Hlavní obsah

Výpustek nabídne procházku po utajovaném krytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeskyně Výpustek v Moravském krasu na Blanensku nabídne již brzy milovníkům adrenalinu nevšední zážitek v podobě procházky po dosud skryté vnější straně a vršku přísně utajovaného vojenského krytu. Podle úvah z dob socialismu z něj měly být při třetí světové válce řízeny vojenské operace ve střední Evropě.

Foto: archiv SJMK

Jeskyně s protiatomovým historickým krytem je tak velká, že pojme tisíce lidí.

Článek

Kryt byl tak přísně utajovaný, že ani lidé z okolí neměli dlouhá léta tušení, že armáda v tichosti vestavěla tento mohutný objekt přímo do jeskyně známé také jako Dračí.

„Bude to vypadat tak, že turisté po malých skupinách s helmami na hlavách vystoupají po schodech na strop krytu a pak poputují dvě stě metrů na druhou stranu. Trvalo nám rok tuto trasu zprůchodnit,“ řekl Právu vedoucí správy jeskyní krasu Jakub Gabriš.

Bylo nutné zbavit se balvanů a stavební sutě nahromaděné kolem krytu. Turisté na ní budou mít na dotyk portál jeskyně. Procházku sice zvládnou i děti školou povinné, na strop krytu i z něj vede pohodlné ocelové schodiště, jeden úsek je ale nutné zdolat po čtyřech. Nová zážitková trasa je určena pro fyzicky zdatné.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

Protiatomový kryt někdejší československé generality v jeskyni je světovou raritou. Zařízení se nachází v lesích Moravského krasu, a to v oploceném areálu, který byl kdysi přísně střežen vojáky. Po roce 1989 se z jeskyně stala turistická atrakce.

Ročně ji navštíví více než dvacet tisíc lidí. Příchozí vstoupí do venkovní budovy turistického centra, projde v jedné z místností ocelovými dveřmi do druhé a už bude v jeskyni a v krytu. Objekt mohl pojmout několik set vojáků.

Do jeskyně za ním lze vjet autobusy a nákladními auty. Říká se, že v případě ohrožení pojme Výpustek tisíce lidí. V krytu je vše od úpravny vzduchu a vody, velitelského stanoviště či ošetřovny.

Jeskyně plná tajemství

V objektu se zachovalo vše od spojovací techniky až po nejrůznější drobnosti včetně dobové vojenské literatury. Vstupem do krytu jako by se příchozí přesunul v čase. Na konci objektu jsou jen dveře, jimiž se vstupuje do jeskyně samotné. Turisté v ní mohou obdivovat její mohutné sály.

Jeskyně Výpustek má opět utajovanou továrnu

Cestování

Nacisté v ní kdysi měli utajovanou továrnu na letecké motory. Kvůli velkému množství kostí pravěkých jeskynních medvědů považovaných za draky jí lidé říkali Dračí.

I když v nejvyšším patře jeskyně se konají koncerty a světelná show, spodní patra nejsou probádána. Podle legend je tam obří jezero i ostatky 14 členů turistické výpravy z Olomouce, kteří v jeskyni zmizeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám