Hlavní obsah

Tipy na víkend: Užijte si jazz v Praze i Štěpánské koledování na Karlštejně

Tácy s cukrovím už nejsou tak plné jako před pár dny, pohádkový program v televizi už za chvíli omrzí, a tak je na čase vyrazit co nejdřív někam na výlet nebo za kulturou. Některé víkendové akce spojují obojí - příjemnou procházku i zajímavý kulturní zážitek.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Karlštejn ani v zimě nespí.

Článek
Praha

Jazzový festival v Praze

Špičkové české jazzové hudebníky si můžete vyslechnout v rámci krátkého Downtown Jazz Festivalu, který se koná v sobotu od 21:00 v pražském klubu Jazz Republic. Více se o akci dozvíte zde.

Komentovaná muzejní prohlídka

Na komentované prohlídce Muzea gastronomie, která začne v sobotu ve 14:30, se dozvíte spoustu zajímavostí o historii vaření, současnosti i vaření spojeném s Vánocemi. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Štěpánské koledování na Karlštejně

Vánoční koncert vokálně instrumentální skupiny Chaire si vychutnáte na hradě Karlštejn v pátek od 18:00. Koncert se koná v Rytířském sále. Nezapomeňte si s sebou vzít zvoneček. Další informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Tradice Vánoc ve Vyškově

Ve velkém výstavním sále Muzea Vyškovska je do 5. ledna k vidění výstava Tradice Vánoc. Expozice se věnuje tradicím spojených s vánočními svátky, oslavám Vánoc v měšťanském i lidovém prostředí ve Vyškově. Otevřeno je v pátek od 9:00 do 16:00, v neděli pak od 14:00 do 16:00. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Veřejné pečení chleba v Lenoře

Letošní poslední veřejné pečení v Lenoře se koná v sobotu od 9:00. Péct se budou koláče, houstičky nebo lenorské placky. Produkty z místní pece se neprodávají, ale rozdávají zadarmo. Přijďte ochutnat. Více zde.

Královéhradecký kraj

Vánoce v Novém Městě nad Metují

Přijďte prožít Vánoce do muzea v Novém Městě nad Metují. Prohlédnout si můžete vánoční výstavu. Otevřeno je od 10:00 do 16:00 (s půlhodinovou polední pauzou od 12:00). Více informací naleznete zde.

Vánoční stan v Černém Dole

Od čtvrtka do neděle se přijeďte pobavit do Černého Dolu. Na každý den je tu připraven kulturní program věnovaný dětem i dospělým. V pátek a v sobotu můžete od 20:00 vyrazit na taneční zábavu, v sobotu zahraje skupina Nadoraz, v neděli si zatančíte s kapelou Benjaming´s Clan. Kompletní program si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Speciální prohlídky zámku Litomyšl

Na vánočně laděnou prohlídku zámku Litomyšl přijďte v pátek a v sobotu od 13, 14 a 15:00. Prohlídky jsou obohaceny o výklad věnovaný vánočním zvykům na zámku. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Vánoční koncert v Mariánských Lázních

V pátek proběhne v Městském divadle v Mariánských lázních vánoční koncert s názvem Tichá noc, svatá noc. Začne ve 20:00 a zazní na něm vánoční písně, pastorely, české i světové koledy. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Tak trochu jiné zámecké prohlídky

Vánočně laděné prohlídky zámeckých interiérů na Sychrově jsou připraveny pro návštěvníky od tohoto pátku až do 5. ledna. Těšit se můžete také na betlémy a vánoční stromečky ozdobené dobovými ozdobami. Prohlídky začínají vždy v 10:30, 11:30, 13:00 a 14:00. Více zde.

Snow Tour na Tanvaldském Špičáku

Na Tanvaldském Špičáku bude o víkendu zahájena putovní akce po českých horách s názvem Hudy Snow Tour. Akce je určena těm, kteří by měli zájem si vyzkoušet skialpovou túru se zkušeným průvodcem. Sraz zájemců je už v 8:00, první skupina odchází na túru v 9:00 a druhá ve 13:00. Součástí programu je také soutěž v lavinovém vyhledávání a noční skialpový závod. Celý program si prohlédněte zde.

Olomoucký kraj

Koncert pro sněhuláky v Račím údolí

Na povánoční koncert skupiny Priessnitz se přijďte pobavit v pátek ve 20:00. Koncert se koná v sále rekreačního zařízení v Račím údolí v srdci Rychlebských hor. Více se dočtete zde.

Koncert novodobých Beatles v Jeseníku

Úspěšná revival kapela skupiny Beatles vystoupí v sobotu a v neděli v Jeseníku v rámci svého nového koncertního turné. Sobotní koncert se koná v Divadle Petra Bezruče od 19:00. Nedělní koncert se uskuteční v Kongresovém sále Priessnitzových lázní od 20:00. Kapela se představí v nových kostýmech a zajímavých uniformách. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Slezská tvorba v Opavě

Máte rádi krásné ručně malované vánoční ozdoby? Přijďte se podívat na vánoční výstavu do Slezského zemského muzea v Opavě, kde právě tyto skvosty můžete obdivovat. Uvidíte také ozdobené vánoční stromečky a dozvíte se o vývoji tradice Vánoc z historie do současnosti. Výstava trvá až do 5. ledna. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Vánoční prohlídky zámku Horšovský Týn

Vánočně vyzdobený prohlídkový okruh na hradě a zámku Horšovský Týn můžete navštívit od čtvrtka až do posledního dne v roce. Prohlídky se konají od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 15:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Betlém v litoměřické katedrále

V neděli od 14:30 do 18:00 můžete vyrazit do katedrály sv. Štěpána v Litoměřicích, kde bude k vidění nádherný betlém z konce 19. století. Další informace se dozvíte zde.

Vysočina

Vánoční prázdniny v Telči

Přijďte do Zámecké konírny v Telči za zábavou a hudbou. Těšit se můžete na folkové koncerty, a to od pátku do 30. prosince. Koncerty začínají v 18:00. V pátek vystoupí skupina Nezmaři, v sobotu zahraje Katka García a Honza Hrubý a v neděli se můžete těšit na skupinu Žalman a spol. Folkové koncerty zakončí pondělní vystoupení skupiny Jarret. Více zde.

Zlínský kraj

Vánoční mše svatá v Rožnově

Vánoční mši svatou můžete navštívit v Dřevěném městečku ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm v sobotu od 16:00. Mše proběhne v kostele sv. Anny z Větřkovic. Více hledejte zde.

Vánoční cimbálový koncert v Rožnově

Přijďte se odreagovat na vánoční cimbálový koncert skupiny Soláň, který se koná v pátek od 18:00 v kostele Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm. Zazní nejen koledy, ale uvidíte i tanečníky předvádějící valašskou pastýřskou hru. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám