Hlavní obsah

Památník Vojna návštěvníky vozí v hornickém vláčku

Od pátku se turisté mířící do Památníku Vojna u Lešetic na Příbramsku mohou těšit na jízdu po trati dlouhé přes 300 metrů. Poveze je po ní hornický vláček, který je součástí stálé interaktivní expozice o historii uranového hornictví.

Foto: ČTK

Od pátku se turisté mohou projet v bezpečném hornickém vláčku.

Článek

Nově zprovozněná dráha s nástupištěm uprostřed má tvar osmičky a lokomotiva se dvěma vagóny, které celkově pojmou 24 lidí, se po ní pohybuje rychlostí pouhých pět kilometrů v hodině.

Hornické muzeum Příbram, které někdejší vězeňský areál spravuje, chce do budoucna vybudovat i průjezd štolou. Ten by v zimě fungoval jako depo.

Delší než jinde

Na koleje v areálu Vojna se postavila akumulátorová důlní lokomotiva Metallist, pocházející z východního Německa. „Lokomotiva i vagónky jsou vlastně historickými exponáty, protože jejich stáří sahá do 70. let 20. století,“ upozornil ředitel muzea Josef Velfl.

Více o muzeu

Hornické muzeum Příbram vzniklo v roce 1886.

Je největším muzeem svého druhu v Česku.

Má více než 60 stálých expozic v historických, památkově chráněných objektech Ševčinského, Vojtěšského, Anenského a Drkolnovského dolu. Také v hornické chalupě v Příbrami a v pobočkách Památník Vojna, Skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum špýchar Prostřední Lhota a Muzeum zlata Nový Knín.

Loni si jeho expozice prohlédlo přes 120 tisíc návštěvníků.

Příbramské muzeum provozuje od konce 90. let vláček v Prokopské štole a od roku 2007 i mezi Ševčinským dolem a Vojtěšským dolem. Trať v památníku Vojna je ale nejdelší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám