Hlavní obsah

V děčínské zoo se narodilo první mládě mravenečníka

Novinky, fis

Zoo Děčín má pro návštěvníky nové lákadlo. V areálu se podařilo odchovat vůbec první mládě mravenečníka velkého. Váží zhruba 1,3 kilogramu a má se čile k světu. Jeho rodiče, samice Goya a samec Ferda, v zoo žijí už několik let.

Foto: archiv Zoo Děčín

Čerstvě narozené mládě mravenečníka velkého

Článek

V noci na pondělí došlo v děčínské zoologické zahradě k významné události — narození mravenečníka velikého, což je v této zoo premiéra. Podle ošetřovatelů se samice Goya, která do Děčína přijela v roce 2011 z nizozemského Amsterdamu, o své mládě skvěle stará. Bezprostředně po narození ho našli spící na jejích zádech přikryté ocasem, nyní ho matka pravidelně krmí a malý mravenečník díky tomu prospívá.

Právě fakt, že bylo mládě po narození schopné vyšplhat matce na záda a přichytit se její dlouhé srsti, ukázal chovatelům, že je malý mravenečník v dobré kondici. „Pokud by tento úkol ihned po příchodu na svět mládě nezvládlo, nemělo by šanci na přežití,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Pohlaví mláděte ošetřovatelé prozatím neznají.

Otec mláděte, samec Ferda, byl od samice již před porodem oddělen, aby neublížil mláděti. Zvlášť bude ještě asi čtyři až pět měsíců, ze stejného důvodu.

Foto: archiv Zoo Děčín

Mládě mravenečníka velkého na zádech matky

V případě hezkého počasí mohou návštěvníci zahlédnout samici s mládětem ve venkovním výběhu. V ostatních případech se pohybují ve vnitřní části výběhu.

Děčínská zoo je třetí v Česku, které se zdařil odchov mravenečníka velkého. První českou zoologickou zahradou, která se tímto pochlubila, byla Zoo Olomouc, jako druhé v pořadí se to povedlo Zoo Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám