Hlavní obsah

V Ostravě se otevírá první státní muzeum

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Nová pobočka Národního zemědělského muzea (NZM) se v pátek 18. září otevře veřejnosti v ostravské památkově chráněné Dolní oblasti Vítkovice. Na první státní muzeum v Ostravě se proměnilo dvojhalí vítkovických železáren, které sloužilo jako měděná huť, pak jako sklad žáruvzdorného materiálu a veronikárna. Až do konce října bude vstup do muzea zdarma.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V Ostravě se v pátek otevře první státní muzeum

Článek

„Jsme moc rádi, že prvním státním muzeem v Ostravě je právě pobočka Národního zemědělského muzea. Může se sice zdát, že Moravskoslezský kraj nemá se zemědělstvím mnoho společného, ale byl, a ostatně stále je, zemědělsky produktivním regionem. A pokud jde o železo a ocel, hrají ve vývoji lidské civilizace, tedy i zemědělství, důležitou roli,“ vysvětlil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

I proto podle něj bylo rozhodnuto, že nová pobočka muzea vznikne právě zde. „Resortní peníze spolu s evropskými tak pomohly zachránit krásnou industriální památku určenou k demolici a muzeum pro ni zajistilo zajímavý a atraktivní obsah,“ upozornil.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V muzeu jsou k vidění historické zemědělské stroje.

Proměna hal z počátku 20. století v muzeum stála více než 123 milionů korun. V této částce je i odkup hal od společnosti Vítkovice za 10 milionů korun. Ministerstvo zemědělství uhradilo 15 procent z celkové částky, zbytek šel z evropské dotace. Haly byly proměněny dle architektonického návrhu Josefa Pleskota a Milana Šramla.

NZM v ostravské pobočce vystavuje část své jedinečné sbírky historické zemědělské techniky, k vidění je i interaktivní expozice věnovaná českým moravským a slezským potravinám.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Součástí je i výstava k 50 letům pivovaru Radegast.

„První sezonu ostravské pobočky NZM zahájil velký výstavní projekt 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích. Vůbec poprvé zde pivovar představuje padesátiletou historii této velké regionální potravinové značky,“ upozornila mluvčí NZM Jitka Taussiková.

S přípravou této unikátní expozice pomáhali přímo zaměstnanci nošovického pivovaru. Lidé si zde prohlédnou pivní přepravky, jak se vyvíjely, staré plničky na hliníkové sudy, ale třeba také druhy lahví piva Radegast či grafický vývoj značky od samého počátku. Výstava je interaktivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám