Hlavní obsah

Veletrh Flora představí zahradu v pohybu

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční zahradu v pohybu představí hlavní expozice již 33. jarního zahradnického veletrhu Flora. Nejstarší a největší akce svého druhu v Česku se uskuteční na stejnojmenném olomouckém výstavišti od 19. do 22. dubna.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Jarní veletrh Flora láká tradičně tisíce návštěvníků.

Článek

„Ústřední expozice v přízemí pavilónu A, jejímž autorem je zahradní architekt Ivar Otruba, představí několik druhů pohybu. Dominantní přitom bude pestrobarevná spirála osázená zhruba osmi tisíci hrnkových květin od zahradníků z Vídně,“ řekl ve čtvrtek novinářům garant veletrhu Vojtěch Zahradník.

Chybět podle něj nebudou ani vodní plochy či tryskající fontánky s klenbou ze zavěšených květin jako symbolu proměnlivé oblohy. „Kromě hrnkovek spatří v přízemí pavilónu návštěvníci zhruba čtyři tisíce řezaných květin, například lilií, hyacintů, narcisů či tulipánů,“ uvedl Zahradník.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Jarní veletrh Flora.

Na galerii pavilónu A najdou příchozí mj. přehlídku rostlin pro zimní zahrady a orchidejí s odbornými poradnami či výstavy bonsají, azalek, rododendronů, skalniček, kaktusů, sukulentů nebo masožravých rostlin.

Svaz květinářů a floristů ČR představí v hlavním pavilónu výstaviště exponáty z floristické soutěže, letos na poměrně neobvyklé téma: Kytice pro muže. „Chceme ukázat lidem, že i mužům se mohou dávat při různých příležitostech květiny, i když je to u nás zatím dost neobvyklé,“ konstatoval Tomáš Svoboda ze Svazu květinářů a floristů ČR.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Jarní veletrh Flora.

Pavilón E bude vyhrazen expozici Českého zahrádkářského svazu, který se v ní ohlédne za 55. lety své existence. Chybět nebude ani oblíbená zahrádkářská poradna.

Souběžně s veletrhem Flora se na výstavišti uskuteční i tradiční jarní zahradnické trhy a veletrh zahradní mechanizace Hortifarm, a to v pavilónech G a H a také na venkovních plochách. Celkem se tak na výstavišti představí přes 450 vystavovatelů a prodejců z Česka, Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska a Egypta.

České dráhy připravily pro všechny, kteří zamíří na Floru speciální nabídku VLAK Flora. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci veletrhu dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu obyčejného jízdného. V Olomouci bude mezi Hlavním nádražím ČD a nádražím Nová Ulice u výstaviště Flora pro návštěvníky zdarma pendlovat historický motoráček Hurvínek. Milovníci historických vlaků budou moci nakouknout i do dalšího zajímavého vláčku – Věžáku, který bude slavnostně naaranžován a po dobu výstavy přistaven na olomouckém hlavním vlakovém nádraží.

Návštěvníkům výstavy budou v areálu výstaviště ve Smetanových sadech otevřeny sbírkové skleníky a sousedící botanická zahrada olomoucké Univerzity Palackého se zajímavými rostlinnými exponáty. Kdo bude mít chuť a čas, může se vstupenkou zamířit i do sousední botanické zahrady v Bezručových sadech. Součástí jarního veletrhu Flora bude i bohatý doprovodný kulturní program, jehož součástí bude mj. i folkový festival. Brány veletrhu budou otevřeny denně od 9. do 18. hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám