Hlavní obsah

Opravený hřebčín v Kladrubech vítá první návštěvníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem skončily nákladné opravy. Rekonstrukce památkově chráněných objektů se zdržela o devět měsíců. O prodlouženém víkendu mají lidé možnost si opravené stáje i další objekty prohlédnout. Hlavní sezóna začne příští rok na jaře. Informoval o tom ředitel hřebčína Jiří Machek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Článek

Hřebčín opravil 17 budov a tři volná prostranství se sousošími. Historickému komplexu se navrátila jeho klasicistní podoba. Fasádám dominuje zelená a bílá.

„Tvůrci projektu odkazují na dobu největší slávy této památky. Samozřejmě jsme museli brát ohled na potřeby moderního chovu koní. Dnešní chovatelé jsou přeci jenom dál, než byli jejich předchůdci po roce 1800," řekl památkář Michal Drkula.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Budovy hřebčína

V říjnu budou přístupné nejspíš jen stáje, další objekty, jako je zámek, lesovna, vodárenská věž, kočárovna nebo postrojovna, se návštěvníkům otevřenou příští rok v dubnu. Nové expozice lidem představí například reprezentativní a arcibiskupské postroje, dobové kočáry, připomenou historii chovu koní i rod Habsburků, který hřebčín vlastnil. A také je zavedou do lesovny, kde je umístěná expozice sedlářství se sedlářskou dílnou či simulátor jízdy se spřežením.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Expozice v kočárovně

Stavební i další práce se nepodařilo hřebčínu dokončit do konce minulého roku. Komplikaci způsobil špatný stav objektů a také insolvence hlavního dodavatele stavby. Na opravy i expozice získal hřebčín evropskou dotaci 300 miliónů korun. Poskytovatele dotací musel požádat o prodloužení termínu. Přesné vyúčtování ještě hřebčín nemá, do konce roku musí projekt uzavřít administrativně, dodal Machek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Stáj hřebců

Hřebčín opravil jen asi čtvrtinu svého rozsáhlého majetku. V budoucnu bude hledat další zdroje, aby mohl opravit například klasicistní obytné domy na Františkově, bývalou faru, historický padock, uvedl Machek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám