Hlavní obsah

Tipy na víkend: Obří šachy, mistrovství světa v latině a svatohubertské slavnosti

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Největší a nejtěžší šachy si můžete prohlédnout pohromadě v Ořechu. Oslavit svátek Huberta můžete o víkendu na zámku Loučeň, v Písku pojedou Hubertskou jízdu a ve Velkém Meziříčí na jeho počest budou plesat. Na mistrovství Evropy v latinských tancích se vydejte do Liberce. Lámat rekordy v pojídání pečiva budou v Brně.

Článek
Středočeský kraj

Sv. Hubert na zámku

Na zámku Loučeň na Nymbursku chystají na první listopadový víkend Svatohubertské slavnosti, kde se nemusí platit vstupné. Otevře se zámecký areál, včetně oblíbeného labyrintária. Bez vstupenky mohou návštěvníci vidět i celý program slavností s mysliveckou tématikou. Platit se bude v uvedených dvou dnech jen za prohlídky interiérů zámku a za vstup na výstavu kostýmů ze seriálu Arabela. Loučeňský zámek bude přístupný i během podzimu a zimy. Podrobnosti najdete zde.

Mukařov: Po stopách slavných obyvatel

Pro výletníky se otevřela v červnu 2010, a tak ještě svítí novotou. Naučná stezka na východním okraji metropole Mukařov-Žernovka má osm zastavení a turisté si na tabulích přečtou nejenom o historii kraje, ale také o slavných osobnostech, které tady žily. (celý článek)

Šachová partie na Karlštejnsku

Největší a nejtěžší šachy na světě si můžete prohlédnout tuto sobotu na parkovišti Lanového centra Ořech od 14 do 17 hodin. Každou celou hodinu zde bude probíhat prohlídka s průvodcem a malou ukázkou, jak obrovské šachy vznikaly.

Každá figura měří 2,3 až 2,7 metru a váží cca 1,5 tuny. Pohromadě je naposledy uvidíte ještě 13. listopadu, ve druhé polovině měsíce budou rozvezeny do jednotlivých obcí Karlštejnska. Každá figura nese znak obce, ve které bude stát a má obec i symbolizovat.

Na Karlštejně bude stát černý král Karel IV., v Hlásné Třebáni trubač, ve Všeradicích Magdaléna Dobromila Rettigová. Celé Karlštejnsko se změní v zajímavě rozehranou šachovou partii a turisté budou mít o důvod víc jednotlivé kouty navštívit. K dispozici budou mít i „Karlštejnskou šachovnici“, do které budou sbírat v restauracích a dalších místech v blízkosti jednotlivých figur razítka. Plně oražená šachovnice pak bude vzácnou památkou na putování po Karlštejnsku. Podrobné info najdete zde.

Procházka na brdský Plešivec

Vrch Plešivec u Jinců býval keltským oppidem. Prý tu bylo nejen hradiště, ale také obětiště. Kopec má dva vrcholy, mezi nimi je údajně jakýsi most zla. Citlivější jedinci tu mají někdy zdravotní problémy. Tajuplná energie se údajně střetává na vrcholu. Kladná je na úbočí a záporná na vrchu. (celý článek)

Za starými mapami do Dolních Kralovic

Před lety stavba vodního díla na Želivce ovlivnila život tamější obce Dolní Kralovice na Vlašimsku. Ta byla zatopena, ale předtím se na jiném místě vybudovala nová obec. Její obyvatelé si zaslouží, aby o okolní historii krajiny věděli trochu více. Proto má význam uspořádání výstavy o starých mapách právě tady. (celý článek)

Na návštěvě u Karla Čapka ve Staré Huti

Strž je usedlost nedaleko Staré Huti u Dobříše, kterou jako své letní sídlo využíval náš významný spisovatel, dramatik, novinář a myslitel Karel Čapek. V dnešní době slouží celý areál jako jeho památník, v němž je umístěno několik expozic. V zimním období od listopadu do března mají otevřeno v pondělí až pátek od 9,00 do 16,00 hodin. V sobotu a v neděli je přístupný jen pro předem objednané skupiny. (celý článek)

Liberecký kraj

Mistrovství světa v latinských tancích

Od pátku do neděle se v libereckém centru Babylon bude v latinských rytmech vlnit 1300 tanečníků, kteří se přihlásili z České republiky a dalších 20 zemí. V rámci Latinského festivalu se tanečníci utkají o tituly Mistrovství světa, Mistrovství Evropy a Světový pohár v latinském tanci. Bude se soutěžit v 57 disciplínách ve čtyřech věkových kategoriích. Pro veřejnost jsou připraveny workshopy a semináře, které proběhnou ve čtvrtek. Podrobné informace najdete zde.

Z Harrachova zubačkou na rozhlednu Štěpánka

Hlavním střediskem západní části Krkonoš je Harrachov. Město samo nabízí řadu turisticky zajímavých cílů a sportovního vyžití, současně je východiskem k pěším túrám do hor. Pokud by však někoho odradilo podzimní nevyzpytatelné počasí od výpravy na hřebeny Krkonoš, může se odsud vydat do podhůří. Například na rozhlednu Štěpánka na vrcholku hory Hvězda, ležící na pomezí Krkonoš a Jizerských hor. Na cestu se vydáme vlakem z železniční zastávky Harrachov - Mýtiny. (celý článek)

Ústecký kraj

Rozhledna Vochlice v novém kabátu

Jednu z dalších obnovených rozhleden najdeme u Lubence v Karlovarském kraji. Rozhlednu vybudovali nejspíš jako zpestření rozsáhlého anglického parku zámku Mlýnce ve druhé polovině 19. století. Po mnohaletém chátrání torza rozhledny na vrchu Vochlice se rozhledny ujalo v roce 2007 Občanské sdružení na záchranu kostela sv. Jiljí a pustilo se do její postupné rozsáhlé rekonstrukce.

Zhruba od jara 2007 na rozhledně probíhaly záchranné práce pod hlavičkou sdružení a za pomoci sponzorů a celé řady dobrovolníků a nadšenců. Na stavbě pomáhali i odsouzení z nápravného zařízení Drahonice.

Rozhlednu je možné navštívit po dohodě ve firmě Richard Kanta - vitráže v Lubenci, na telefonu 603 818 185. Tady si také můžete koupit pohlednici rozhledny nebo nechat dát razítko, které zajistil Klub přátel rozhleden. Podrobné informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Festival Juniorfest 

Třetí ročník Juniorfestu, který volně navazuje na bývalý festival Filmák pořádaný v Plzni a pak v Dobřanech, se uskuteční od 7. do 10. listopadu v Horšovském Týně a část také v Plzni. Juniorfest je zatím nesoutěžní festival. Letos nabídne dvě desítky filmů uvedených v naprosté většině v české premiéře.

Letošní novinkou bude soutěž družstev dětí ve stylu oblíbené francouzské televizní hry na opuštěné pevnosti v moři. Hra "Pevnost Týn" bude pro pět týmů, jejichž členové budou v prostorách zámku plnit úkoly. Za úspěšné splnění dostanou indicie vedoucí k pokladu. Zatímco děti budou plnit úkoly po areálu zámku, diváci uvidí jejich boj v přímém přenosu v Erbovním sále.

Součástí doprovodných akcí je také program věnovaný režisérovi Jindřichu Polákovi. Na festivalu se bude prostřednictvím herců vzpomínat na jeho filmy Pan Tau, Lucie, postrach ulice, Chobotnice z druhého patra, seriál Návštěvníci a další. Více najdete zde.

Rozšíření japonské zahrady

Plzeňská zoologická a botanická zahrada zpřístupnila předposlední část své šest let budované japonské zahrady, nyní věnovanou vodě. Novým prostorám kromě zeleně dominují dvě jezírka s okrasnými asijskými koi kapry, typicky japonský mostek a potůček.

Základ dnešní japonské zahradě dal v roce 2004 uznávaný japonský zahradní architekt a filozof Eišin Harada, který kolem více než 400 let starého památného Körnerova dubu vybudoval na 150 metrech čtverečných tradiční japonskou kamennou zahradu Šówa-en plnou symboliky.

Území, které má mít spíše odpočinkový a meditační ráz, doplňují kamenné lampy a vodní rostliny, ale i voliéry a vitríny s až sedmi desítkami druhů především zpěvných ptáků a s menšími savci. Zahrada je koncipována tak, aby v každém ročním období návštěvníkovi něco nabídla. Více najdete na stránkách zoo.

Jihočeský kraj

Českorakouské přeshraniční stezky

Češi a Rakušané obnovili další přeshraniční turistickou stezku pro pěší, cyklisty i lyžaře. Je na trase z Vyššího Brodu do Ratingu poblíže zaniklé osady Radvanov. Stezka byla otevřena u hraničního kamene na Švédských šancích.

Díky projektu se podařilo obnovit část zaniklé solné stezky, jež vedla z Horních Rakous přes Vyšší Brod do Českého Krumlova. Část dosud využívali farmáři, část k rakouským hranicím byla téměř neprůchodná, zejména kvůli mokřinám. Nyní cesta dostala nový štěrkový povrch od nejhrubší frakce po jemnou prosývku. Rakušané pak zaplatili nový propustek přes Hraniční potok.

Stezka je opatřena odpočívadly s lavicemi a stoly, na hranicích pak i stojany na kola. V místě zaniklé obce Radvanov, která byla zlikvidována v 50. letech minulého století, byl umístěn kříž a také naučná tabule.

V okolí Vyššího Brodu jsou nyní tři přeshraniční turistické stezky. Kromě nově vybudované, po níž se turisté dostanou do rakouského Radingu, kde jsou kaskádovité rybí sádky, vede další mezi Mnichovicemi a Dürnau a mezi Přední Výtoní a Gugenwaldem. Nejmasověji využívanou stezkou je zatím v regionu lipenská Jezerní.

Od Strakonic po Volyni - tip na podzimní výlet

Na relativně nepatrné ploše mezi Strakonicemi a Volyní můžeme obec po obci navštívit významné historické, sakrální i technické památky (tvrze, kostely, poutní místa, mosty, mlýn), ale rovněž se nechat opájet barvami podzimu okolní krajiny. (celý článek)

Hubertská jízda v Písku

Vyhlášená písecká „Lesárna“, oficiálně zvaná Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola B. Schwarzenberga, pořádá 5. listopadu tradiční a pro veřejnost atraktivní akci - alegorii sv. Huberta a bohyně Diany se vstupy studentských trubačů. (celý článek)

Muzeum, které nenudí

Obvykle lidé mají o muzeu představu jako o místě, kde se zastavil čas, a to i mnohdy v negativním, zkostnatělost evokujícím slova smyslu. O Prácheňském muzeu v Písku to však rozhodně neplatí. Písecké muzeum, umístěné v prostorách místností středověkého hradu, zcela právem získalo v roce 1996 titul Evropské muzeum roku, čímž se dočkalo zaslouženého ocenění - a to pouhé tři roky po znovuotevření po více než osmileté rekonstrukci. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Expozice pivovarnictví

Pivovar Broumov láká nejen na olivětinské pivo, ale také na komentované prohlídky. Nyní byla také otevřena malá expozice pivovarnictví zaměřená na historii pivovaru.

Nejstarší zmínka o broumovském pivu pochází z roku 1406. Ale neví se kdy přesně začal klášter vařit pivo. Existence klášterního pivovaru je ale předpokládána v 16. století. Podrobnosti o prohlídkách najdete zde.

Kraj Vysočina

 Den sov a dravců

Český svaz ochránců přírody Jihlava zve všechny přátele, příznivce a milovníky přírody na tradiční Den sov a dravců v zoo. Akce se uskuteční v sobotu v jihlavské zoo. Program začíná ve 13 hodin, připraveny jsou přednášky v klubovně zoo s Jaromírem Čejkou (Výběr z roku 2010), Filipem Hruškou (Výskyt a hnízdění kulíška nejmenšího v Jihlavských vrších) a Ivanem Kunstmüllerem (Chránění dravci kraje Vysočina) a ukázky dravců pod vedením Evy Školoudové a Věry Malátkové. Více najdete zde.

Svatohubertská hudební leč

V sobotu se uskuteční ples ve Velkém Meziříčí s názvem Svatohubertská Leč. Jde již o 14. ročník, který se letos koná v klubu Jupiter. Začátek je od 19.30 hodin, hudební doprovod zajistí Kozénka Band a F-Box. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Jupiter a souhvězdí Ryb

Od listopadu 2010 do dubna 2011 se otevírá Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích každou středu, čtvrtek a pátek vždy od 18 do 20 hodin. Nastala ideální doba na pozorování hvězdné oblohy. Jasně září Jupiter, který je letos na obloze velmi výhodně položen v souhvězdí Ryb a navíc po 12 letech nejblíže k Zemi. Pěkně je vidět i Uran, barevné dvojhvězdy a další. Podrobné informace najdete zde.

Metalový koncert

Od 16 hodin se bude v pardubické Čez aréně rozléhat česká metalová hudba. Vystoupí kultovní kapely jako Arakain, Citron, Locomotive, Törr a Debustro. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Historické kočáry

Unikátní sbírku historických kočárů mají v muzeu ve městě Čechy pod Kosířem na Prostějovsku. Soubor 50 kočárů od smutečních či biskupských předvádí také historické saně. Prohlédnout si můžete také největší kočár všech dob, restaurátorskou dílnu i největší sbírku kočárových luceren. Dopředu je nutné se telefonicky objednat. Více najdete na stránkách muzea.

Lipník zve na výstavu motorek

Pro milovníky historických motocyklů připravilo město Lipník nad Bečvou výstavu s názvem Babičky motorky. Expozice je složena pouze z motorek, které byly vyrobeny do roku 1950. (celý článek)

Zlínský kraj

Týden zdravého stylu života

Do pátku probíhá týden zdravého stylu života v Domě kultury ve Zlíně. Každý den je věnován jedné věkové kategorii, kdy jsou pro zájemce přichystány přednášky lékařů, rady maminkám a dospívající mládeži, zásady zdravé stravy i s ukázkami jídel, cvičení na strojích na kondici, fyzioterapeutické cvičení a masáže a další.

Čtvrtek je určen seniorům: začíná tradičně přednáškami o důležitosti správného stravování a masáží i ve vyšším věku. Masérka opět předvede ukázku vhodnou pro seniory.

Pátek je dnem zdravého pohybu pro všechny. Od 16 hodin je pro veřejnost přichystáno fyzioterapeutické cvičení Zumba, taneční podložky, cvičení na strojích pro posílení kondice, Powerjoga, Bodystyling a Pilates. Pro velký zájem doporučují organizátoři objednat si místa včas na telefonních číslech 728 142 862, 775 966 064 a 723 051 761. Podrobný program najdete zde.

Inspirujte se ve Vizovicích na vánoční výzdobu

Vkusně nazdobený vánoční stromeček, adventní věnce, květinové vazby, svíčky a další dekorace umí doma spolehlivě vykouzlit správnou sváteční atmosféru. Přijďte si pro inspiraci do Vizovic na Zlínsku. Svátečně se můžete naladit hned na dvou místech - v galeriích Štěpský dvůr a v Mariette na zámku. (celý článek)

Karlovarský kraj

Aukce pro děti

V sobotu si děti vyzkouší regulérní aukci. Projekt má posloužit jako ukázka „opravdového“ a na základě regulérních pravidel probíhajícího obchodu s uměním.

Akce proběhne od 15 hodin v prostorách Výtvarné galerie Cheb, které se zaplní nejen reprodukcemi, ale také originály českých malířů a grafiků (mezi jinými díla Josefa Čapka, Vladimíra Komárka, Karla Frauknechta, Václava Balšána nebo Jaroslava Kováře). Kromě obrázků budou draženy i další zajímavé předměty, jako například známky a pohlednice.

Finanční prostředky k nákupu jednotlivých děl není třeba v případě Aukce pro děti čerpat z vlastní kapsy, neboť galerie vydala k tomuto účelu vlastní speciální platidlo – tzv. galerijní chechtáčky. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Pokus o zápis s rekordem v pojídání pečiva

V Brně se pokusí zapsat do České knihy rekordů v pojídání sendvičů a pečiva. Soutěž, která je otevřená veřejnosti, se uskuteční v několika kolech v říjnu a listopadu. Akce vyvrcholí na brněnském náměstí Svobody v sobotu.

Milovníci pečiva se mohou utkat o titul největšího jedlíka ve dvou kategoriích - pojídání největšího sendviče v Brně na rychlost a pojídání obřích koblih na čas. "Na rekordním pokusu budou účastníci pojídat naše speciální pečivo. Sendvič Maxidřevorubec, který váží 600 gramů, a Babiččiny maxikoblihy," uvedla Ivana Freitagová z pekařství Mr. Baker, které akci spolupořádá s Bageterií Panos.

"Maxikoblihy" dodá brněnská firma Babiččina pekárna, která se chlubí tím, že dodává největší koblihy a vdolky v Brně. Podle zástupkyně firmy jsou jejich "obří koblihy třikrát větší než běžná kobliha a téměř se nevejdou do dlaně". Jsou plněny různými náplněmi.

Lidé budou mít v rámci akce možnost poměřit své síly s mistrem světa a trojnásobným vítězem soutěže v pojídání švestkových knedlíků Kamilem Hamerským, který je zapsaný v České knize rekordů v několika kategoriích.

Cesta do pravěku přes pavilon Anthropos

Mamuta v životní velikosti, kostry pralidí, zuby staré několik set tisíc let můžete obdivovat v brněnském pavilonu Antrhopos. Expozice, která se věnuje vývoji člověka, jeho životu na Moravě, ale i evropskému pravěkému umění, je jednou z největších a nejmodernějších v Evropě. Pavilon Anthropos je jedním z mála objektů postavených ve 20. století v republice speciálně pro výstavní účely. Byl otevřen v roce 1964 a důkladně zrekonstruován a znovu otevřen v roce 2006.

Kromě exponátů starých i půl miliónu let si mohou lidé prohlédnout i rekonstrukce pravěkých obydlí, které ocení nejen nejmenší.

Expozice Moravského zemského muzea v Pavilonu Anthropos je otevřena celoročně každý den mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Dominantou expozice a největším lákadlem je model 3,5 metru vysokého mamuta a jeho mláděte. Dvojice je zasazena do prostředí připomínajícího pravěkou tundru. Více najdete zde.

Brněnské botanické zahrady lákají na rozkvétající orchideje

Ve sklenících botanických zahrad v Brně teď rozkvétají některé orchideje. Lidé je mohou nejen obdivovat, ale také se poradit s odborníky, jak je pěstovat. Skleníky Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity jsou otevřené denně, zahrada Mendelovy univerzity se návštěvníkům kvůli orchidejím mimořádně otevře o víkendu.

"V podzimním a zimním období tradičně vykvétají různé druhy skleníkových orchidejí. Nejprve jsou to katleje s velkými květy, které můžeme vidět právě nyní, později se přidávají papiopedila a falenopsisy," uvedla botanička Magdaléna Chytrá z Masarykovy univerzity.

Skleníky Masarykovy univerzity v areálu při Kotlářské ulici v tomto ročním období ozdobil také plodící banánovník, papája, ananas a bavlník. Naopak bazén, v němž koncem léta kvete viktorie královská, symbol zahrady, je už vypuštěný. Otevřeno je denně od 09.00 do 15.00 hodin.

Tropické skleníky Mendelovy univerzity v Černých Polích se veřejnosti otevírají jen několikrát do roka. Právě orchideje patří k pýše univerzity. "Pro ty, kteří potřebují poradit, bude jako obvykle zřízena poradenská služba k pěstování orchidejí s možností nákupu substrátů, hnojiv a květináčů pro kultivaci orchidejí," uvedla mluvčí Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Foto: Profimedia.cz

Orchidej Cypripedium calceolus

Hrad Špilberk zve na výstavu Dámská volenka

Plesy a taneční zábavy jsou prezentovány na současné výstavě Dámská volenka, kterou hostí prostory brněnského hradu Špilberk. Uvidíte zde řadu restaurovaných oděvních součástí a módních doplňků z 19. a 20. století, grafické listy, ale i dobový nábytek ze sbírek Muzea města Brna. Výstava byla prodloužena do 31. prosince. (celý článek)

Nová výstava o historii Muzea města Brna

Od neděle 31. října je na hradě Špilberku v Královské kapli k vidění výstava o historii padesátiletého působení Muzea města Brna v hradních prostorách. (celý článek)

Magická Růže umí nabít pozitivní energií

Zříceniny bývalého kláštera v Dolních Kounicích mají téměř nadpozemskou atmosféru. V zimě prý ještě umocněnou štiplavým mrazem a pod nohama čerstvě napadaným sněhem. Básník Jan Skácel jim věnoval Rosa Coeli - Píseň o Rose. Magická síla je tu přímo hmatatelná. (celý článek)

Prvorepublikové obchody

Historií obchodu, obchodování a reklamy v minulém století provede návštěvníky nová výstava Koloniál u pana Bajzy v Paláci šlechtičen, jedné z budov Moravského zemského muzea v Brně. Součástí výstavy jsou kompletně zařízené repliky obchodů s dobovým vybavením a zbožím. Expozice podobného zaměření, rozsahu a složení v Česku zřejmě dosud nebyla.

Název výstavy i celou její koncepci a náladu si kurátoři vypůjčili z oblíbené knihy Bylo nás pět od Karla Poláčka, kterou znají i televizní diváci díky seriálovému zpracování. Otec hlavního hrdiny a vypravěče knihy Petra Bajzy provozuje koloniál na malém městě.

Děti si vyzkouší obchodování na jarmarku. V hokynářství a prodejně hraček se dětští návštěvníci výstavy vžijí do prodavačů i zákazníků. Za pult si stoupnou také v replice dobové trafiky, kde se místo tabáku prodávají jen noviny, časopisy a pohlednice.

Výstava Koloniál u pana Bajzy aneb Historie obchodu a obchodování potrvá do 16. dubna 2011. Po její návštěvě se zájemci mohou vypravit také do Technického muzea v Brně, kde shodou okolností nedávno začala tématicky blízká výstava historických registračních pokladen.

Moravskoslezský kraj

Dřevěná fantazie má jméno Země děda Praděda

V Jiříkově u Bruntálu si budete připadat jako v Jiříkově vidění. Mezi více než 250 dřevěnými sochami v nadživotní velikosti dominuje desetimetrový Praděd, dále 154členný betlém v životní velikosti či rozpracovaný největší dřevěný obraz na světě. Některé z děl jsou zapsány v Guinessově knize rekordů. (celý článek)

Praha

Výstava, na které si budete hrát

Pokud vás vystavené exponáty často lákají a chcete si na ně sáhnout, jděte si hrát do pražské výstavní síně Mánes. Unikátní Krystalíza, kolektivní krajina představ, se bude rozrůstat pod rukama návštěvníků interaktivní expozice s všeříkajícím názvem PLAY.

Výstava potrvá od 4. listopadu do 31. ledna 2011. Navazuje na úspěšný projekt Orbis pictus aneb.... PLAY staví na imaginaci, fantazii a tvořivosti, kdy dotýkat se exponátů, vstupovat do nich, dotvářet je a hrát si s nimi je nejen dovoleno, ale přímo vyžadováno.

"Na zemi budou ležet materiálová termitiště s drobnými předměty, sypké, pevné i hnětoucí materiály ponechané k volné manipulaci návštěvníkům. Ti z nich v průběhu tří měsíců sestaví, poskládají, slepí a vzájemně propojí rozvíjející se organismus. Každý si může přinést a umístit do krajiny jakýkoliv předmět, ne větší než 10 cm krychlových. V prostředí krajiny se tak budou scházet předměty zastupující svým výběrem návštěvníky. Tomuto nekončícímu vývoji je ponechána co největší svoboda. Proces bude fotograficky i filmově nepřetržitě mapován, děj se tak přenese do virtuálního světa a neskončí spolu s výstavou", vysvětluje Petr Nikl, který výstavu koncipoval. Více najdete zde.

Oslava svatby Elišky a Jana z roku 1310

Před 700 lety si vzal Jan Lucemburský za manželku Elišku Přemyslovnu, která dorazila na obřad do Špýru ve slavnostním průvodu a bohatě vyzdobena. K jejich výročí připravilo Muzeum hl.m. Prahy výstavu s názvem Královský sňatek.

Expozice v domě U Kamenného zvonu představí iluminované dobové rukopisy, soubor královských pečetí nebo tehdejší zlatnické umění. Navíc detailně seznámí návštěvníky s luxusním životním stylem Pražanů první poloviny 14. století, kdy se česká metropole snažila vyrovnat Paříži, Londýnu či Římu. Expozice se otevře ve čtvrtek a potrvá do 6. února příštího roku. K výstavě vyjde vědecký katalog a průvodce, připraven bude také bohatý doprovodný program. Více najdete zde.

V zákulisí zoo

Každý čtvrtek se návštěvníci Zoo Trója podívají do zákulisí. Ve Vzdělávacím centru se uskuteční cyklus přednášek, ve kterých představí zaměstnanci svá povolání a také své svěřence. Tento čtvrtek bude patřit lidoopům. Vrchní chovatelka Denisa Ryšková představí největší pavilon - Indonéskou džungli a její obyvatele. Vyprávět bude o neopakovatelných zážitcích s orangutany, gibony a bintuongy. Přednášky začínají každý čtvrtek v 18 hodin. Podrobný program najdete zde.

Oceněná Müllerova vila

Mezinárodní cenou „Stavby se zelení“ ocenila letos Evropská asociace firem v oboru zahradních a krajinářských úprav (ELCA) dvě rovnocenné, a přesto velice rozdílné, působivě architektonicky řešené historické zahrady v České republice. Jednou z nich je zahrada vily Müller v Praze, které renovace vrátila podobu z doby jejího vzniku ve třicátých letech.

Prohlídka objektu je možná pouze s lektorským výkladem a vyjde draho - základní vstupné činí 300 Kč. Snížené vstupné činí 200 Kč (důchodci, invalidé, studenti). Návštěvní dny v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli. Začátky prohlídek se v listopadu konají od 10, 12, 14 a 16 hodin. (celý článek)

Přečtěte si také
Podzimní Curych a jeho podobyFinanční metropole Švýcarska a město s vysokou životní úrovní. Čekáte okázalý luxus a naleštěnou limuzínu na každém rohu? Opak je pravdou. Nejčastějším dopravním prostředkem je tramvaj. Někteří z obyvatel Curychu auto dokonce ani nemají. Proč taky, když městská doprava funguje dokonale? Čím vás ještě Curych překvapí? To se dozvíte v páteční příloze Víkend deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám