Hlavní obsah

Pod tetínským hradem se voda vrhá ze skály do desetimetrové hloubky

Zbytky hradu vysoko nad řekou, trojlístek kostelů těsně spolu sousedících, historie spjatá se sv. Ludmilou, báječné vyhlídky na Berounku – tím vším je Tetín trvale zapsaný v obecném povědomí. O něco méně na tuzemské poměry docela vysokým vodopádem.

Tetínské skály a vodopádVideo: Novinky

 
Článek

Zmíněný vodopád se prodírá úzkou roklí v přírodní rezervaci Tetínské skály, do desetimetrové hlubiny padá pod skromnými pozůstatky hradu ze 13. století (od hradu je pohledům ovšem skrytý) – a i když se jedná o vodopád umělý, vypadá znamenitě přírodně. A divoce k tomu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hlavní stupeň tetínského vodopádu

Za svůj vznik vděčí těžbě vápence, během níž vzniklo to nejpodstatnější – vysoký skalní stupeň.

Vodopád, jenž se svou výškou může měřit s krkonošským Mumlavským vodopádem (nadto ten tetínský ještě tvoří horní, zhruba dvoumetrový stupeň), vody nemá úplně nadbytek.

Zásobuje ho především místní čistička, výrazněji tu voda zaburácí pouze za silnějších dešťů. Ovšem ani menší průtok mu na kouzlu neubírá.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Tetíně

„Těžký oříšek představuje přístup k vodopádu,“ uvádí Martin Janoška ve svém průvodci Nejkrásnější vodopády České republiky.

Má pravdu. K horní hraně se lze dostat jak neznačenou úzkou stezkou téměř přímo od hradu, tak od čističky, ale poté už je to pro zdatnější a odvážnější turisty. Nepřeháním.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Tetínské skály poblíž vodopádu

Při pohledu shora vede po levé straně padající vody krkolomná stezka jištěná ocelovým řetězem, která za sucha zdolatelná je. Ne ovšem, když sprchne. „Po dešti není pro běžného smrtelníka schůdná,“ konstatuje Martin Janoška.

Ale i tehdy (a nejen tehdy) je pro ty, kdo chtějí vodopád spatřit také zdola, řešení po ruce.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Vyhlídka na Berounku od kostela sv. Jana Nepomuckého

A to vydat se z Tetína po zelené turistické značce stezkou sv. Ludmily, v blízkosti pravého břehu Berounky nepokračovat východním směrem na Srbsko, ale nabrat směr přesně opačný.

Tam, kde Vrchlice po kamenech skáče

Tipy na výlety

Po zhruba kilometru – doprovázeném výhledy na řeku i impozantní skály nad ní – pak zbývá projít tunýlkem pod železniční tratí a po pár stech metrech pochodu divočinou sevřenou kolmými skalními stěnami stanout pod vodopádem.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Pohled na Tetín z vrchu Damil

Vyhlídkový Damil

Kromě padající vody a v úvodu připomenutých památek se návštěvníkům v dané lokalitě nabízí mj. vrch Damil (396 m n. m.).

Z Tetína k němu vede západním směrem modrá turistická značka, odměnou je nejen další porce skal, ale i skvělá vyhlídka na celý Tetín, jeho dominanty a oblé vrchy v pozadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám