Hlavní obsah

V "nové“ Dolní Moravě se pobaví nároční sjezdaři, malé děti i nelyžaři

Novinky, Martina Žáčková

„Užijte si hory plné zážitků“ – tímto heslem láká návštěvníky v letošní zimní sezóně Skiareál Dolní Morava v údolí pod Králickým Sněžníkem. Středisko se v posledních dvou letech proměnilo k nepoznání díky mohutným investicím. Na své si tu přijdou malé děti i zkušení jezdci vyhledávající náročné terény. Nudit se nebudou ani ti, kteří zimním sportům neholdují.

Foto: Martina Žáčková

Údolí pod Sněžníkem

Článek

Skiareál Dolní Morava leží čtyři kilometry od městečka Králíky v údolí pod nejvyšším vrcholem této oblasti, Králickým Sněžníkem. Na konci úzkého údolí vybíhají k vrcholkům hor celkem čtyři sjezdovky, navzájem propojené lesními cestami, po nichž je možné přejíždět z jednoho svahu na druhý. Díky mnohamiliónovým investicím byly sjezdovky v posledních dvou letech vylepšeny a vybaveny dvěma sedačkovými lanovkami, v zázemí přibyly nové ski-bufety i chaty pro ubytování.

Foto: Martina Žáčková

Chata Slaměnka nabízí ubytování přímo u vleků.

S dětmi ke Slonovi

Rodinám s dětmi se bude nejvíc líbit na sjezdovce U Slona. Je dlouhá 1,2 kilometru, nově vybavena sedačkovou lanovkou, ale zároveň si zachovala i původní vlek, kotvu, končící v půlce sjezdovky, kde se trať láme z náročnější „červené“ na lehkou „modrou“.

Foto: Martina Žáčková

Na Větrném vrchu se děti mohou naučit lyžovat s Brumíkem.

Tu hravě zvládnou i děti a začínající lyžaři. Díky velkorysé šířce (80 metrů) je velmi bezpečná i při větším počtu návštěvníků, kteří se na velkém prostranství snadno rozptýlí.

Nejmenší lyžaři, kteří se teprve učí první obloučky, mají k dispozici dětský park Sun Kid na úpatí sjezdovky „Béčko“.

Je bezpečně oddělený od sjezdovky a tvoří ho dětský kolotoč, pohyblivý pás v délce 75 metrů a lanový vlek, k tomu spousta herních a výukových pomůcek. Pokud dítě svěříte instruktorům lyžování, můžete jeho snažení kontrolovat z tepla blízkého aprés ski Hříbek.

Foto: Martina Žáčková

Sjezdovka „Béčko“ dlouhá 1750 m je kompromisem pro dobré lyžaře, kteří si však netroufají na těžší terén.

Lyžaři, kteří vyhledávají extrémní terény, si naopak dokonale užijí na sjezdovce „Áčko“, která je dlouhá 1200 metrů a v horní části je díky mimořádnému převýšení označována jako „černá“. Patří k nejstrmějším v tuzemsku, proto se doporučuje opravdu jen zkušeným lyžařům.

Třetí sjezdovka „Béčko“, dlouhá 1750 metrů je vhodným kompromisem pro ty, kteří už na lyžích něco umějí, ale netroufnou si na těžký terén. Zvládne ji každý průměrně zdatný lyžař. Na „Áčko“ i „Béčko“ se z kopce vyráží z jednoho místa – vrcholu Slaměnka. Tady vyrostla nová horská chata s ubytováním a restaurací s krbem, vyhlídkovou terasou a impozantním výhledem do údolí. Slaměnka je také dobrým výchozím bodem pro pěší túry i výlety na běžkách či v létě na kole.

Tip i pro nelyžaře: sáňky a „bobovka“

Skiareál nabízí i další zábavu, kterou si užijí i nelyžaři. Oblíbenou atrakcí je bobová dráha, lemující sjezdovku U Slona, s 360stupňovými otočkami a terénními zlomy ve výšce až šest metrů. Zvláště po setmění je jízda střemhlav do údolí nezapomenutelným zážitkem. Bobuje se denně od 10 do 20 hodin.

Další zábavu nabízí sáňkářská dráha, která je v provozu vždy v úterý, pátek a sobotu od 17 do 20 hodin. Přímo ve skiareálu vám půjčí speciální sáňky s brzdou, poté sedačkovou lanovkou vyjedete na vrchol sjezdovky U Slona a odtud se spustíte do údolí ztemnělým lesem po osvětlené trati dlouhé 2,5 kilometru.

Foto: Martina Žáčková

Bobová dráha

Cesta je pro bezpečnost sáňkařů lemována záchrannými sítěmi, přesto je vhodné být opatrný a nepouštět sáně příliš „z opratí“. Doporučuje se také lyžařská přilba.

Nahoru sedačkovou lanovkou

Po dni stráveném venku si můžete dopřát relaxaci například ve wellness centru hotelu Prometheus na úpatí sjezdovky „Béčko“, kde je menší vyhřívaný bazén, sauna, pára a tepidárium. Od příští lyžařské sezóny má ve skiareálu přibýt další relaxační centrum v novém moderním wellness hotelu Vista, který se právě buduje pod sjezdovkou „Áčko“. Jeho otevření je naplánováno na letošní léto.

V neposlední řadě si můžete zimní dny zpestřit pěší vycházkou a obdivovat panoramata nejen Králického Sněžníku z vrcholků hor. Stačí jen k vyvezení na kopec využít sedačkovou lanovku.

Foto: TJ, Právo

Tipy v okolí

Do 5 minut cesty autem od Dolní Moravy se nachází lyžařský areál Větrný vrch, který je díky mírnému sklonu sjezdovek vstřícný zvláště k rodinám s dětmi. Ve zdejším snowparku se v zimě konají soutěže snowboardistů.

Čtvrt hodiny cesty autem z Dolní Moravy leží další známý skiareál Červená Voda, který se honosí jedinou vyhřívanou sedačkovou lanovkou v tuzemsku.

Výborně najíst se můžete v hospodě Moravanka u Větrného vrchu, která nabízí kvalitní domácí kuchyni ve stylovém horském interiéru. K vyhlášeným pochoutkám patří zdejší šišky s mákem nebo jehněčí kolínko. Pokud patříte k milovníkům vojenské historie, nevynechejte prohlídku jedinečného Vojenského muzea v Králíkách.

V období od října do dubna je otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Můžete také vyrazit na večerní prohlídku kláštera na Hoře Matky Boží, která se tyčí nad Králíky.

Skiareál Dolní Morava www.dolnimorava.cz

Skiareál Dolní Morava www.dolnimorava.cz Areál Větrný vrch www.arealvetrnyvrch.cz

Vojenské muzeum Králíky www.armyfort.com

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám