Hlavní obsah

Restaurátoři se představí na hradě ve Šternberku

Právo, vh

Ti, kdo se chtějí dozvědět něco o tom, jak se renovuje historický hradní mobiliář, si přijdou na své v sobotu na hradě ve Šternberku. Chystají tu komentované prohlídky s restaurátory.

Foto: Vlasta Hradilová

Restaurátorské práce se na hradě týkaly i vzácného souboru kachlových kamen.

Článek

„Mimo průvodce budou připraveni odborníci, kteří návštěvníky seznámí s tajemstvím obnovy historického mobiliáře. Výklad bude zaměřen na historický nábytek, vitráže, kachlová kamna či technická zařízení. Návštěvníci tak uvidí konkrétní výsledky práce restaurátorů na mobiliáři hradu Šternberk,“ uvedl Jan Gottwald z hradní správy.

Restaurátoři se činí v areálu šternberského hradu dlouhodobě. Například loni tu dokončila trojice restaurátorek rozsáhlou obnovu zdejšího unikátního souboru třinácti kachlových kamen z období od 16. do 20. století, z nichž většina sem byla dopravena z různých míst v Evropě na přelomu 19. a 20. století, kdy nynější národní kulturní památku vlastnil Jan II. z Lichtenštejna.

V hradním parku bude celou sobotu probíhat historický doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku historického ležení v podání spolku Kirri, tradičních řemesel či zbrojnice. „Součástí bude mimo jiné i povídání o střelcích,“ doplnil Gottwald.

Hrad bude otevřen od 10 do 16 hodin.

Zaplnit díry a praskliny. Stonehenge podstupuje velkou renovaci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám