Hlavní obsah

Nová rozhledna nad Novým Hrádkem láká turisty ve velkém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Vánoci otevřená nová rozhledna na vrchu Šibeník nad Novým Hrádkem na Náchodsku splnila účel. Přivedla do městyse turisty, oživila turistický ruch. O víkendech za pěkného počasí láká stovky lidí. Uvedl to starosta Zdeněk Drašnar.

Foto: David Taneček, ČTK

Rozhledna je vybudována z tubusu bývalé větrné elektrárny.

Článek

Rozhledna vznikla z tubusu bývalé větrné elektrárny, je přístupná bezplatně od východu do západu slunce. Návštěvnické infocentrum vybudované u rozhledny z bývalé trafostanice větrníku by mělo veřejnosti začít sloužit na jaře.

„Zájem je až nečekaně velký. Je to něco nového, myslím, že se rozhledna povedla i po architektonické stránce,“ řekl Drašnar.

Podle něj má na zájmu turistů o rozhlednu značný podíl i situace kolem epidemie koronaviru. Kvůli vládním nařízením jsou uzavřené lyžařské areály, až na výjimky také hotely, penziony a další služby. „Zájem o jednodenní turistiku tak hodně narostl. Je to dané opatřeními proti koronaviru, lidé tak jezdí možná i tam, kam by za běžné situace nejeli,“ uvedl.

Vysočina má čtyři nové památky

Cestování

Vstup na rozhlednu je kvůli protiepidemickým opatřením omezen na dva lidi v jednu chvíli. „Nedělám si iluzi, že by to v exponované dny lidé striktně dodržovali. Na druhou stranu si myslím, že z té rozhledny si covid málokdo odnese,“ řekl Drašnar.

Je vidět daleko

Vyhlídková plošina rozhledny je 32 metrů nad zemí a lidé se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Turisté z rozhledny za příhodných podmínek dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Rozhledna stojí na páteřní turistické, červeně značené trase zvané Jiráskova cesta vedoucí z Náchodska do Orlických hor.

Foto: David Taneček, ČTK

Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic.

Rozhledna vznikla v nadmořské výšce 655 metrů na vrchu Šibeník za 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka – východní část. Většinu nákladů pokryje evropská dotace. Cílem projektu je oživit v oblasti cestovní ruch.

Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Již dříve s podporou evropských peněz vznikly rozhledny na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám