Hlavní obsah

Otevírání luhačovických pramenů má nádech nostalgie

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeneste se v čase o pár desetiletí zpět a užijte si atmosféru lázeňské kolonády jako za dob našich pradědečků a prababiček. Nadcházející víkend patří v Luhačovicích na Zlínsku Otevírání pramenů. Slavnostní zahájení lázeňské sezóny se tradičně nese v duchu starých časů.

Článek

Jeden z prvních programů si připravili na páteční dopoledne místní školáci spolu s Luhačovickým okrašlovacím spolkem Calma. Můžete se s nimi vydat na putování za historickými osobnostmi, které se zapsaly do dějin města a lázní. V kostele Svaté Rodiny se budou konat komentované prohlídky a výstava sakrálních předmětů. Nostalgickou náladu umocní večerní představení Vincentka a Aloiska v luhačovickém kinosále.

V sobotu 14. května už atmosféra starých časů pohltí Luhačovice úplně. Městem se opět budou procházet historické osobnosti, nebude chybět tradiční přehlídka historických bicyklů, vozidel i starého hasičskéko vozu nebo stylový jarmark.

Na řadě míst ve městě hostům zahrají žáci místní ZUŠ. A jako originální památku na lázeňský den si můžete odvézt domů snímek ze secesního fotoateliéru na Lázeňském náměstí, kde vám pro autentický dojem zapůjčí nejrůznější dobové kostýmy. Večer bude patřit besedě u cimbálu a koncertu bratří Ebenů.

Rozkvetlé lázně

Hlavním bodem nedělního programu bude krojovaný průvod v čele s knězem, který posvětí luhačovické prameny. Hlavní lázeňská sezóna tak bude slavnostně zahájena. Celý den bude protkán vystoupeními folklórních souborů, které se pak společně představí v hlavním odpoledním programu Návrat k tradicím. Večer se v kostele Svaté Rodiny zahrají žáci ZUŠ Luhačovice spolu s Duem Musica Vista.

Atmosféru Otevírání pramenů každoročně umocňuje květinová výzdoba lázní – záhony na kolonádě již v tuto dobu hýří všemi barvami. Náladu umocňuje i množství venkovních zahrádek s posezením nad kávou a lázeňskými oplatky.

Luhačovice patří k nejkrásnějším lázeňským městům v republice, jsou také největšími moravskými lázněmi. Z pramenů je nejvíc proslavila Vincentka, dobře známá je ale například i zdejší Ottovka. Luhačovice žijí doprovodnými akcemi také po celé léto. Tradičně se tu koná festival Divadelní Luhačovice, folklórní festival Písní a tancem či houslové kurzy Václava Hudečka spojené s veřejnými vystoupeními žáků i jejich učitelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám