Hlavní obsah

Pomníky na dohled pohádkového zámku připomínají masakr koní v jezdecké bitvě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř na dohled od nově postaveného harrachovského sídla v Hrádku u Nechanic se u Střezetic 3. července 1866 odehrál půlhodinový masakr. U Hradce Králové prohrálo Rakousko válku proti Prusku.

Foto: Vratislav Konečný

Památník masakru u Střezetic

Článek

V polích i lesích najdete po celém kraji stovky pomníků nelítostné řeže. Ve střezetické jezdecké bitvě se do sebe pustilo 11 tisíc jezdců. V čase od 16.15 do 16.45 došlo k šílené řeži, byla to doslova jatka. Zahynulo 102 důstojníků, 1511 vojáků a 2094 koní. Tolik koní v tak krátkém časovém úseku muselo zhynout kvůli dvěma mocnářům.

Foto: Vratislav Konečný

Informační tabule o bitvě a o vzniku pomníku

Podle historiků to byl poslední masakr 19. století. Od roku 2016 událost připomíná pomník jaroměřského sochaře Petra Nováka (je autorem jezdecké sochy T. G. Masaryka v Lánech). Měl být postaven již v roce 1913, vše zmařila válka.

Memento lidského šílenství

Další oživení myšlenky přišlo v roce 2009, v roce 2011 byla vyhlášena veřejná sbírka. Šest metrů vysoké sousoší připomínající rakouského kyrysníka a jeho koně snažícího se postavit, odhalili v roce 2016.

Sochy připomínají živou scénu, mírně zvlněná krajina iluzi napomáhá. Výška soch je 2,5 a šířka 1,5 metru. Je to memento utrpení nejen lidí, ale i ostatních živých tvorů v nesmyslných válkách.

Foto: Vratislav Konečný

Harrachovský zámek v Hrádku u Nechanic vyhledávají často filmaři.

Harracha inspirovala Anglie

Nechanický zámek byl za bojů používán jako lazaret, honosné sídlo postavené v letech 1841 až 1854 prošlo zatěžkávací zkouškou.

Nízký objekt postavený jako letní sídlo ve stylu tudorovské gotiky nechal postavit František Arnošt Harrach na volném prostranství. Žádná předělávka původního, stavělo se z gruntu. Harrachovi se líbil stavební styl, nadchl ho při návštěvě Anglie, kde se seznámil s architektem E. B. Lambem.

Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku se dočká nového altánu

Tipy na výlety

Lahůdka pro filmaře

Styl obdivujeme stále, zámek má skvostnou výzdobu, patří k nejromantičtějším sídlům u nás, známe ho z řady filmů (Hotel pro cizince, Atentát, Andělská tvář, Panství, Tmavomodrý svět, Kronika mladého Indiana Jonese, Princ a Večernice, film s Johny Deepem Z pekla, seriály Náhrdelník, Dobrodružství kriminalistiky…).

Foto: Vratislav Konečný

Interiéry jsou velmi pohodlně zařízeny.

Filmaři využívají zejména Rytířský a Zlatý sál, jídelnu a knihovnu, k tomu záběry objektu s parkem. Ten má rozlohu 30 hektarů. Milovníci golfu sem jezdí za devítijamkovým hřištěm.

Velmi pohodlné bydlení

Lamb pro Harracha navrhl zámek s 90 místnostmi. Pro šlechtice zrealizoval anglické návrhy vídeňský architekt Karel Fischer.

Foto: Vratislav Konečný

Jedna ze zámeckých místností

Zámek je útulný, teplý, je plný cenných sbírek, řada předmětů byla svezena z různých zámků monarchie. Centrem je hranolovitá věž, od ní se rozbíhají dvě křídla. Západní zakončuje věží s kaplí. Na celém objektu jsou okrasná cimbuří. Hrádek poskytoval komfortní bydlení.

Foto: Vratislav Konečný

Vstup do zámku

Zlatý sál je pojmenován podle zlacených kožených tapet ze 17. století. Můžete se projít okruhy Lesk a sláva Harrachů nebo Osobní život šlechty, prohlídková je i Hodinova věž či technické zázemí – sklepy. Okruh v přízemí je bezbariérový.

V sezoně se na nádvoří odehrávají kulturní akce, populární je Romantický Hrádek.

Vyšehrad chce přilákat turisty z Česka

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám