Hlavní obsah

V Lednicko-valtickém areálu začala plavební sezóna

V Lednicko-valtickém areálu o víkendu odstartovala další plavební sezóna. Na zámecké rameno Dyje zatím vyjely lodě pouze k Minaretu. Od dubna budou jezdit i na delší trase k Janohradu, řekl ředitel 1. plavební Jaroslav Martinek.

Foto: Profimedia.cz

Plavby po Dyji v Lednicko-valtickém areálu

Článek

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou Jihomoravského kraje. Zahájení plavební sezóny o víkendu doprovázel jarmark, který byl stylizován k výročí Karla IV. v rytířském duchu. Do zámeckého areálu přišly stovky lidí.

Letošní sezóna na kanálu je už osmnáctá. V počátcích přepravovaly výletní lodě na Dyji zhruba 30 000 lidí. V uplynulých letech se jejich počet zvýšil téměř na 60 000 turistů ročně.

Flotila 1. plavební se od června rozšíří o plavidlo Svatá Anna, které dosud jezdilo na Baťově kanálu. Další novinkou je prodloužení sezóny až do konce listopadu. „Naše flotila má nyní sedm plavidel plus pracovní loď Bobr s jeřábem, která se stará o udržování splavnosti Zámecké a Staré Dyje," uvedl Martinek.

Nová loď Svatá Anna se teprve opravuje. Společnost 1. plavební ji chce opětovně pokřtít, patrně v červnu. Vejde se na ni přes 30 lidí. Na Dyji nahradí jednu z menších lodí.

Lodě jezdí od lednického zámku k Minaretu každých 20 až 30 minut. V březnu a listopadu jen o víkendech, v dalších měsících pak celý týden. Od dubna mohou lidé využít i trasu mezi Minaretem a Janohradem, zpočátku také jen o víkendech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám