Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte speciality z rajčat, vyrazte na košt vína

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O druhém srpnovém víkendu se můžete vypravit na několik gastronomických akcí. V Praze ochutnáte pálivou thajskou kuchyni, na zámku Zelená Hora rybí speciality a v Břeclavi pochoutky z rajčat. V Mělníku se uskuteční košt vína. Pokud vás láká romantika, můžete navštívit Planetárium Ostrava v rámci veřejného pozorování perseid.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte speciality z rajčat. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Chutě Thajska

Létáte na dovolenou do Thajska nebo máte zkrátka jen rádi tamní kuchyni? Pak si ji v sobotu přijďte vychutnat do Žlutých lázní, kde se pod záštitou thajské ambasády v Praze uskuteční kulinářská akce, na níž si budete moci dát ty nejtypičtější pochoutky. Na výběr bude kari, pad thai, pálivé polévky, chybět nebude ani tamní pivo. Více informací zde.

Do židovských památek

Poznejte historii židovských památek na území Čech a Moravy. V neděli se zpřístupní zcela zdarma na 50 vybraných objektů, v Praze to bude například Jeruzalémská synagoga, kde budete moci zhlédnout hned dvě expozice zabývající se právě péčí o židovské památky. V dalších objektech se také dozvíte, jaký osud potkal synagogy během druhé světové války nebo za komunismu. Podrobnosti o akci najdete zde.

Kreativní market

O víkendu se bude na náměstí Republiky konat další Praguemarket, trh s autorskou tvorbou a designem. Pořídíte na něm módu, doplňky v podobě dámských i pánských šperků, dekorace a podobně. Chybět nebude poctivý street food, který ocení milovníci masa i vegetariáni, ale ani výběrová káva. Více zde.

Středočeský kraj

Košt vína

Do Mělníka se o víkendu vrací oblíbená vinařská akce Mělnický košt. Nejen místní vinaři návštěvníkům představí plody své práce, kromě vína ale dojde i na nejrůznější gastronomické speciality, prezentace tradičních řemesel či doprovodné kulturní akce. Další informace najdete zde.

Historické slavnosti

Sobota v Kolíně bude patřit dalšímu ročníku historických slavností. Ty si každoročně připomínají některého významného panovníka, letos to bude Napoleon Bonaparte. Akce se tedy ponese v duchu empíru, na dvou scénách se můžete těšit na umělce, kteří předvedou své hudební dovednosti či taneční kreace. Chybět nebude dobové tržiště s nejrůznějšími dobrotami. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Festival dechovek

Lomnice nad Lužnicí v sobotu přivítá další ročník festival dechových hudeb. Pokud patříte mezi fanoušky žesťů, nenechte si ho ujít. Představí se na něm osm souborů z Čech a Moravy, například Sebranka, Šumavská osmička, Švitorka nebo Květovanka. Vstupné je rovných 100 korun. Více zde.

Plzeňský kraj

Rybí slavnosti

Ryby budou hrát hlavní úlohu na slavnostech, které se v sobotu uskuteční na zámku Zelená Hora. Na nádvoří čeká návštěvníky řemeslný jarmark, prodej suvenýrů, ale zejména rybí dobroty: kapří chipsy, steaky ze pstruha a další. V zahradě se budete moci také podívat na ukázky technik rybolovu a sami si je vyzkoušet. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Stezka spisovatelů

Vypravte se v neděli do Mariánských Lázní na slavnostní otevření Stezky spisovatelů. Na prostranství tamní kolonády se bude konat kulturní program, zejména pro fanoušky literatury. Čeká vás čtení básní, ale také hudební vystoupení, floristický workshop nebo soutěž o ceny. Mimo to se bude vařit marmeláda. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Noční běh

Rádi běháte, ale nepovažujete se přímo za závodníky? Pak vyrazte v sobotu na Night Run v Mostu, který se poběží za tmy s čelovkou. Vybrat si můžete ze dvou tratí podle svých možností, pět a deset kilometrů. V podvečer budete moci zhlédnout také taneční vystoupení, očekávaný konec akce je ve 23:15 hodin. Informace o registracích najdete zde.

Liberecký kraj

Výstava psů

Akce pro všechny milovníky nejlepšího přítele člověka se uskuteční v sobotu na zámku Zákupy. Představí se nám hrubosrstí a maďarští ohaři, ale také několik dalších plemen. Na výstavě se bude i soutěžit, hodnotit se bude například nejlepší pár psů či nejlepší chovatelská skupina. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zámecké hodování

Přijeďte si pořádně naplnit břicha. Na zámku Karlova Koruna se bude v sobotu hodovat. K ochutnání budou nejrůznější speciality, nebude chybět ani dobré pití. Požitek z jídla doplní hudební program, zahraje třeba kapela Grošáci, těšit se ale můžete také na různé soutěže. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Festival chutí

Čtvrtý ročník Festivalu chutí, vůní a řemesel se v sobotu uskuteční v Pardubicích. Na své si přijdou všichni gurmáni, kteří se mohou těšit na dobroty zejména z domova, dále pak na regionální výrobce a producenty. Součástí budou dílničky určené nejen dětem, ale i dospělým, setkáte se také s blogerkou, která si říká Markéta v troubě. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Vysočina

Retro den

Přeneste se o desítky let zpátky do minulosti. Vyrazte na Retro den do Svratky, kde se budete moci pokochat například historickými vozidly a svézt se také starými autobusy. Čeká vás také koncert nebo módní přehlídka retro modelů na téma čtvero ročních období. K večeru až do noci je připravena diskotéka s hudbou 60. až 80. let. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti rajčat

Zdá se vám, že by si rajčata zasloužila svůj vlastní festival? Pokud patříte mezi milovníky této zeleniny, pak vězte, že se akce v jejich jméně koná v sobotu v Břeclavi. Budete na ní moci ochutnat celou řadu dobrot právě z rajčat, ať už v salátech, na špízech, paštikách, nebo po italsku s těstovinami. Nebude chybět ani slavný drink Bloody Mary, jehož neodmyslitelnou součástí je džus z rajčat. Více zde.

Olomoucký kraj

Výročí Kladiva

Do konce září se v prostorách zámku Velké Losiny koná výstava připomínající 50leté výročí kultovního filmu Kladivo na čarodějnice. Vůbec poprvé si mohou návštěvníci prohlédnout kostýmy z natáčení, k vidění jsou také další rekvizity, autentické fotografie nebo plakáty. Nechybí ani mučicí nástroje, které inkvizice používala k tortuře domnělých čarodějnic. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Folklorní festival

Poznat valašský folklor můžete o víkendu v rámci festivalu Valašské letokruhy. Po oba dny je v Novém Hrozenkově připraven zejména bohatý hudební program, kde se představí sbory, ale i nejrůznější muzikantská tělesa. Součástí bude také řemeslný jarmark s keramickou dílnou nebo workshopem na pletení košíků. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Pozorování hvězd

Když padá hvězda, něco si přejte. Ve skutečnosti samozřejmě nejde o hvězdy, ale meteory a nejvíce rojů lze pozorovat každý rok v polovině srpna, jde o takzvané perseidy. O víkendu můžete vyrazit do ostravského planetária, kde se koná veřejné pozorování perseid s doprovodným programem. Podrobnosti se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám