Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Rytířský sál a další skvosty zámku v Nelahozevsi

Novinky, Miroslav Šára

Když se řekne Nelahozeves, každý spíše než obec severně od Kralup nad Vltavou automaticky v mysli nalezne skladatele Antonína Dvořáka respektive jeho rodný dům – a zároveň i zámek. Oba objekty na sebe pohlížejí docela zblízka.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Zámek Nelahozeves

Článek

S kamerou se dnes sice budeme věnovat zejména zámku, ale na úvod jsme se v Nelahozevsi přece jen podívali k Dvořákově soše. Stojí v těsném sousedství Dvořákova rodného domu i blízkého kostela. A nyní již vzhůru na zámek.

Zámek postavený ve druhé polovině 16. století královským dvořanem Floriánem Griespekem z Griespachu stojí na vyvýšeném místě, odkud s patřičným nadhledem pozoruje nejen obec, ale i vltavský tok pod sebou.

Panství společně se zámkem již v roce 1623 přešlo do majetku rodu Lobkowiczů. Zámek ve svém držení měli roudničtí Lobkowiczové nepřetržitě do roku 1949, na počátku 90. let se objekt vrátil zpět do jejich vlastnictví.

Nelahozeves AVideo: Miroslav Šára, Novinky

Kromě Dvořákova rodného domu a umělcovy sochy jsme se prostřednictvím objektivu podívali na zámecké exteriéry, takže nyní nebude od věci, když nahlédneme také dovnitř. Zámek toho nabízí k vidění skutečně hodně.

V první řadě jedinečnou expozici Umění šesti století. Tu kromě kolekce španělských renesančních portrétů tvoří díla umělců jako byli L. Cranach st. i ml., P. Breuguel st., P. Veronese, P. P. Rubens a další. Mezi unikátní exponáty patří rovněž hudební nástroje a manuskripty W. A. Mozarta či L. van Beethovena.

Ke skvostům, s nimiž se tu návštěvník má šanci setkat, patří kromě obrazů také umělecké předměty ze zlata, stříbra, porcelánu a fajánse, vzácné knihy, rukopisy... A také historické zbraně. Zdejší sbírka patří k největším v Evropě.

Nelahozeves BVideo: Miroslav Šára, Novinky

S kamerou se ještě podíváme do jídelny a Rytířského sálu. Zejména ústřední sál zvaný Rytířský – prostupuje oběma patry severovýchodního zámeckého nároží – je zdejší skutečnou interiérovou perlou. Do oka tu padnou zejména renesanční štukové reliéfy na stropě, nástěnné malby a majestátní pískovcový krb.

I v době tzv. po sezóně je možné se do zámku podívat. Jednou z blízkých možností bude Advent na zámku Nelahozeves, který se uskuteční v sobotu a neděli 27. a 28. listopadu – vždy od 9 do 17 hodin.

Adventní slavnosti zde letos vstoupí do svého pátého ročníku. Program bude mj. zahrnovat prodej různých řemeslných výrobků s vánoční tematikou, vánoční dílny, adventní koncerty... Chybět pochopitelně nebudou ani prohlídky zámecké expozice za asistence průvodců v dobových kostýmech. V Rytířském sále se představí Sváťovo dividlo, čili klasické loutkové divadlo.

Na nádvoří i v zámeckém sklepení budou nabízeny speciality zámecké kuchyně, počítá se i s ochutnávkou výběrových lobkowiczkých vín.

Nelahozeves CVideo: Miroslav Šára, Novinky

PŘÍŠTĚ se podíváme k severním sousedům do Německa, vyrazíme do Drážďan. Město na Labi nabízí spoustu architektonických památek – mj. se podíváme do barokního komplexu Zwinger a vystoupáme na vrchol chrámu Frauenkirche, který turistům slouží i jako skvělá rozhledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám