Hlavní obsah

Valašská Eiffelovka: nejmladší rozhledna ve Zlínském kraji

Novinky, Martina Žáčková

Valašská Eiffelovka. Tak s láskou a vtipnou nadsázkou říkají obyvatelé Valašska nové rozhledně, která se tyčí nad obcí Seninka na Vsetínsku. Vede k ní hned několik naučných stezek a turistických tras různé náročnosti, takže si určitě vyberete tu svou. Pro podzimní vycházku přírodou je výlet k Vartovně ideálním tipem.

Článek

Rozhledna Vartovna sice má výškou do Eiffelovky daleko, svou kovovou konstrukcí ji ale opravdu trochu připomíná. Neobvyklá stavba s vnitřním točitým schodištěm byla vybudována podle návrhu architekta Ivana Bergmanna na kopci Vartovna v roce 2009, je tedy nejmladší rozhlednou ve Zlínském kraji.

Nachází se asi 30 kilometrů od Zlína a shodně devět kilometrů od Vizovic a Vsetína, nedaleko Horní Lidče. Železná věž je vysoká 37 metrů a díky výhodné poloze je z ní krásný výhled na Vsetínské, Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy a při dobré viditelnosti i na slovenské hory.

K Vartovně se dostanete z několika různých míst. Kolem rozhledny obce Hornolidečska spolu s ochránci přírody vytyčily hvězdicovitou síť naučných stezek o délce 34 kilometrů, což je v kraji rozsahem unikát. Stezky protínají několik okolních obcí, je na nich vybudováno osm odpočívadel a 34 zastavení a přibližují místní přírodní zajímavosti, pamětihodnosti i dramatické historické události. Popsány jsou na www.seninka.cz.

Cestou uvidíte vzácné lidové stavby, třeba roubené Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné z roku 1748, nejzachovanější stavbu svého druhu v kraji.

V Jasenné se z informačních panelů podél trasy dozvíte i něco o portášské tradici, pasekářském způsobu života nebo o tom, proč se dřív ve vesnicích vysazovaly stromy těsně u chalup.

V Senince navštívíte První valašské motomuzeum se stovkou exponátů československé výroby, sirný pramen nebo místo, kde se kdysi zastavil císař František Josef II. u Pozděchova, lesy, v nichž se dodnes vyskytuje medvěd a rys, v Liptále, který je rodištěm slavného valašského kreslíře a spisovatele Jana Kobzáně (mimochodem i autora světoznámé ochranné značky firmy Baťa), se seznámíte s památnými stromy a u Lidečka oceníte sakrální památky v krajině. U jedné z nich se prý dodnes zjevuje bezhlavý kurucký jezdec.

Valašsko patřilo za druhé světové války k místům s nejsilnějším protifašistickým odbojem a stezky také spojují několik míst s tragickou historií – osady a pasekářské usedlosti vypálené německými trestními oddíly Ploštinu, Prlov, Vařákovy a Oškerovy paseky či Juříčkův mlýn. Nejde přitom o oslavné připomínky partyzánů, jako spíš prostých pasekářů, kteří byli za svou více či méně dobrovolnou pomoc partyzánům drasticky trestáni.

Po jedné naučné stezce můžete doputovat až na Slovensko k „partnerské“ rozhledně na Tlsté hore v Dohňanech, která byla budována souběžně v rámci dotovaného evropského Operačního programu přeshraniční spolupráce. Obě rozhledny stojí shodně 651 metrů nad mořem. Zatímco Vartovna sloužila v minulosti jako strážní hora, na níž se zapalovaly varovné ohně při blížícím se nebezpečí, na Tlsté hore stála kdysi rakousko-uherská rozhledna, která prý sloužila i k vojenským účelům.

Rozhledna Vartovna je přístupná celoročně, vstup je zakázán pouze za sněhu a náledí, při dešti, bouřkách a deštivém počasí. Během letní sezóny je zajištěna služba s nabídkou občerstvení a prodejem pohlednic – do konce října v sobotu, neděli a o svátcích od 10 do 18 hodin. V tuto dobu se vybírá vstupné.

Rozhledna byla vybudována během pouhých osmi měsíců a otevřena 17. 11. 2009. Je vysoká 37 metrů, vyhlídková plošina krytá střechou se nachází ve výšce 35 metrů, výhledy dokreslují nově nainstalované panoramatické mapy.

Foto: TJ, Právo

Říká se, že

… vrch Vartovna ukrývá poklady. Nachází se tu prý díra do země, dosud neobjevená, která se rozšiřuje v podzemní chodbu.

Na jejím konci jsou železné dveře do tajného sklepení, za kterými se má podle pověsti ukrývat velké bohatství.

Reklama

Související články

Nejmodernější zbraně se tvrz Bouda nedočkala

Návštěvníky procházející vlhkými podzemními chodbami tvrze Bouda znenadání překvapí rozměrná prostora, do níž shora proniká denní světlo. Mohutný betonový...

Výběr článků

Načítám