Hlavní obsah

Vrchol Pusteven zdobí sochy šelem z písku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát tun písku spotřebovali čtyři umělci na vytvoření devíti soch šelem. Ty jsou nyní k vidění na Pustevnách v Beskydech. A zůstanou tam, dokud je počasí nezničí.

Na Pustevnách vyrostly sochy z PískuVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Písek vhodný pro tvorbu soch dovezli organizátoři projektu nazvaného Pískoles na Pustevny až ze 150 kilometrů vzdálené Vápenky Vítošov. „Vytvořili jsme z něj speciální bábovičky, do kterých umělci vyřezávali šelmy,“ nastínila Dita Korčák Hrtusová, zástupkyně organizátorů projektu. Popsala, že při tvorbě obřích báboviček využili sochaři bagr, dusací žáby a bednění.

Písek pak museli kvůli horkému počasí prolévat vodou, spotřebovali jí přes deset kubíků. „Čtyři sochaři s pěti pomocníky vytvořili devět soch, pracovali na nich celý minulý týden,“ uvedla s tím, že nyní sochy každý den penetrují, aby pořádně ztvrdly a vydržely co nejdéle.

Počasí už zasáhlo

Jak dlouho budou šelmy z písku na Pustevnách k vidění, bude záležet na počasí. „Přívalové deště nebo kroupy jim nedělají úplně dobře. Loni vydržely až do poloviny října, dokonce nám na ně nasněžilo,“ prozradila Korčák Hrtusová. Potvrdila, že letos počasí sochy už poznamenalo. „Bouře minulý čtvrtek zasáhla i nás, sochy nám slušně potloukla. Proto bylo potřeba přes víkend sochy opravit,“ uvedla.

Stejně jako v minulosti má i letošní ročník projektu Pískoles dobročinný podtext. Dobrovolné vstupné, které organizátoři vyberou, poputuje na podporu návratu šelem do Beskyd.

V telčském podzemí se usadili čerti a lákají děti

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám