Hlavní obsah

Vysočina má náplast na pandemii: do muzeí za dvacku

Právo, Jana Pechová

Snížením ceny vstupného ke zvýšení návštěvnosti: na takovou kartu aktuálně vsadili radní Kraje Vysočina u krajem zřizovaných muzeí a galerií a jejich poboček. O letošní hlavní turistické sezoně bude plné vstupné na jakoukoli z těchto adres činit pouhou dvacetikorunu, což se týká i hradů Kámen a Roštejn či třebíčského zámku.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Roštejn

Článek

„Hledali jsme jednoduchou, ale reálnou metodu, jak podpořit návštěvnost, poznamenanou koronavirovou pandemií. Výši částky pro základní vstupné inspiroval fakt, že Kraj Vysočina letos slaví 20 let od svého založení. Děti, žáci, studenti, senioři a handicapovaní budou mít vstup zadarmo,“ shrnul hejtman kraje Jiří Běhounek (nez. za ČSSD).

Opatření se zavede pro období vrcholné turistické sezony, platit bude od července do konce září. Nebude se vztahovat na speciální akce pořádané v těchto objektech, jakými jsou například divadla, koncerty, přednášky či nestandardní prohlídky apod.

Památky očekávají v létě méně lidí

Cestování

Kraj si od tohoto kroku slibuje zvýšení zájmu o návštěvy. Ztrátu na vstupném, které organizace využívají k hrazení nákladů na provoz, je kraj připraven dorovnat. „Kompenzace ztráty z tržeb ze vstupného bude organizacím přiznána dle počtu skutečně prodaných nebo vydaných vstupenek,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Kukla.

Trochu se bojí

V roce 2019 činily celkové příjmy ze vstupného do expozic a na výstavy za všechny krajské sbírkotvorné organizace zhruba čtyři miliony korun, nejvíce se na částce podílely hrady Roštejn a Kámen (2,8 milionu korun).

Zejména na hradech je tak reakce návštěvníků velkou neznámou, což s úsměvem přiznal například ředitel jihlavského Muzea Vysočiny Karel Malý. Nově zrekonstruovaný hrad Roštejn je jednou z jeho poboček. „Trochu strach máme. Ale připravujeme se na to, máme vytvořených několik scénářů,“ připomněl, že celá situace je spojena s vícero neznámými včetně možného letošního zvýšení orientace domácích turistů na tuzemsko.

Bylo by pak mj. nezbytné zajistit dostatečný počet průvodců. Rozhodnutí kraje nicméně považuje za správné. „Oproti loňským číslům jsme v této době na čtvrtině až třetině návštěvnosti, což představuje ztrátu ve statisících korun,“ uvedl.

Turisté nocující ve středních Čechách budou moci zdarma do muzeí

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám