Hlavní obsah

Novou přírodní památkou Jizerských hor jsou vodopády na říčce Černá Desná

Turisty vábí od července do Jizerských hor nová přírodní památka. Ministerstvo životního prostředí za ni vyhlásilo vodopády na Černé Desné. Šumí v klidném lesním prostředí.

Foto: Archiv Libereckého kraje

Jeden z lesních vodopádů na říčce Černá Desná

Článek

Vodopády se nacházejí v údolí horského potoka mezi Desnou a přehradou Souš. „Černá Desná má v tomto úseku značný spád. Převýšení na chráněném stometrovém úseku činí asi 600 metrů,“ uvedl Petr Bažant ze Sdružení cestovního ruchu Jizerské hory.

Koryto Černé Desné je podle slov Bažanta plné typických peřejí, kaskád, kotlů a především větších či menších vodopádů. V údolí jsou celkem čtyři - Plotnový, Dlouhý, Bukový a Hrncový.

Foto: Archiv Libereckého kraje

Jizerské vodopády se vlní svojí lesní stezkou.

Jizerské hory jsou na vodopády bohaté. Nejznámější a nejspíš i nejnavštěvovanější je na Jedlovém potoku v přírodní rezervaci Jedlový důl nedaleko Josefova Dolu na Jablonecku. Mezi turisty jsou oblíbené i vodopády na Bílé Smědé nebo na Černém potoce.

V Jizerských horách je přes deset přírodních památek. Patří mezi ně Klečoviště na Smrku, vrcholová rašeliniště Na Kneipě či mokřady - Fojtecký je u Mníšku nedaleko Liberce a Jindřichovský u Lučan nad Nisou na Jablonecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám