Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyběhněte na noční závod, vyrazte na pochod

Novinky, mšv

Nový rok, nové já. Pokud jste si předsevzali, že se letos budete více hýbat, o víkendu dostanete hned několik možností. Můžete vyrazit třeba na pochod z Prahy na Okoř. Pokud si troufáte i na něco těžšího, v Jizerkách se koná běžecký závod na 30 kilometrů. Mimo to se můžete zúčastnit tříkrálových koncertů nebo navštívit řadu výstav.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Festival opery

Holdujete klasické hudbě? V tom případě vám právě začínají žně. Od 4. ledna až do 2. března se v hlavním městě koná 14. ročník festivalu hudebního divadla Opera 2020, který láká na necelou dvacítku představení tuzemských uměleckých souborů. O prvním víkendu se můžete vypravit třeba na Janáčkovu operu Osud, v neděli vás pak čekají dvě jednoaktovky od Rachmaninova. Podrobný program najdete zde.

Vzhůru do kosmu

Na holešovickém výstavišti se od konce prosince koná největší současná putovní výstava o kosmonautice Cosmos Discovery. Představuje cestu člověka do vesmíru a díky speciální koncepci si budou návštěvníci připadat více vtaženi do děje. V expozici naleznete množství originálních předmětů z USA i Ruska, třeba sbírku skafandrů, reálné modely kosmických lodí a podobně. Více naleznete zde.

Pochod na Okoř

Udělejte si v sobotu pořádnou procházku. Koná se tradiční pochod na hrad Okoř, letos už 52. ročník. Startuje se v brzkých ranních hodinách z Vokovic, přičemž si můžete zvolit hned několik tras podle délky i náročnosti. Nejkratší z nich měří 13 kilometrů, nejdelší 44. Nezapomeňte se vhodně obléct a vzít si svačinu na cestu. Další informace najdete zde.

Nejlevnější výlet po Evropě? Češi to mají blízko

Cestování
Středočeský kraj

Tříkrálový koncert

Přijďte se rozloučit s vánočním obdobím na Svatou Horu v Příbrami. V bazilice Nanebevzetí Panny Marie se v neděli uskuteční tříkrálový koncert, na kterém se představí Vepřekův smíšený sbor, Svatohorský chrámový sbor nebo komorní orchestr. Zakoupením vstupenky navíc přispějete na tradiční Tříkrálovou sbírku. Více najdete zde.

Vánoce v minulosti

S Vánoci se můžete do pondělí rozloučit také v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech, kde si připomenete, jak se slavilo v 70. letech minulého století. Uvidíte, jaké dárky se tehdy kupovaly, například punčochy či toaletní mýdla pro dámy nebo sady na holení pro pány. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Charitativní koncert

Za kulturou můžete vyrazit v neděli do Tábora. V klášterním kostele Narození Panny Marie se uskuteční benefiční tříkrálový koncert pro Hospic Jordán. S vánočním obdobím se rozloučíte společně s pěveckým sborem Novita ze Soběslavi. Další informace naleznete zde.

Klášter ve Vyšším Brodě láká na kříž i madonu

Cestování
Plzeňský kraj

Výstava o roce 1989

Už jen do poloviny ledna můžete navštívit výstavu Západočeského muzea v Plzni, která přibližuje poslední fázi normalizačního období Československa a zejména události listopadu 1989. Expozice je zaměřena především na region a historii přibližuje pomocí dokumentů, plakátů či fotografií. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Da Vinciho vynálezy

Do 12. ledna máte možnost navštívit zábavnou interaktivní výstavu, která probíhá v Muzeu Karlovy Vary. Zaměřuje se na renesančního umělce Leonarda da Vinciho a především jeho vynálezy, ačkoli opomenuto není ani umění či vědecká práce. Návštěvníci mohou sami vyzkoušet reprodukci mistrových nákresů, manipulaci s jeho modely a vynálezy a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Ústecký kraj

V terezínském ghettu

V sobotu se koná celodenní komentovaná prohlídka Terezína, zaměřená na historii židovského ghetta. Prohlédnete si třeba autentickou půdu s nástěnnými malbami, muzeum pevnosti a podobně. Dozvíte se také o židovských zvycích a tradicích. Podrobnosti naleznete zde.

V Terezíně se při rekonstrukci domu našly pod sutí dokumenty z židovského ghetta

Věda a školy
Liberecký kraj

Noční závod

Nezahálejte v novém roce a vyrazte na první letošní závod. V Jizerkách se koná Night Light Marathon, večerní závod jen za svitu měsíce, hvězd a čelovek. Proběhnete se místy, kde se každoročně jezdí známá Jizerská 50. Vybrat si můžete z několika tras, nejdelší na 30 kilometrů, poloviční trať anebo jen 10 kilometrů. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Charitativní závod

Udělejte něco pro své tělo i pro dobrou věc. V sobotu se v Jaroměři koná charitativní běžecký závod pro místní dětský domov. V rámci druhého ročníku akce si budou moci účastníci vybrat ze dvou tratí podle svých schopností, poběží se 10 či 5 kilometrů. Pro závodníky je připraveno také občerstvení a zázemí. Další informace zde.

Pardubický kraj

Výstava minerálů

Přijďte se pokochat krásou barevných minerálů. Do 12. ledna se v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí koná výstava, která představí exponáty roztodivných tvarů i barev, expozice je doplněna také o zkameněliny živočichů. Další informace najdete zde.

Vysočina

Výstava betlémů

Nestihli jste před Vánocemi navštívit žádnou výstavu betlémů? Nemusíte zoufat. O víkendu můžete zajet do Muzea Vysočiny v Třebíči, kde se jedna taková stále koná. Aktuální expozice přibližuje betlémářskou tvorbu v Tišnově a okolí, najdete tam také dřevořezby, slaměný betlém nebo i místní třebíčský betlém. Více zde.

První skleněný betlém jí vyrobila maminka, dnes jich má sběratelka na sto

Domácí
Jihomoravský kraj

Den švihlé chůze

Na 7. ledna připadá Mezinárodní den švihlé chůze, který našel své místo už i v Česku. V Brně se bude tentokrát slavit s předstihem, a to už v sobotu. Můžete se sami zapojit nebo se přijít tímto kuriózním svátkem jen pokochat. Startuje se v 15:00 hodin na Moravském náměstí, po konci můžete posedět s organizátory. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Výstup na hrad

V sobotu se uskuteční tradiční novoroční výstup na hrad Helfštýn. Jde o jedinou možnost, jak si památku prohlédnout během zimy, ale žádná ze stálých expozic otevřena nebude. Na hrad můžete vyrazit už v brzkých ranních hodinách, přístupný bude do tří hodin odpoledne. Návštěvníci se mohou těšit na zabijačkové speciality, kování v historické kovárně nebo čerstvě praženou kávu. Další informace zde.

Zlínský kraj

Český komiks

Jste fanoušci komiksu? Ve Filmovém uzlu Zlín je až do konce března k vidění výstava, která se věnuje tvorbě krále českého komiksu Káji Saudka. Ve městě je k vidění vůbec poprvé a představuje tematický průřez Saudkovou tvorbou a jeho nejznámější díla. K vidění budou také ilustrace, volná tvorba či práce pro film, ale rovněž dobový tisk, fotografie a další. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Svatební móda

Nejen dámy by mohla zaujmout výstava, která se aktuálně koná v Bohumíně. Představuje svatební oděvy v proměnách posledních sta let. Návštěvníci se tak budou moci pokochat šaty novomanželů z období první republiky, prohlédnou si ale také aktuální trendy. Expozice připomíná, jak se mění společnost, rodina a podobně. K vidění jsou také dobové oddací listy, svatební dary a mnoho dalšího. Více informací najdete zde.

Z WC až k oltáři aneb Prohlédněte si šaty z toaletního papíru

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám