Hlavní obsah

Vzhůru na ochozy jesenických rozhleden

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Vyhlídkové stavby jsou v posledních letech oblíbeným turistickým cílem. Staré rozhledny se rekonstruují, nové se stavějí v moderním i tradičním stylu. Vydejme se na krátkou túru po vyhlídkových věžích Jeseníků.

Foto: Profimedia.cz

Cvilínská rozhledna

Článek

Přední Cvilínský kopec zdobí nad Krnovem 35 metrů vysoká kamenná rozhledna postavená v roce 1903. Nedaleko odsud stojí poutní kostel svatého Kříže a Panny Marie Sedmibolestné z roku 1727.

Během 2. světové války sloužila rozhledna jako pozorovatelna německé armády. Z jejího vyhlídkového ochozu lze totiž při dobré viditelnosti dohlédnout až do Beskyd. Cvilínská rozhledna patří v Česku mezi ty nejkrásnější. Připomíná hradní věž.

Stařičká Biskupská kupa

Jednou z historických rozhleden Jeseníků je Biskupská kupa blízko českých hranic se sousedním Polskem. Kamenná stavba vysoká 18 metrů stojí na 891 metrů vysokém kopci. Postavena byla v roce 1898. Úchvatné výhledy nabízí mimo jiné na masiv Králického Sněžníku.

Foto: Archiv Jeseníků

Biskupská kupa v Jeseníkách

Dříve, ještě v roce 1896, byla na tomto vrcholu zřízena první poštovna na Moravě. V 60. letech minulého století byla věž uzavřena a opětovného zpřístupnění se dočkala až v roce 1996. O 10 let později se u rozhledny obnovila i poštovna, která tady fungovala až do 50. let 20. století.

Výhled z Borůvkové hory

Nedaleko Javorníku trčí v lesích 25 metrů vysoká rozhledna. Na Borůvkové hoře byla vyhlídka postavena v roce 2006. Kromě turistických tras vedou v jejím okolí také četné cyklostezky.

Foto: Profimedia.cz

Lesní vyhlídka na Borůvkové hoře

V minulosti stály na kopci už celkem tři rozhledny. Žádná z nich tady ale nevydržela dlouho odolávat nástrahám počasí a přírody. Současná věž nabízí pohled na Rychlebské a Orlické hory i polské nížiny.

Vyhlídková věž na Pradědu

Prosklená kruhová vyhlídka rozhledny se nachází ve výšce 80 metrů na vršku hory Praděd. Ta je se svými 1491 metry nejvyšší nejen v Jeseníkách, ale i na území celé Moravy. Turisté odsud mohou spatřit Lysou horu a Radhošť, výjimečně dokonce také obrysy Vysokých Tater i Malé Fatry na Slovensku či rakouských Nízkých Alp.

Foto: Archiv Jeseníků

Rozhledna na Pradědu

Věž vysoká 145,5 metru stojí na Pradědu od roku 1983. Její kamenná předchůdkyně vrchol hory střežila mezi lety 1912 a 1959. Pak se v důsledku dlouhodobého chátrání zřítila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám