Hlavní obsah

Tipy na víkend: Rozsvěcení vánočních stromů i mistrovství v přípravě bramborového salátu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní víkend přinese tisíce světýlek. Po celé republice se budou totiž rozsvěcet vánoční stromy na náměstích. Navíc se bude soutěžit o nejlepší bramborový salát na mistrovství republiky, proběhne cestovatelský festival a konají se také první adventní koncerty, vánoční trhy a jarmarky.

Foto: Petr Horník, Právo

První adventní víkend bude ve znamení vánočních stromů, které se budou rozsvěcet na mnoha náměstích.

Článek
Středočeský kraj

Z věže hradu Zvířetice uvidíte všechny barvy podzimu

Procházkou se moc neunavíte, ti pohodlnější mohou vyjet na parkoviště k hradu. Ruiny Zvířetic u Bakova nad Jizerou za návštěvu rozhodně stojí. Moc lidí tu asi nepotkáte, tak si můžete v klidu vychutnat zemitou vůni tlejícího listí. Z okolních lesů na vaše chřípí útočí neustále. (celý článek)

Mistrovství republiky o nejlepší bramborový salát

O nejlepší bramborový salát budou již tradičně soutěžit účastníci mistrovství České republiky v Mratíně u Prahy. Studenti kuchařských škol i zkušení kuchaři představí své kulinářské umění v sobotu od 11 hodin na hřišti. Akce podle pořadatelů nabízí prostor pro fantazii a kreativitu při přípravě jednoho z českých vánočních kulinářských symbolů.

Soutěž, která původně byla zamýšlená jako recese, se podle pořadatelů ujala díky oblibě bramborového salátu v Česku. Mimo přehlídky zručnosti a kuchařské kreativity při přípravě bramborového salátu nabídne čtvrtý ročník oblíbené gastronomické akce také staročeský jarmark s domácí zabíjačkou a stánky s adventní tematikou. Více najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Rytířský sál a další skvosty zámku v Nelahozevsi

Když se řekne Nelahozeves, každý spíše než obec severně od Kralup nad Vltavou automaticky v mysli nalezne skladatele Antonína Dvořáka respektive jeho rodný dům – a zároveň i zámek. Oba objekty na sebe pohlížejí docela zblízka. (celý článek)

Jaroslav Svěcený na zámku Jemniště

V neděli od 15 hodin na zámku Jemniště již tradičně zahraje houslový virtuos Jaroslav Svěcený. V podání Svěceného a jeho dcery Julie, letošní vítězky Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga v oboru sólové housle, zazní za doprovodu renomované české cembalistky Jitky Navrátilové hudba A. Vivaldiho, J. S. Bacha, A. Corelliho, G. Tartina, J. M. Leclaira, I. Pleyela a dalších autorů. Během přestávky se bude konat autogramiáda. Vstupné 400 korun, výtěžek poputuje do Hospice Dobrý Pastýř v Čerčanech. Podrobnosti najdete na stránkách zámku.

Pojďte na Valdek, než zapadne sněhem

Jenom rozvaliny na hranicích vojenského újezdu Jince v brdských lesích zbyly z kdysi mocného hradu pánů z Valdeka. O víkendech se do vyhrazených částí může a návštěva romantické rozvaliny stojí za trochu šlapací námahy. Můžete vyrazit i na kole, jsou tu cyklostezky. (celý článek)

Liberecký kraj

 Rozsvícení vánočního stromu

V sobotu se rozsvítí v 18 hodin v České Lípě vánoční strom. Již podruhé se zde budou konat tradiční vánoční trhy s občerstvením, prezentace dětí ze Základní umělecké školy či z Domu dětí a mládeže Libertin. Pro děti je připravena oblíbená Ježíškova pošta i divadelní vánoční hra. Podrobný program najdete zde.

V neděli začínají adventní oslavy také v Liberci, kde můžete obdivovat svítící strom od 16.30 hodin. Připraven je také zajímavý program. Další informace najdete zde.

V Semilech se podobný strom rozsvítí v neděli v 17 hodin, program najdete zde. Kochat se můžete také v 16 hodin ve stejný den v Turnově a Jablonci nad Nisou v 17 hodin.

Ústecký kraj

Křest chmelového ležáka

Královský pivovar Krušovice pokřtí ve čtvrtek nový chmelový ležák ze Žatce v rámci projektu Chrám chmele a piva. Program začne v 15 hodin v restauraci Pod Orlojem v Žatci, jejíž součástí je minipivovar s vlastní produkcí piva. Nový ležák ze Žatce je živé pivo, uvařené z domácích ingrediencí podle tradiční receptury. Vyznačuje se plnou chlebovou chutí a vysokou, avšak příjemnou hořkostí.

Vánoční stromy a trhy

Kromě jarmarků se můžete podívat na rozsvícení vánočních stromů a to v sobotu v Rumburku od 16.50 hodin, v 17 hodin v Martiněvsi. V neděli pak se podobná podívaná uskuteční v 17 hodin v Roudnici nad Labem, Mostě, Děčíně a v 16 hodin na zámku Krásný Dvůr. Uvedené časy jsou časy rozsvěcení stromů, v některých městech začíná program dříve.

Plzeňský kraj

Strašín – tajemné místo na Šumavě plné záhad

V nádherné šumavské krajině pod Javorníkem, asi 15 kilometrů od Sušice, se rozprostírá malá obec Strašín se svojí dominantou – tajemným, původně románsko-gotickým kostelem Narození Panny Marie. (celý článek)

Světýlka, kam se podíváš

Malým i velkým se rozzáří oči při rozsvícení vánočního stromečku. V sobotu se můžete vypravit do Domažlic, kde se strom rozsvítí v 16 hodin, nebo do Nepomuku na 17 hodinu. Stejně tak se uskuteční v neděli v Plzni v 17 hodin a v Tachově už ve 14.30 hodin. Součástí programů jsou také jarmarky a různá představení. Uvedené časy jsou časy rozsvěcení stromů.

Jihočeský kraj

Prohlídka zámku Hluboké

Jako kousek windsorské Anglie uprostřed jihočeských lesů bývá označován romantický zámek Hluboká, který dobře známe z filmové pohádky Pyšná princezna. Zámek je přístupný celoročně, se svými 140 místnostmi a 11 věžemi nabízí několik variant prohlídek. Jeho nynější podoba je podobou zámku z 19. století, nesoucího vzorové tvarosloví tudorské neboli neogotiky. Stavba se měla co nejvíce přiblížit anglickému královskému hradu Windsdor. Více najdete zde.

Foto: Eva Martínková, Právo

Zámek Hluboká

Zvonkové průvody v Pohádkovém království Zdeňka Trošky

V pátek a sobotu se konají v Českých Budějovicích Zvonkové průvody v Pohádkovém království Zdeňka Trošky. Průvod dětí i dospělých se vydá přivítat Advent zvoněním zvonků, zvonečků nebo rolniček. Je zajištěn i bohatý doprovodný program. Podrobný program najdete zde.

Táborské Vánoce

V pátek v 17 hodin se na Žižkově náměstí v Táboře slavnostně rozsvítí vánoční strom. Součástí programu bude vystoupení Petry Janů a Cimbálové muziky Petra Šrahulka s pásmem moravských lidových písniček a koled. Další informace najdete zde.

Advent a Vánoce v Českém Krumlově

Na Náměstí Svornosti v Českém Krumlově začínají o víkendu vánoční trhy. Rozsvícení vánočního stromu s požehnáním proběhne v neděli v 17 hodin. O adventních víkendech se na náměstí uskuteční speciální kulturní program v podobě koncertů, přijde i Mikuláš, budou se zdobit perníky, vyrábět ozdoby a podobně. Více najdete zde.

1. Adventní koncert v Prachaticích

V neděli zahájí cyklus adventních koncertů tradiční úvodní ceremonie za přítomnosti zástupců církve a města, stejně jako společné zapálení první svíce na adventním věnci a rozsvícení vánočního stromu na Velkém náměstí v Prachaticích. První koncert zahájí písně dánského skladatele Johna Høybyeho, ve kterých se prolíná severská melodika s prvky jazzu, popu a funky zahájí pod vánočním stromem. Další informace o programu najdete zde.

Adventní lidový jarmark

V Horní Plané se v sobotu uskuteční jarmark v adventní, domácí a přívětivé atmosféře s programem pro děti i dospělé, s předváděním rukodělné tvorby, řemesel, lidovým trhem a výstavou. Vánoční strom se rozsvítí v neděli v 17 hodin. Další informace o programu najdete zde.

Výstava Betlémů

V Muzeu a Galerii Vodňany začínají v neděli hned dvě výstavy. První s názvem Půjdem spolu do Betléma ukáže sbírku papírových betlémů Jaroslava Švába z Vodňan. Druhá tradiční vánoční výstava představí místní převážně amatérské výtvarníky. Na neděli je připraven kulturní program: vystoupí Stanislav Valenta (zpěv) a Jan Vavruška (klávesy, zpěv). Další informace najdete zde.

Navštivte hřbitov, kam se nechodí jen smutnit

Místa posledního odpočinku člověka turisty obvykle moc nelákají. Zavedou-li vás však toulavé boty na Písecko, nelitujte času a vypravte se na hřbitov do nedalekých Albrechtic nad Vltavou. Uvidíte zde totiž unikát vpravdě evropský. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Náchodský zámek o víkendu zve veřejnost na advent

Pod renesančním zámkem vršku kulatého ze strany jedné a pod Jiráskovou turistickou chatou na vršku druhém, Dobrošovem, leží Náchod. V příhraničním městě se odehrával děj Zbabělců, nejznámějšího románu spisovatele Josefa Škvoreckého, Náchod ale v jeho dílech vystupuje jako Kostelec. (celý článek)

Dělostřelecká tvrz

Každou sobotu od 13 hodin se otevírá dělostřelecká tvrz Stachelberg, pevnost umístěná mezi městy Trutnov a Žacléř v Krkonoších. Během vánočních svátků bude otevřeno od 24. do 31. prosince ve stejném čase.

Stachelberg je součástí čsl. předválečného opevnění. Díky rozestavěnosti, v jaké pevnost zůstala, poskytuje její podzemí jedinečnou ukázku postupu budování těchto obrovských staveb. Stachelberg je největší československou dělostřeleckou tvrzí a řadí se mezi pět největších v celosvětovém měřítku.

Návštěvník uvidí dvě nadzemní patra objektu s expozicí a poté sejde po 186 schodech do podzemí pevnosti. Současná podzemní prohlídková trasa byla počátkem letošní sezony prodloužena na 500 m a muzeum tak návštěvníkovi nabízí nahlédnout do největšího zpřístupněného pevnostního podzemí v ČR. Podrobné informace najdete zde.

Kraj Vysočina

 Adventní koncert

Advent na památkách Vysočiny zahájí v neděli v 17 hodin adventní koncert Písně trpělivosti v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Loutnista Jindřich Macek představí za doprovodu zpěvačky Pavly Fendrichové duchovní písně a loutnové skladby renesanční Anglie.

 Advent na náměstích i v zámku

V Polné přivítají tuto sobotu nebeského pošťáka s Ježíškovou poštou. V 16.30 začne vánoční výstava v přízemí radnice. Na Husovo náměstí pak přijede v kočáře taženém koňmi nebeský pošťák s Ježíškovou poštou.

V Havlíčkově Brodě začne slavnost v sobotu v 16.00 hodin, potřetí ji pořádá oblastní charita. Na Havlíčkově náměstí připomene význam adventu kněz Pavel Hroznata Adamec, nebudou chybět adventní písně. Lidé si budou moci koupit adventní věnce vyrobené v Mateřském centru Zvoneček. Vánoční strom se v sobotu rozsvítí také například v Pacově a v Novém Městě na Moravě.

Vánoční výstavu otevře v sobotu muzeum zámku v Kamenici nad Lipou. Do začátku ledna budou k vidění háčkované ozdoby, výrobky z korálků i vizovické pečivo. V ekologickém informačním centru Krátká u Sněžného na Žďársku se uskuteční vánoční řemeslný jarmark s ukázkami tradičních vánočních zvyků, koled a výzdoby.

Další slavnosti jsou připraveny na neděli. Na jihlavském Masarykově náměstí se lidé sejdou v 16.00 hodin. Prvnímu rozsvícení vánočního stromu a výzdoby v krajském městě bude předcházet program pro děti a vyhlášení podmínek soutěže o nejkrásnější vánoční stromeček. Atmosféru budou dotvářet koše s otevřeným ohněm a vaření grogu v obří konvici, která pojme 640 litrů vody.

Milovníci památek mohou v neděli zamířit do Žirovnice, kde budou od 14:00 přístupné vánočně vyzdobené interiéry zámku a špýcharu. "Na nádvoří bude jarmark, bude tam i živý betlém," přiblížila část pestrého programu Ivana Šmídová z městského odboru kultury.

Pardubický kraj

Vánoční trhy a loutkové divadlo pro děti

V sobotu se na zámku Pardubice konají vánoční trhy od 10 do 18 hodin. Na velkém nádvoří zámku uvidí zájemci ukázky zdobení perníčků, zhotovování ozdob ze slámy a vizovického pečiva v rytířských sálech. Loutkové představení s názvem Pojďte se mnou do pohádky začíná ve 13.30 hodin v sále VČM. Součástí programu budou hry pro děti, vánoční zvyky a tradice.

Vánoční stromky

Barevná světýlka se rozsvítí na vánočním stromě v neděli přesně v 15 hodin v Pardubicích, v 17 hodin v Litomyšli, v Letohradě, v Ústí nad Orlicí, o hodinu později pak v Moravské Třebové.

Olomoucký kraj

Zábřežské muzeum provoní výstava o perníku

Výstava o perníku, neodmyslitelně spjatém s atmosférou vánočních svátků návštěvníky seznámí především s historií starého řemesla. Návštěvníci totiž uvidí desítky vzácných dřevěných vyřezávaných forem na perník. Kromě nich se ale lidé budou moci pokochat například i pohledem na práci současných perníkářek.

Expozice šumperského muzea bude krátce před vánočními svátky k vidění už počtvrté. Lidé ji zatím, pokaždé obměněnou, mohli navštívit v Šumperku, slovenské Prievidzi a v Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích. Výstava potrvá v zábřežském muzeu až do 8. ledna.

Jarmark v Jitru

Vánoční dárky či výzdobu pro nejkrásnější svátky v roce si budou moci zakoupit lidé, kteří v sobotu přijdou na tradiční vánoční jarmark sdružení Jitro v Olomouci. Děti i dospělí se mohou nejen potěšit výrobky více než 50 lidových řemeslníků, ale i přihlížet, jak vznikají. Dobrovolným vstupným každý, kdo chce, přispěje i na provoz zařízení, které se stará především o klienty s kombinovanými vadami. Řemeslníci zaplní nejen všechny tři budovy Jitra, ale i přilehlou zahradu. Své výrobky budou nabízet i klienti zařízení. Lidé jim mohou přispět nejen na provoz terapeutických dílen, ale i na připravované chráněné bydlení.

Centrum Olomouce s vánočním jarmarkem

Centrum Olomouce žije tradičním vánočním jarmarkem. Jeho návštěvníky letos čeká několik novinek. Oproti minulým ročníkům se trhy konají nejen na Horním, ale také na Dolním náměstí, na kterém již od 10. listopadu funguje mobilní kluziště. Obyvatelé a návštěvníci města také mohou obdivovat novou vánoční výzdobu Dolního náměstí. Trhy, které letos poprvé pořádá obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc, potrvají do 23. prosince.

Kromě tradičních kapel a divadel z celé republiky se na trzích představí místní soubory a skupiny. Do programu se zapojí také herci olomouckého Moravského divadla. Součástí trhů je více než 80 stánků s vánočním sortimentem, občerstvením, potravinami a punčem, dalších 11 obsadili řemeslníci. Po 23. prosinci na Horním náměstí zůstane do Silvestra několik stánků s občerstvením, na Dolním náměstí bude v provozu mobilní kluziště.

Zlínský kraj

Kateřinský jarmark a výstava betlémů

Bohatý výběr řemeslných výrobků, ale také ukázky lidových zvyků, folklórní vystoupení či valašskou zabíjačku nabídne v neděli Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Součástí programu bude i otevření výstavy betlémů v Karlovském muzeu.

„Na jarmark přijede na pět desítek řemeslníků od nás i ze Slovenska. Návštěvníci uvidí některé z nich i při práci, například řezbáře, dráteníka a kováře,“ přiblížila Zdenka Mouleová z Informačního centra Velké Karlovice.

Program zahájí v 9 hodin vystoupení dětské cimbálové muziky Kyčerka a obchůzka Lucií, Barbory, Ambrože a Mikulášských matiček. Během dne atmosféru zpříjemní hudecká muzika Staré gatě z Rožnova pod Radhoštěm, Hudecká muzika z Velkých Karlovic, dětský folklórní soubor Valášek, dětský pěvecký sbor při ZŠ a valašský gajdoš.

V chalupě u Karlovského muzea budou přichystány dětské řemeslné dílny, ve venkovních stáncích pak vedle řemeslných výrobků a zabíjačky i další pochutiny pro zahřátí. Jarmark potrvá do 14 hodin.

Zároveň bude v neděli v Karlovském muzeu otevřena výstava betlémů ze soukromých sbírek. Vystaveny budou betlémy z různých materiálů, nejčastěji ze dřeva, ale také třeba perníkové či malované na sklo, reliéfní či z ovčí vlny. Výstava je přístupná do 9. ledna, otevřeno je od pondělí do soboty od 8 do 16 hodin, v neděli od 8 do 12 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Unikátní podzemní krypta a vřídelní deska

V Karlových Varech mají kratší, ale unikátnější soustavu různých podzemních prostor nebo chodeb, přesto je v mnoha ohledech unikátní. V historické části podzemí pod chrámem svaté Maří Magdalény lze obdivovat třeba unikátní kryptu, v novodobé části pod povrchem Vřídelní kolonády zase vřídelní desku o mocnosti 16 metrů, která vznikla z usazenin za několik tisíciletí. Na obě místa zavedou návštěvníky lázní prohlídkové trasy.

Historická část podzemí je ukryta pod barokním chrámem sv. Maří Magdaleny, vystavěném v letech 1732 až 1736 Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem. V podzemí jsou k vidění mimo jiné velmi zajímavé ukázky vřídelního kamene i překrásná karlovarská žula, na které leží podstatná část lázeňského centra města.

Mnohem rozsáhlejší chodby jsou pod Vřídelní kolonádou sousedící s vřídelním vrchem. Vznikly při její stavbě, zejména pak při budování současného objektu v letech 1969 - 1975. Podzemní technické prostory byly dlouho pro veřejnost nepřístupné. Až po roce 1990 se začaly měnit v oficiální prohlídkovou trasu, která se zanedlouho stala jedním z nejnavštěvovanějších míst ve městě. Další informace najdete zde.

 Začátek adventu v Chebu

Vánoční náladu připravují na tento víkend pro malé i velké. V sobotu se na náměstí krále Jiřího z Poděbrad v Chebu budou konat Vánoční trhy, které v 10 hodin slavnostně zahájí starosta města. Vánoční program si připravily mateřské školy od 10.30 do 12 hodin, a odpoledne od 13 do 16 hodin vystoupí chebské základní školy. V sobotu se můžete také vypravit do Městské knihovny, kde proběhne Den pro dětskou knihu od 9 do 16 hodin, nebo do Galerie výtvarného umění na Pohádkové adventní večery.

Nedělní Vánoční trhy na náměstí opět zaplní děti z chebských škol a to jen 10.30 - 12.00 a 13.00 – 14.30 hodin. Večer se v Kostele Zvěstování Panny Marie na Františkánském náměstí bude konat 1. Adventní koncert v podání Komorního lázeňského orchestříku doktora Pěnkavy. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

 Mikulov láká na zimní prohlídky se svařákem

I v zimě se mohou turisté vydat po stopách starobylého Mikulova. Hodinovou prohlídku si navíc vychutnají se šálkem svařeného vína. Turistické informační centrum Mikulov pořádá od listopadu do konce března zimní prohlídky města. Místní průvodci zájemce seznámí s mikulovskou historií, provedou je po Náměstí s renesančními domy, zámeckou zahradou, židovskou čtvrtí a zavedou je i do zámeckého sklepení s obřím sudem. (celý článek)

Foto: Profimedia.cz

Mikulov

Vánoční trhy letos podruhé v Brně obsadí i Zelný trh

Na Zelném trhu v Brně se uskuteční druhý ročník adventních trhů. Akce doprovodí hlavní program Brněnských Vánoc pořádaných na náměstí Svobody. Letos návštěvníci okusí, jak se slaví Vánoce v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Polsku.

Na trzích bude k mání například keramika, malovaný a batikovaný textil, květiny, koření i slaměné ozdoby. Nákup budou moci lidé probrat na většině míst přímo s výrobcem. Chybět nebudou nožíř, zbrojíř, zvonař, dráteník, knihař, brašnář ani kovář.  Lidé si budou moci dát i svařené víno, medovinu, kavárenské speciality, pochoutky z brambor a grilované maso.

Doprovodný program zahrnuje vystoupení kejklířů, hudební produkce, divadelní představení i různé kvízy a soutěže pro návštěvníky. Budou moci třeba hádat německé osobnosti. Ve všední dny v 17.00 hodin bude připraven večerníček pro děti. Pohádky bude vyprávět například vánoční babička.

Kostelní věž Svatého Kamene sloužila pohraničníkům jako pozorovatelna

Muselo to být povznášející, převzít od velitele hlídku a vystoupat kostelní zvonicí s dalekohledem a plným zásobníkem. Blíž k nebesům se z věže Panny Marie ve Svatém Kameni u Rychnova nad Malší hledělo vstříc nepříteli. Právě na Svatém Kameni má dojít k zániku světa. Už se to blíží. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

 Rozsvěcení vánočních stromů

V sobotu je připraven program pro děti i dospělé s rozsvěcením světýlek vánočního stromu v 17 hodin ve Vítkově, v Bruntále, ve 14 hodin v Janově. V neděli pak se stromek rozzáří v 16 hodin v Hlučíně a ve 14 hodin v Ostravě.

 Ondřejská pouť na Hukvaldech

V neděli se od 8 do 13 hodin koná Ondřejská pouť na hradě Hukvaldy. Nebudou chybět místní speciality, jako hukvaldské koláče, vařené párky s hořčicí a křenem přímo z kotlu, na zahřátí vařonka nebo svařené víno. Inspirovat se můžete na koupi vánočních dárků z výběru nejrůznějších rukodělných výrobků řemeslníků. Více najdete zde.

Praha

Známé i neznámé Masarykovy dopisy

Prakticky neznámý soubor dopisů, které prezident Tomáš Garrigue Masaryk napsal v souvislosti s aférami probíhajícími v ČSR ve druhé polovině 20. let tehdejšímu ministru národní obrany a předsedovi vlády, obsahuje výstava v Poštovním muzeu v Praze.

Pod názvem Filatelie jako pohled do historie zájemce seznámí s tím nejlepším ze sbírek členů klubu Apollofila Svazu českých filatelistů. Exponáty budou v jejím průběhu obměňovány.

Pořadatelé zvolili dvě ústřední témata: 160. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka a 90. výročí založení nejvyššího československého i českého vyznamenání Řádu bílého lva. Masarykovy dopisy byly osmdesát let považovány za ztracené a badatelé k nim neměli přístup. U některých není zřejmé, zda byly přepraveny poštou či kurýrem, obojí způsob však patří do oboru filatelie a poštovní historie.

Druhé téma s filatelií souvisí prostřednictvím poštovních známek, na nichž byl Řád bílého lva vyobrazen. Vystaveny jsou zkusmé tisky - otisky původních rytin, ale i původní návrhy na podobu řádu, a dokonce i samotná vyznamenání. I zde budou některé exponáty vystavovány poprvé. Vzhledem k jejich mimořádné vzácnosti to bude pouze v neděli 6. února. Už v sobotu 4. prosince bude v muzeu v provozu poštovní přepážka, na níž bude používáno příležitostné razítko "T. G. Masaryk 1850-2010".

Povídání s veterinářem zoo

Ve čtvrtek se v pražské zoo opět otevře zákulisí. Návštěvníci se dozvědí, co všechno obnáší práce veterináře v zoo, s jakými pacienty se veterinář potkává nebo jak je práce veterináře fyzicky náročná a že rozhodně není pro každého. Na zvídavé dotazy bude odpovídat veterinář Roman Vodička od 18 hodin. Další informace najdete zde.

Vánoční trhy v secesním stylu

Secesní styl inspiroval tvůrce dekorací pro vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, které budou otevřeny od soboty. Podle pořadatelů je ovládne atmosféra z přelomu 19. a 20. století. Podnětem pro vytvoření ozdob byly malby malíře Alfonse Muchy. Chystá se pestrý zábavný program, jehož součástí bude vystoupení divadelních souborů, pěveckých sborů i folklorních skupin. Návštěvníci mohou ochutnat vánoční pochutiny a vybírat z nabídky ozdob, svícnů, jmelí, věnců či dřevěných hraček. Novinkou bude prodej ručně vyráběných dřevěných a slámových betlémů.

Podle pořadatelů byla velká pozornost věnována bezpečnosti stromu, který je hlavní dekorací Staroměstského náměstí. "Strom má 20 metrů, je nižší než v minulých letech, ale o to košatější," řekl architekt trhů Pavel Korych. Upozornil, že je upevněn ocelovými lany, které drží šestitunové kvádry. Kmen je zapuštěn dva metry pod zemi. Vánoční symbol pochází z obce Zaječov ve středních Čechách. Padesátiletý jehličnan z brdských lesů byl vybrán v soutěži Hledá se strom. Rozsvícen bude v sobotu v 17.00 hodin. Václavské náměstí ozdobí umělý desetimetrový strom kuželového tvaru. Dekorace a výzdoba tam bude laděna do červené a zlaté.

Novou atrakcí vánočních trhů bude anděl splněných přání, který se bude objevovat v pondělí a ve středu po 16. hodině. Návštěvník, který ho objeví, bude mít nárok na dárek. Děti mu pak budou moci předávat přání pro Ježíška. Stánky budou otevřeny každý všední den od 9.00 do 19.00, o víkendu se otevírací doba prodlouží do 20.00 hodin.

Vánoční dárky z bazaru z celého světa

V neděli můžete nakoupit vánoční dárky na charitativním bazaru v hotelu Hilton. V kongresové hale od 10 do 17 hodin na návštěvníky čeká možnost ochutnat a nakoupit národní speciality z celého světa, jako jsou vína, typické pochoutky z jednotlivých zemí,  oděvy, rukodělné výrobky a další ojedinělé kousky. Bazar slavnostně zahájí první dáma České republiky, Lívia Klausová, která je tradičně patronkou této akce.

Freestyle Motocross Gladiator Games

Přehlídka nejlepších českých a světových freestylových jezdců Freestyle Motocross Gladiator Games se koná v sobotu v pražské O2 Areně od 19.30 hodin. Vstupenky jsou k dostání za 690 korun až 1490 Kč. Více informací naleznete zde.

Cestovatelský veletrh Kolem světa

Tradiční cestovatelský festival Kolem světa vypukne tento víkend v KD Ládví v Praze. Na programu budou zkušení cestovatelé a jejich fotografie. Všichni přednášející mají velké zkušenosti s nezávislým cestováním, což do jejich přednášek přináší obrovské množství nejen praktických rad, ale i vtipných momentů. Zároveň je po každé přednášce možné konzultovat osobní dotazy a získat cenné rady. Návštěvníci se na chvíli ocitnou v Etiopii, Keni, Indii, Papue, Siberutu, Turecku či New Orleans. Přesný program naleznete zde.

Na Pražském hradě vystavují relikviář svatého Maura

Ve Vladislavském sále Pražského hradu je vystaven vzácný středověký relikviář sv. Maura, který byl objeven českými kriminalisty pod podlahou v kapli na hradě Bečově nad Teplou před čtvrt stoletím. Výstava potrvá do 27. listopadu. Více informací o výstavě najdete zde, historii pokladu pak zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám