Hlavní obsah

Tipy na víkend: Strašidla v zoo, česká zabijačka a gastrofestival

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Víkend provoní česká zabijačka na hradě Červený Újezd a Karlovský gastrofestival, kde se bude mimo jiné soutěžit o nejlepší frgál a účast přislíbil i držitel Michelinské hvězdy Alessandro Gavagni. Děti postraší na Starých Hradech, ale i v zoologické zahradě v Ústí nad Labem, Děčíně, Chomutově, Ostravě a Ohradě.

Článek
Praha

 Jezdíte podle předpisů?

Autoklub České republiky pořádá pro všechny řidiče sobotní akci Jezdíte podle předpisů? Program začíná v 9.30 hodin přejímkou na parkovišti Džbán na Praze 6 (ulice Nad Lávkou), kde soutěžící dostanou propozice s plánkem trasy, bodové hodnocení a další informace. V 10.10 hodin startuje první posádka. Zúčastnit se mohou všichni držitelé řidičského průkazu skupiny „B“. Ve 12 hodin se budou vyhlašovat výsledky. Více najdete zde.

Pražské rozhledny a vyhlídkové věže

Od listopadu do února jsou pražské věže otevřené od 10 do 18 hodin. S celou rodinou se tak můžete vydat za snížené rodinné vstupné 120 korun na Petřínskou rozhlednu, Malostranskou mosteckou věž, Staroměstskou mosteckou věž nebo na Staroměstskou radnici. Více najdete zde.

Odpoledne s Lichožrouty

V Království železnic ve Stroupežnické ulici na Andělu se v sobotu setkají návštěvníci s Lichožrouty. Program začíná ve 14 hodin. Připravena je lichožroutí dílna, malování na obličej, expozice vláčků, stavebnic a balónková dílna. Z domova si přineste deset opuštěných licháčů - ponožek, abyste si mohli vyrobit vlastního lichožrouta. Podrobný program najdete zde.

Pražské dějiny prostřednictvím osudů jejich obyvatelek

Výstavní projekt Muzea hlavního města Prahy s názvem Praha a její dcery, je pokusem přiblížit pražské dějiny očima a prostřednictvím osudů jejích obyvatelek. Ideální výstava na pošmourné podzimní dny spojená s přednáškami. (celý článek)

Středočeský kraj

Na Babku a Skalku vede cesta i kolem jedné záhadné stavby

Jeden z možných výletů v brdských Hřebenech, vhodných takřka za každého počasí, vede na vrch Babka a na Skalku nad Mníškem pod Brdy. Ovšem cestou nás ještě čeká zastávka u jedné záhadné stavby. (celý článek)

Česká zabijačka na hradě Červený Újezd

Hrad Červený Újezd provoní o víkendu česká zabijačka, která se bude konat před zraky návštěvníků na nádvoří hradu. Zájemci si prohlédnou výrobu čtyř druhů českých buchet, které ochutnají zdarma a ostatní si je mohou koupit v hradní Krčmě. Více najdete zde.

Poděbrady mají unikátní dětský orloj

Pokud zavítáte do Poděbrad, neměli byste minout nový dětský orloj se střechou poděbradského zámku. U vstupu na kolonádu z náměstí Krále Jiřího, naproti soše T. G. Masaryka stojí reklamní válec, ve kterém se ukrývá orloj. Po vhození desetikorunové mince se rozpohybuje, hraje a zpívá. A formou dětských kreseb představuje historii populárního lázeňského města.

V orloji se pohybuje dvanáct figurek a každá má svůj motorek. „Když válec otevřete, tak zevnitř to v něm vypadá jako v atomové elektrárně,“ vysvětluje zpěvák a skladatel Petr Prchal alias Pancho, který složil a nazpíval s poděbradským dětským sborem Kvítek písničku, kterou orloj hraje.

Výtvarné zpracování vytvořila jeho manželka, poděbradská rodačka a výtvarnice Lucie Seifertová, která do unikátního orloje mimo jiné nakreslila figurku, jak pojídá lázeňskou oplatku, druhá pije Poděbradku, která jí roztáčí srdce.

Nechybí masérka masírující pacienta, jenž se kroutí, lázeňská, která potápí hlavu pacientovi pod vodu do vany. Chodí tam mažoretky nebo paní s kočárkem a dětmi na procházce. Nakonec přijede král Jiří a naproti němu motorkář, a když Panchova píseň končí, zařehtá kůň, tak se král na koni postaví a motorkář postaví motorku taky na zadní.

Cyklostezka Po stopách českých králů vede až do Nižboru

V Nižboru na Berounsku otevřeli nový tříkilometrový úsek cyklostezky Po stopách Českých králů. Nový úsek cyklostezky začíná v berounské části Zdejcina, kde byly potřeba největší stavební úpravy. Mezi Stradonicemi a Hýskovem se trasa napojuje na dva kilometry dlouhou komunikaci. Další nově vybudovaná část vede až k silničnímu mostu v Nižboru. Cyklostezka vede po rovině a trasa není náročná. Nedávno byl otevřen také zhruba kilometrový úsek za 3,6 miliónu korun spojující obce Žebrák a Točník. V budoucnu by měla propojit Beroun s hrady Točník, Karlštejn a Nižbor. Její délka v závěrečné fázi přesáhne 50 kilometrů.

Jihočeský kraj

Rožmberský rok nabízí výstavy a happening

Rožmberský rok pořádaný k 400. výročí vymření jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů se chýlí ke konci. V předvečer smrti Petra Voka 5. listopadu se bude konat happening v Českém Krumlově a o den později církev pořádá rekviem ve vyšebrodském klášteře a v děkanském kostele v Třeboni.

Výstava na zámku v Třeboni, kde Petr Vok zemřel, bude otevřena 4. listopadu. Snad vůbec poprvé si budou moci návštěvníci prohlédnout závěť Petra Voka a také pasáž z kroniky Václava Březana, jež se týká pohřebního průvodu. Budou tam vystaveny i pohřební prapory a nedávno objevený renesanční kabinet (sekretář), který je vyzdoben erby Petra Voka a jeho dvořanů, kteří s ním sdíleli poslední roky na Třeboni.

Strašidelná Zoo Ohrada

V sobotu za šera v 16 hodin budou do zoologické zahrady Ohrada proudit různá strašidýlka. Až do 19 hodin se zde koná halloweenský podvečer, návštěvníci budou přicházet v různých strašidelných maskách. Děti i dospělí si budou moct vyrobit tajuplné postavičky nejen z dýní. Zastaví se zde ale i opravdická strašidla, připraven je i lampionový průvod večerní zoo a spousta zábavy. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Juniorfest a indiánský náčelník

Od neděle do středy 9. listopadu se můžete podívat na svět dětskýma očima v rámci Juniorfestu v Horšovském Týně a Plzni. IV. ročník filmového festivalu je zaměřen na dětský film. Hvězdou letošního ročníku bude sám indiánský náčelník Velký Had, legenda Gojko Mitić. Další podrobnosti najdete zde.

Adolf Loos minifestival Pilsen 2011

Od čtvrtka do soboty bude lochotínské Kulturní centrum ve Frišově vile v ulici Boženy Němcové 9 (Plzeň) hostit malý festival, zaměřený na významného světového architekta Adolfa Loose.

Ve čtvrtek představí na festivalu jeho dobu v zrcadle literatury. Zazní také ukázky ze vzpomínek Loosovy třetí manželky, Plzeňanky Kláry Beckové – Loosové.

V pátek od 16 hodin představí surrealistickou práci Edity Tity Hirschové Anna. V závěru sobotního posledního dne festivalu představí své poznatky o plzeňských realizacích Adolfa Loose Karel Zoch, pracovník Památkového odboru Magistrátu města Plzně, který má na starosti Loosovy interiéry vlastněné městem Plzní.

Bolfánek u Chudenic – významné místo s překrásným výhledem

Na vrchu Žďár, který se v nadmořské výšce 584 metrů rozprostírá nad obcí Chudenice na Klatovsku, se na místě bývalého kostela nachází rozhledna Bolfánek. (celý článek)

Karlovarský kraj

Prohlídky a lampiónová slavnost na zámku Bečov

Ve čtvrtek a v pátek probíhají na zámku Bečov mimořádné prohlídky III. okruhu od 13 hodin. Dopředu se raději rezervujte na tel: 353 999 394. V sobotu Bečov nad Teplou rozzáří lampiónový průvod. V 18 hodin vyjde průvod ze Šibeničního vrchu k zámku, kde se na zámeckých terasách mohou návštěvníci těšit na hrané vstupy. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Stěsnaná krása polozapomenutých Lužických hor

Přílepek Jizerských hor přecházející v České Švýcarsko je jedním z nejhezčích koutů naší země. Nádherná příroda na obou stranách české a německé hranice, ozdobená architekturou, rozhlednami. Vydejte se z Jiřetína do Krompachu a přes Hvozd do Oybina. Na pár kilometrech si užijete krásu nesmírnou. (celý článek)

Války a Josef II. nepřáli ani kdysi nádhernému klášteru v Doksanech

Klášterní komplex u Terezína při silnici na Litoměřice vypadá jako „barák na odstřel“. Projděte oprýskaným barokním průčelím přes obrovské nádvoří až do nitra stavby. Přes léto je zde stálá průvodcovská služba, se kterou je možná prohlídka kostela a krypty s apsidou, pozůstatku románské baziliky. (celý článek)

Strašidelné zoologické zahrady

V sobotu se od 16 hodin odehraje v zoo Děčín strašidelné řádění. Hejkalové, bludičky, upíři, hadí ženy, dlabání dýní a nebudou chybět ani lampiony. Ohňová show se pak rozsvítí v 18.30 hodin. Více najdete zde.

V zoologické zahradě v Ústí nad Labem pokřtí v 15 hodin malej, ale šikovnej čertík mládě medvěda malajského, které se narodilo 20. června. Jeho kmotrou bude zpěvačka a herečka Yvetta Blanarovičová. Děti, které přijdou v masce a přinesou si vlastní dýni nebo lampion, budou mít poloviční vstupné. Maškarní rej doplní program s dlabáním strašidel z dýní, promítání kreslených pohádek či výroba strašidelných masek ve Strašidílně. V 17 hodin se můžete těšit na lampionový průvod.

Zoopark Chomutov se o sobotním večeru promění ve strašidelnou zoo. Akce začíná od 16 hodin. Děti si budou moct vyrobit strašidelnou postavu z dýně. Chybět nebude soutěž o nejhezčí haloweenskou masku, lampiónový průvod po zoo, rej strašidel a ohňová show. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Panská skála svedla ke hříchu i Pyšnou princeznu

Pohádkový skalní čedičový útvar zvaný Panská skále u Práchně na Českokamenicku svedl dohromady hlavní protagonisty naší nejoblíbenější pohádky. Alena Vránová, manželka spisovatele Pavla Kohouta, se zamilovala do Vladimíra Ráže. (celý článek)

Do Liberce se chystají tanečníci z celého světa

Již potřetí se v České republice uskuteční světový šampionát Babylon World Dance Latino Championship 2011. V rámci šampionátu, jehož organizátorem je Taneční a pohybová škola (TaPŠ) Ilma Turnov a generálním partnerem Centrum Babylon Liberec, proběhne mistrovství světa, Evropy, světový pohár a IDO Grand Prix. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově láká na dvě stálé expozice

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově bylo založeno roku 1890. Je regionálním muzeem s působností pro okres Trutnov a přilehlé území. Zřizovatelem muzea je od roku 2008 město Trutnov. Sídlí ve Školní ulici a jeho suterénní prostory jsou pozůstatky středověkého trutnovského hradu. V současnosti zve na dvě stálé expozice. (celý článek)

Tundra i květnaté louky plné orchidejí v Krkonoších

Krkonošský národní park byl vyhlášen v roce 1963. Na výměře bezmála 550 km2 zahrnuje nejvyšší pohoří České republiky s dominantou Sněžky (1602 m). O Krkonoších hovoříme jako o ostrovu Arktidy uprostřed Evropy. Severská příroda se tu setkává s přírodou alpskou, a tak se v tomto nejstarším českém národním parku můžeme setkat s arktoalpinskou tundrou, jedinečnou v rámci celého světa. (celý článek)

Dračí čarodějné pohádkové prohlídky

O víkendu budou na Starých Hradech zachraňovat princeznu Laskonku. Na hradě se usídlili skalní, ohniví, vodní, lesní, noční, bahenní, píseční, sněžní, hromoví, zlatí a sklepní draci a mnoho dalších pohádkových bytostí, strašidýlek a skřítků z pohádek čaroděje Archibalda I. Pro děti jsou připraveny soutěže, hry a překvapení. Více najdete zde.

Výlov rybníka Broumar

Od pátku do neděle bude probíhat výlov rybníka Broumar u Opočna. Kolemjdoucí si budou moct koupit čerstvé ryby. Výlov začne v brzkých ranních hodinách. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Country bál v Žamberku

V sobotu od 20 hodin se v restauraci Na Kopečku v Žamberku koná Country bál. Návštěvníkům zahraje skupina Wejvrat a jako host vystoupí Jašeto. Více najdete zde.

Astrovíkend v Litomyšli

Na zámku v Litomyšli se bude o víkendu konat akce s názvem Astrovíkend. Na II. nádvoří se tak budou moct návštěvníci poradit s léčiteli, astrology, psychoterapeuty a dalšími představiteli esoterických disciplín. Dny tajemna a zdraví v sobotu potrvají od 9 do 18 hodin, v neděli pak od 10 do 17 hodin. Více najdete zde.

Vysočina

Modely hradů a zámků

V Muzeu Vysočiny Jihlava vystavují papírové modely hradů a zámků od Ivana Zadražil. Otevřeno mají denně mimo pondělí, 9 až 12 a 12.30 až 17 hodin. Tatínky zaujme asi více výstava mapující vývoj zabezpečovací techniky - od petlice k elektronickým systémům. Maminky a babičky pak nadchne expozice zámeckého stříbra z cyklu "Muzejní poklady" představující stříbrný stolní servis z věna ruské kněžny Anny L. Lazarevové. Více najdete zde.

Šachový turnaj o Jihlavský koláč

V sobotu se koná 17. ročník šachového turnaje mládeže hraný současně jako přebor kraje Vysočina mládeže v rapid šachu O jihlavský koláč. Prezence začíná od 8 do 8.45 hodin na DDM Jihlava, Brněnská 29. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Muzeum města Brna mění od listopadu otevírací dobu expozic a výstav

Od 1. listopadu dochází k úpravě otevírací doby výstav a expozic Muzea města Brna. Většina expozic bude uzavřena v pondělí, Měnínská brána také v úterý. Na období Vánoc se uzavřou stálé expozice. (celý článek)

Olomoucký kraj

Centrum Olomouce se proměnilo ve veřejné kluziště

Část olomouckého Dolního náměstí v historickém centru města se proměnila ve veřejné kluziště. Mobilní ledovou plochu a potřebnou technologii tam nechali umístit organizátoři vánočních trhů, které začnou koncem listopadu. Sportoviště zájemci budou moci využívat do konce února, a to zdarma.

Součástí sportoviště je půjčovna bruslí, návštěvníci si také mohou uschovat své věci do uzamykatelných skříněk. Ve všední dny dopoledne kluziště bude patřit žákům škol, odpoledne stejně jako v sobotu a neděli veřejnosti. Především pro děti budou připraveny soutěže. Během sezóny chystají pořadatelé také karneval na ledě, taneční večery nebo ukázky krasobruslení. Kromě kluziště začaly fungovat v okolí sportoviště první stánky s občerstvením. Další k nim přibudou, a to především na centrálním Horním náměstí, 24. listopadu, kdy začnou vánoční trhy.

Zlínský kraj

Karlovský gastrofestival letos zpestří farmáři a kuchaři z Itálie

Třetí ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční od 4. do 11. listopadu ve Velkých Karlovicích, získá tentokrát mezinárodní rozměr. Představí nejen valašskou gastronomii, ale porovná ji s chutěmi Itálie. Dorazí také hosté ze sousedního Slovenska nebo Francie. V tyto dny bude v údolí Léskové zřízeno několik gastro zastávek tematicky zaměřených na různé produkty z Valašska, Itálie i Slovenska. Návštěvníci budou moci také navštívit místní restaurace a ochutnat jejich speciality. Mezi jednotlivými zastávkami je sveze vláček či koňský povoz. (celý článek)

Zlínská zoo sníží na zimu vstupné

Zoologická zahrada Zlín chce přilákat v zimním období do areálu více návštěvníků. Od 1. listopadu proto vůbec poprvé zavádí zvýhodněné "zimní" vstupné. (celý článek)

Noční saunování a koupání v termálních bazénech

V sobotu poprvé přináší relaxační centrum Wellness Horal s termálními bazény v turistickém resortu Valachy ve Velkých Karlovicích novou tradici pro milovníky saunování. Každou první sobotu v měsíci se tu bude konat noční koupání a saunování za svitu svíček. Připraven bude i pitný režim a mísy s ovocem k občerstvení. Zájemci budou moct konzultovat zásady správného saunování s odborníky a každou hodinu se zúčastnit saunovacího ceremoniálu.

Areál štípské školy ovládne další farmářský trh

Další farmářský trh ovládne v sobotu 5. listopadu areál základní školy ve zlínské části Štípa. Farmáři lidem nabídnou čerstvé a kvalitní lokální potraviny a také nejrůznější speciality. Trh začne v 8.00 a potrvá celé dopoledne. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Areál Landek Parku v Ostravě zve na výlet plný zážitků i poučení

Od 26. října je podzemní expozice dolu Anselm v areálu Landek Parku u Ostravy v novém kabátě. Expozice prošla unikátní obměnou a návštěvníci se mají na co těšit. Návštěva muzea může být vynikajícím a poučným cílem výletů nejen pro rodiny s dětmi. (celý článek)

Strašidelná Zoo Ostrava

Ostravská zoo si na sobotu připravila lehce strašidelný program. Oslaví zde svátek Halloween a v 17.30 hodin jej zakončí lampiónovým průvodem, který vyjde od pavilonu afrických zvířat v dolní části zoo a bude se ubírat směrem k východu ze zaharady, kde bude ukončen.

Mezi 11. až 15. hodinou si mohou návštěvníci vydlabat dýni u výukového centra. Osvětlené dýně pak poslouží jako svítilny na cestě, kudy se bude v podvečer ubírat lampiónový průvod, a následně i jako krmivo pro některé druhy zvířat. Vybrané pavilony zůstanou otevřeny až do 17 hodin. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám