýřská stěna spadá k řece s výškou asi 150 metrů.

Foto: Vratislav Konečný

Pastýřská stěna se Zámečkem

Od roku 2014 ji využívají lezci na 14 trasách jako ferratu, zajištěnou lezeckou stěnu. Ve stěně je stále plno lezců, využívají různé stupně obtížnosti k výstupu na plošinu, kde se nachází nyní rekonstruovaný objekt z roku 1905 napodobující středověký hrad s třináctimetrovou věžičkou. Ta byla vyhlídková, ale stačí pohled z plošiny, uvidíte celé město. V pseudozámečku bývala vyhlášená restaurace.

Foto: Vratislav Konečný

U Nebíčka

Říká se tu v Nebíčku, a má to svou logiku. Moc hezký je pohled na zámek, má neobvyklý protáhlý tvar kopírující skalní stěnu. Restaurace v objektu zatím není otevřená, v provozuje je ale bistro pod ní, k dispozici je řada stolů s posezením. Zde končí výstup na jednosměrnou ferratu.

Nahoru se dostanete po traverzovitě stoupající turistické stezce zhruba za 10 minut.

Foto: Vratislav Konečný

Děčín je Boží! Plošina nad ferratou

Pískovcová stěna, původně Schiefe Wand, tedy Šikmá, zkomoleno na Schaefer Wand, čili Pastýřská, je výletním místem.

Na závěr navštivte grizzlyho  

Asi 300 metrů odtud se nachází areál děčínské zoologické zahrady. Založili ji v roce 1949, je zakomponována v lese, na ploše 6 hektarů vidíte přes 150 druhů zvířat. Soustředila se hlavně na živočichy, kteří nejsou běžní v našich dalších zahradách.

Neuvidíte zde tlustokožce, ani velké šelmy, představuje třeba medvěda grizzlyho, exotické ptactvo, opice, kapybary, faunu Českosaského Švýcarska, pro děti je určena kontaktní zoo. Součástí expozice jsou Rajské ostrovy v Teplické ulici ve městě, představující faunu a floru ostrovů po celém světě, ohrožené plazy, obojživelníky... Je tu i mořské akvárium.

Zámek Kynžvart ukrývá v nádherných interiérech nespočet unikátů

Tipy na výlety

Z medvěda bylo vidět ve výběhu jen zakončení, zmožen vedrem usilovně spal. Podobně i některá další zvířata.

Zoologická zahrada je otevřená celoročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám