Hlavní obsah

Novohradsko láká stále více turistů, zejména k rozhlednám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi turisty, kteří míří na jih Čech, je stále populárnější Novohradsko. Lidé sem vyrážejí na cyklovýlety i na pěší výstupy na vrcholky Novohradských i Slepičích hor nebo na rozhledny. Těch je v kraji hned několik a v současné době nabízejí kouzelné výhledy na podzimně zabarvenou přírodu.

Foto: JCCR

K nejoblíbenějším výletům na Novohradsku patří výstup na Kraví horu, na níž se tyčí rozhledna.

Článek

„Novohradské hory jsou skutečnou oázou klidu. Zvlášť podzim v celé své barevné paletě dává vyniknout unikátní přírodě, jejíž velká část byla ještě před rokem 1989 ukryta za neproniknutelnou bariérou takzvané železné opony. Zdejší území je velmi řídce obydlené, takže jej vyhledávají turisté, kteří nechtějí na svých cestách potkávat masy lidí,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup.

Turisté vyrážejí například na Vysokou (1034 m n. m.), Kraví (953 m n. m.) a Kuní horu (925 m n. m.), které jsou vidět už při příjezdu od Českých Budějovic. Na každý vrchol vedou značené stezky a na každém vrcholu je sloup s kovovým razidlem, které nese emblém příslušné hory.

Oživují torza hradů

Pokud se návštěvníkům podaří zdolat všechny tři vrcholy a emblém z razidel otisknout na vrcholový list — k mání je například v novohradském infocentru — mohou ho zde následně vyměnit za pamětní minci. Ideálním výchozím místem pro cestu na všechny tři vrcholy je parkoviště v Hojné Vodě.

„Fantastické výhledy nabízí také zdejší rozhledny. Rozhledna na Kraví hoře u Horní Stropnice, Slabošovka u Besednice a rozhledna na Hradišťském vrchu u Kaplice. Čtyřlístek zdejších vyhlídkových staveb uzavírá plošina na vrchu Mandelstein,“ doplnil produktový manažer turistické oblasti Novohradsko-Doudlebsko Michal Jarolímek.

„Za objevení však stojí i významná aktivita spolku Hrady na Malši, díky níž jsou obnovována a oživována torza menších hradů nacházejících se podél řeky Malše. Oblast disponuje možnostmi stylového ubytování, kvalitní gastronomie a dalších služeb,“ je přesvědčená Klára Polášková z JCCR.

Čištění odkrylo unikát. Na relikviáři sv. Maura je mytický ropuší kámen

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám