Hlavní obsah

Pražský „Prokopák“ slaví výročí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 28. prosince 1978 bylo vyhlášeno státní přírodní rezervací území mezi pražskými Jinonicemi a Zlíchovem na obou stranách Prokopského údolí včetně Dívčích hradů. Vede tudy řada turistických stezek, které obklopují jeskyně, bohatá příroda i naleziště zkamenělin.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vápencové skály pražského Prokopského údolí

Článek

Prokopské údolí, které se před 35 lety stalo státní přírodní rezervací, je bezesporu jednou z nejvýznamnějších přírodních oblastí, které se v Praze nacházejí. Leží v nadmořské výšce 220 až 330 metrů a rozprostírá se na 101,5 hektaru. „Prokopák“, jak se tomuto údolí často říká, je domovem desítek druhů ptáků, savců i teplomilného hmyzu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Někde mají lavičky, tady lehátko ze dřeva

Turisté sem ovšem nemíří jen za přírodou. Oblast, geologicky patřící k Českému krasu, je také bohatá na naleziště zkamenělin. Pozorní návštěvníci mohou natrefit například na trilobity nebo další nálezy odkazující na hlubokou minulost zdejší krajiny.

Osídlení je v této oblasti prokázané už z mladší doby kamenné. Po pravěkých lidech sem přišla řada dalších obyvatel. Mnohé turistické výpravy se proto do Prokopského údolí vydávají právě za rozvětvenou historií.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Naučná stezka vznikla v roce 2011

Prokopským údolím vedou naučné i turistické trasy stejně jako železniční trať do Rudné u Prahy. V 19. století tady probíhala těžba vápence. I tento faktor napomohl vytvořit obraz zdejší krajiny tak, jak ho můžeme vidět dnes.

Anketa

Navštívili jste už někdy Prokopské údolí?
Ano
56,5 %
Ne
21,3 %
Více než jednou
22,2 %
Celkem hlasovalo 428 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám