Hlavní obsah

Tipy na víkend: Kouzelnický festival, Chuchle dětem, Cipískoviště a Čulský košt

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Nadcházející víkend je ve znamení her a magie. Kouzelníci se už v pátek začnou sjíždět v Liberci na Ještědský krystal. Pražskou Chuchli obsadí v sobotu děti s koníky a různými hrami. Písek otevírá turistickou sezónu tradičně Cipískovištěm, v Jihomoravském kraji ve Slupi budou degustovat vína na Čulském koštu.

Článek
Praha

Chuchle patří dětem

Areál závodiště ve Velké Chuchli bude v sobotu patřit dětem. Areál bude celým rodinám otevřen od 9 do 18 hodin. Chuchle dětem připravila koncert Václava Neckáře, Václava Vydry, Animáček prý přiveze hry.

Děti si budou moci zkusit složit žokejské zkoušky, pomalovat sádrového koně nebo ho vytvořit z papíru. Návštěvu si zaslouží i loutkové divadlo, módní přehlídka, dobové tržiště s ukázky řemesel, keramické dílničky, velká hrací zóna se skákacími hrady a trampolínami a spousty dalších věcí pro pobavení.

V případě deště je připravena také zastřešená varianta. Celá rodina zaplatí 350 Kč, dospělý 150 Kč, dítě od 100 cm 70 Kč, děti pod 100 cm mají vstup zdarma. Další informace najdete zde.

Moravská a česká růžová vína se přestaví na Jiřáku

V sobotu se na Náměstí Jiřího z Poděbrad bude konat Růžový máj. Degustační festival moravských a českých růžových vín potrvá od 10 do 21 hodin. Slavnostní přípitek proběhne v 11 hodin.

Vedle občerstvení zůstanou po celé „růžové“ odpoledne na tradičním farmářském tržišti Jiřák ti farmáři a výrobci, kteří nabízejí sýry, uzeniny, pečivo a jiné pochutiny k vínu. Návštěvníci nepřijdou ani o tradiční dopolední sobotní farmářský trh od 8:00 – 12:00. Atmosféru slavnosti doplní živá hudba v duchu jazzu a moravské cimbálovky: Od 10 zahájí The Original Alva Vinariko orchestra, od 14:00 se rozezní cimbálová muzika Vonička a od 17 do konce bude hudební prostor patřit už jen výhradně jazzu (Jazz spirit a Piňa & Co. Lada). Více najdete zde.

Den otevřených dveří na Pražském hradě

V sobotu se veřejnosti otevřou nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu. Od 9 do 16.30 hodin se otevře Rothmayerův sál, Španělský sál, Rudolfova galerie a salony Jižního křídla Nového paláce (např. Trůnní sál, Brožíkův sál či Habsburský salón). Vstup do prohlídkové trasy bude Matyášovou branou z I. nádvoří nebo II. nádvoří. Součástí prohlídky jsou výklady průvodců. Bližší informace na tel.: 224 372 218.

Interaktivní výstava lega

Rádi si hrajete s legem? Vezměte děti na interaktivní výstavu lega, kde si můžete prohlédnout pirátskou loď, dráhu Formule 1, či Eiffelovu věž. V OC Šestka bude připraveno více než 300 modelů, na které bude využito přes 300 000 kostek. Výstava se otevírá v pátek a potrvá do 3. června. Výstava i doprovodný program jsou pro všechny návštěvníky centra zdarma.

Do Botičské na degustaci vín

V sobotu se otevře areál gymnázia Botičská, kde se bude od 11 do 18 hodin degustovat víno z Podskalí. Na druhém ročníku si budou moct zájemci také vzorky koupit.

Středočeský kraj

Kutná Hora se zahalí do růžova

V sobotu se v Galerii středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře představí domácí růžová vína. Rosé vína budete moci degustovat od 13:30 do 18:30 hodin. Vstup pro návštěvníky je zdarma. Během dne proběhnou odborné přednášky na téma „Jídlo a víno“ a „Rosé vína“. Degustaci stylově doprovodí Jožka Šmukař a jeho cimbálovka. Na 15:00 hodinu je připravena módní přehlídka.

V Kladně otevřeli trampolínový park pro děti i sportovce

V areálu letního koupaliště Sletiště v Kladně bylo otevřeno multifunkční hřiště s řadou trampolínových atrakcí určených pro děti i sportovce. Na hřišti je sedm druhů odlišných trampolín, podobně rozsáhlý park je údajně prvním v zemi.

Nejzajímavější atrakcí je patrně trampolína, která vypadá jako adrenalinová atrakce bungee jumping. Je určena zejména pro výkonností sportovce a vstup na ní je povolen pouze pod dohledem instruktora. Celková kapacita areálu je 40 skákajících lidí, děti mladší 12 let musejí být v doprovodu dospělého. Vstupné do areálu je 40 korun na 20 minut.

Sraz 70 unikátních veteránů

Celkem 70 unikátních veteránů se představí o víkendu na prvním ročníku výstavy historických vozidel Chateau Loučeň Concours d’Elegance na zámku Loučeň. Mezi 35 značkami se objeví vozy Ferrari, Hispano Suiza, Maserati, Bugatti nebo Laurin Mezi nejcennějšími exponáty bude dvojnásobný šampion formule 1 Ferrari 500 F2 zapůjčený přímo továrnou v Maranellu, Laurin & Klement typ F ze sbírky Ladislava Samohýla nebo nově zrestaurovaný Wartburg 5HP z roku 1900 ze sbírek Národního technického muzea. Na výstavě se objeví celkem šest historických Ferrari, osm vozů Bugatti či tři Rolls-Royce. Podrobnější informace najdete zde.

Drábské světničky lákají zbytky středověkého hradu a skvělou vyhlídkou

V Praze na Hlavním nádraží nasedněte na vlak a vyrazte do Mnichova Hradiště. Cíl ovšem je jiný - z mnichovohradišťského východiště turistických tras se námi vydejte k Drábským světničkám (celý článek).

Na Čabárně v rybníku se ukrývá kapří poklad, plavou tu statisícové ryby

Vodní park Čabárna Lážnovský najdete v obci Brandýsek nedaleko Kladna. Nevelká, ale faunou i florou nesmírně zajímavá lokalita by vám při toulkách rozhodně neměla uniknout. Obejdete ji za pár desítek minut i při spojení s návštěvou nedaleké záchranné stanice pro poraněná zvířata (celý článek).

Jihočeský kraj

Písecké Cipískoviště

Letní turistickou sezónu v Písku opět otevírá Cipískoviště. Na oslavách si návštěvníci budou mít možnost postavit vlastní sochu z písku, zhlédnout aktuální filmové novinky, dozvědět se něco z historie města a okolí při poučné procházce, popovídat si s významnými a populárními umělci z řad televizních osobností či zajezdit si na dračích lodích mezi Kamenným a Novým mostem.

Doprovodný program obstarají prostory Městské elektrárny, Prácheňského muzea, Divadla Fráni Šrámka či Kulturní dům – Zahrada. Na sklonku jara vás zkrátka v Písku čeká nádherný víkend se spoustou zábavných zážitků, jako stvořený pro rodinný výlet. Podrobnější informace najdete zde.

Plzeňský kraj

V Plzni odstartují cykloprohlídky, nabídnou dva nové okruhy

Cyklisté mají nové trasy po zajímavých mlýnech jižního Plzeňska. Nová trasa "Mlýnská", střední náročnosti se třemi většími stoupáními, zahrne mlýny Pouskův, Labežský mlýn a Spálenopoříčský, vodopád Hvížďalka a naučnou stezku Hvížďalka. Měří 60 kilometrů a cyklisté ji zvládnou za šest až osm hodin. Poprvé se pojede v sobotu. Trasa vede po geologicky zajímavých místech kolem Plzně, tedy na sopečné tufy i vrstvy lávy na Příšovské homolce, Hromnické jezírko, ostroh u Berounky a Koterovskou skálu. Cena zůstává 30 Kč pro dospělého, deset korun pro dítě (celý článek).

Karlovarský kraj

Akce pro cyklisty

V rámci akce Bezpečně na kole si můžete v neděli nechat zkontrolovat kolo v Kynšperku nad Ohří. Na parkovišti u tenisových kurtů a skate parku budou policisté s odborníky z cykloprojektu Šimůnek prohlížet kola. Dozvíte se, jaké má povinnosti cyklista při jízdě na kole v silničním provozu, čeho by se měl při jízdě vyvarovat, jaká je povinná výbava kola nebo jaké sankce vám budou hrozit v případě, že požijete před jízdou na bicyklu alkohol. Všichni účastníci dostanou reflexní předměty, aby jízda na kole byla opravdu bezpečná. Podrobnější informace najdete zde.

Ústecký kraj

Zubrnický jarmark

O víkendu propukne ve skanzenu Zubrnice Zubrnický jarmark. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky tradičních a uměleckých řemesel spojené s prodejem výrobků, od hrnčířů, košíkářů, řezbářů, sklářů, tkalců, kožedělců, bylinkářek, dráteníků, výrobců šperků ze dřeva, mědi a skla, kovotepci až po krajkářky. Připraveno je vystoupení folklórního souboru Dykyta z Krásné Lípy, Krušnohorské dudácké muziky, pouličních divadel. Kramářské písničky zazpívají Pouličníci z Tábora.

Liberecký kraj

Do Jilemnice nejen za plátenickou tradicí a lidovou architekturou

Město Jilemnice proslulo plátenickou tradicí. Na přelomu 18. a 19. století se tu tkalo nejjemnější plátno na světě. Zdejší lidová architektura je zpodobněna v souboru roubených domů pojmenovaných Zvědavá ulička (celý článek).

Kouzelnický festival 

Nad Libercem bude v pátek a v sobotu duha, možná uvidíte i někoho levitovat, sem tam tu totiž narazíte na nějakého mága. V Lidových sadech se o víkendu koná Ještědský krystal, festival magie a kouzel. Mezi soutěžní kategorie patří manipulace, mikromagie, všeobecná magie a iluze. Podrobnější program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vzhůru na zříceniny skalních hradů a na vyhlídky v Teplických skalách

Celodenní výlet do Teplických a Jiráskových skal s výstupem na zříceniny skalních hradů Střmen a Skálu. Taková je ve stručnosti nabídka následující turistické výpravy (celý článek).

Pardubický kraj

Za rytíři zve interaktivní výstava o středověku v orlickoústeckém muzeu

V Poličce se otevřela výstava, která zavede návštěvníky do dob středověku. První místnost představila raný středověk a rozdělení společnosti na "Stavovskou pyramidu". Šlechta a církev vládly nad poddanými rolníky, kteří pro ně museli pracovat a odevzdávat jim část své zemědělské produkce (celý článek).

Kociánovo Ústí

Do neděle probíhá v Ústí nad Orlicí festival vážné hudby - Kociánvo Ústí. Koncerty proběhnou pod uměleckým vedením Jaroslava Svěceného v Ústí nad Orlicí v Roškotově divadle a v Chrámu Nanebevzetí Panny Marie a postupně vystoupí Komorní filharmonie Pardubice, Michal Dvořák s Jaroslavem Svěceným, vítězové a laureáti houslové soutěže. Další informace najdete zde.

Vysočina

Santiniho barokní hvězda září nad Žďárem

Baroko, které v Čechách nechalo vzniknout řadě obdivovaných památek, je plné symbolů a mystiky. Jednou z perel této umělecké epochy je poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou na Vysočině (celý článek).

Jihomoravský kraj

Hrad Špilberk zve k návštěvě milovníky dobrého jídla a vína

Pokud jste milovníky dobrého jídla, lahodných nápojů a vybraných delikates, určitě si nenechte ujít návštěvu brněnské dominanty - hradu Špilberku ve dnech 11. až 13. května, kdy se zde uskuteční 1. ročník Špilberk Food Festivalu (celý článek).

Valtické vinné trhy

V pátek a v sobotu narazíte v areálu valtického zámku na vinné trhy. Návštěvníci na 45. ročníku si budou moci degustovat elitní vína. Další podrobnosti najdete zde.

Čulský košt

V sobotu pořádá skupina vinařů ze Slupi Čulský košt vín. Od 14 hodin tak mohou návštěvníci degustovat v Kulturním Domě ve Slupi mladá a vyzrálá vína z jihu Znojemska. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Odlehčeme zeměkouli

V sobotu vezměte děti na trampolínu, dospělí ocení inspiraci recepty zdravých pokrmů, sportovní trenažery, měření tělesných hodnot a podobně. Akce Odlehčeme zeměkouli se koná na parkovišti před Aquaparkem Olomouc od 14 hodin. Hlavním programem bude hudební vystoupení IIony Czákové nebo také skupiny And the End. Dále bude k vidění vystoupení akrobatického Rock´n´rollu nebo odborné přednášky o zdravém životním stylu.

Letiště u Hranic obsadí stovky veteránů i historických letadel

Několik set historických aut, motocyklů, ale i letadel z celé České republiky i zahraničí obsadí v sobotu letiště v Drahotuších u Hranic na Přerovsku. Pořadatelé slibují pohled na pohyb veteránů na zemi i ve vzduchu. Součástí setkání s názvem Veteránfest 2012 je i spanilá jízda se zakončením na zámku v Hustopečích nad Bečvou.

Majitelé vozů ve 13:30 vyrazí na spanilou jízdu přes Hranice, Teplice nad Bečvou do Hustopečí nad Bečvou. Tam by se měli zastavit na zámku, kde bude výstava všech historických vozidel. Návštěvníci akce, kteří zůstanou na drahotušském letišti, nebudou ochuzeni o odpolední program. Prostor dostanou historická letadla, která se představí ve vzduchu.

Zlínský kraj

Vsetínský zámek obsadila výstava 2000 angličáků

Kolem 2000 angličáků, ale i stupně vítězů či poháry obsadily prostory zámku ve Vsetíně. Výstava s názvem Autíčka z krabiček vychází ze sbírky soukromého sběratele, která je zaměřena na druhou polovinu minulého století. Návštěvníci si mohou také zajezdit na simulátorech nebo se seznámit s ukázkami airbagů či posedět si v závodním autě. Expozice bude otevřena až do začátku prosince. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Komentované prohlídky Ostravy ve starém Zábřehu

V neděli 13. května se v 15 hodin uskuteční komentovaná prohlídka starého Zábřehu. V jejím průběhu si návštěvníci budou moci prohlédnout místa spojená s minulostí původně zemědělské obce, jejíž tvář zcela změnil průmyslový rozmach Ostravska ve 20. století (celý článek).

S kloboukem na hlavě na cestě do moravského Betléma

Klobouk a Betlém budou v hlavních rolích následující cesty. Zavede nás na Valašsko, konkrétně do Nového Jičína a do Štramberka. Nový Jičín je velice malebné město. Návštěvníkům, kteří je již zažili na vlastní oči, se určitě vybaví žerotínský zámek, vysoce fotogenické náměstí či nedaleký Starý Jičín, lákající k prohlídce hradu (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám