Hlavní obsah

Vojenský prostor Libavá se otevře cyklistům v nové podobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský prostor Libavá se 1. května opět otevře cyklistům. Za brány střeženého prostoru se budou moci lidé podívat díky akci s názvem Bílý kámen, která každoročně přiláká několik tisíc účastníků. Na rozdíl od předchozích ročníků se letos Libavá představí zájemcům v nové podobě, hranice vojenského prostoru se totiž od ledna zmenšily. Vojenský prostor Libavá se otevírá veřejnosti jen mimořádně při těchto akcích. Za pořadatele akce o tom informovala Zuzana Rosulková Kvěťáková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pořadatelé musejí při přípravě akce vyhovět náročným požadavkům armády, vojenských lesů či vojenské policie. „Vojenský újezd Libavá se zmenšil, do civilního území se uvolnilo okolí obcí Město Libavá, Luboměř, Kozlov, Slavkov a údolí řeky Bystřice. Do samotného vojenského újezdu se zákaz vstupu ještě více zpřísnil. Tato akce se tak stane jedinou příležitostí navštívit vojenský prostor," uvedla spolupořadatelka akce.

Vojenský prostor se v neděli 1. května otevře zájemcům od 7:00 do 16:00. Lidé musejí při vstupu dodržovat pravidla z loňských ročníků, mezi něž patří například povinnost mít cyklistickou přilbu, na celém území také platí přísný zákaz fotografování a natáčení videí. Povolené trasy pořadatelé po domluvě s armádou zveřejní v nejbližších dnech.

Mezi doprovodnými akcemi letošního ročníku bude například křest knihy Pramen řeky Odry, který se uskuteční přímo u pramene Odry. Autoři zde zasadí také památný strom. „Pro turisty a cyklisty sběratele připravujeme také novinku, a to turistické vizitky Bílý kámen," doplnila Zuzana Rosulková Kvěťáková.

Očekávají se tisíce zájemců

Kvůli akci budou i letos posíleny spoje Českých drah. Rodiny s dětmi či handicapovaní se za brány vojenského prostoru budou moci vydat prostřednictvím autokarů.

Akce Bílý kámen otevírá zájemcům rozsáhlý vojenský prostor Libavá od roku 1994. Lidé mohou na Libavé navštívit obvykle nepřístupné památky, například střeleckou pozorovatelnu, poutní kostel ve Staré Vodě či větrný mlýn ve Městě Libavá.

Loni v květnu sem dorazilo 1981 lidí, odradilo je nevlídné počasí. O rok dříve to bylo naopak rekordních 6439 lidí. Pořadatelé kvůli obrovskému zájmu uspořádali v předchozích letech také letní variantu této akce. Za dobu historie Bílého kamene se za hranice vojenského prostoru podívalo již zhruba 80 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám