Hlavní obsah

Nová rozhledna na Závisti nad Zbraslaví budí emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač měla být spíše decentní, ční nová rozhledna na Závisti, archeologické lokalitě u Dolních Břežan, vysoko nad okolní stromy. Při příjezdu od Prahy ke Zbraslavi je nepřehlédnutelným bodem na horizontu na pravém břehu Vltavy.

Foto: Vratislav Konečný

Vyhlídková věž stojí v místě někdejší akropole.

Článek

Přibyla tak další z rozhleden, kterými je naše země poseta. Pochází z architektonické kanceláře Huť architektury Martin Rajniš.

Po dřevěném točitém schodišti vystoupáte na vyhlídkovou plošinu ve výšce 24 metrů, se stožárem věž sahá do 32 metrů. Těleso je z modřínového dřeva, drží ho ocelová táhla, na první dojem to vypadá, jako kdyby ještě nebyla zcela dokončena. Ale architekt ví své.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna převyšuje okolní porost.

Rozhledna pochází ze stejného ateliéru, který vyprojektoval například Doubravku na Černém Mostě. Rozhled je na část středních Čech, Zbraslav, Dolní Břežany a údolí k obci přináležející, tudíž se zdá vše v pořádku. Jenže není, rozhledna a další záměry s využitím okolí budí značné emoce nejen u laické veřejnosti.

Beton a štěrk na místě keltského oppida? Projekt na okraji Prahy budí nevoli

Domácí

Zviditelnění zasypané akropole

Problémem není ani tak samotná rozhledna, jako to, co má v jejím okolí vzniknout. Závist je jedním z našich největších keltských oppid. Na kopci stálo obrovské sídlo, podle vizualizace na panelech u rozhledny a dalších na přístupové cestě od Břežan tu Keltové postavili téměř město.

Foto: Vratislav Konečný

Dřevo použité na stavbu je modřínové.

Rozhledna stojí v místech akropole, tedy chrámového okrsku, kam mohli jen vyvolení. V letech 1963 až 1990 na Hradišti, jak se správně lokalita nazývá, probíhaly archeologické průzkumy, pamatuji, jak se tu dalo chodit kolem vykopaných zdí.

Když výzkum ustal, a to byla odkryta jen malá část lokality, vše začalo zarůstat, a tak se v roce 2005 začala navážet silná vrstva zeminy s tím, že tak bude uchováno vše, co se našlo, a až bude příhodnější situace, může se pokračovat. O prostor se samozřejmě nepečovalo, nálezy se přemístily do muzeí, akropole zarostla.

Foto: Vratislav Konečný

Výhled k Radotínu

Plán postavit rozhlednu mířil na to, že z věže bude vidět rozsah území oppida. Část, kde se nacházela akropole, má pokrýt betonová deska, na které mají být barevnými panely vyznačeny obrysy staveb. To je ale právě předmětem sporu.

Věž je prý podstatně vyšší a rozhled stejně nedává žádnou představu o oppidu, protože vše zakryl les. A když půjdete po valech a náspech v listnatém lese, je to pouhá procházka. Hezká, ale…

Foto: Vratislav Konečný

Směr Velkolom Zbraslav a Cukrák

Ve starověku tu bývalo významné mocenské a kulturní centrum, infotabule představují místo od pozdního eneolitu do raného středověku.

Barevné betonové panely

Jak to na akropoli dopadne, se asi ví. Rozhlednu památkáři schválili, i když měla být nižší, neměla přesahovat okolní stromy. Důraz se kladl na prezentaci byvších staveb a terénního uspořádání hradiště.

Projekt nese název Zpřítomnění. Mají ho tvořit v obrubě zasazené betonové desky nabarvené červeně, černě, žlutě, modrofialově, tyrkysově, tmavě zeleně.

Rozhledna otevřená těsné před Vánocemi láká stovky návštěvníků, i přes horší přístupovou trasu jak od Břežan, tak i od Zbraslavi jsou tu cyklisté, rodiny s kočárky, mnoho pejskařů.

Foto: Vratislav Konečný

Jedna z informačních tabulí

Trochu se zadýcháte

Zvláště ze Zbraslavi je to docela stoupák, ale zase máte výhled na říční údolí. Přímo na místě jsem nezaznamenal žádné negativní hlasy, jen pár povzdechů, že tu nejsou lavičky, koše - a dokonce i jeden, že by tu mohl být stánek a toalety. (A co takhle strakapoud s veverkou, kteří by zajišťovali wifi připojení?)

Hrad Valdštejn v Českém ráji bude mimořádně otevřený tento i příští víkend

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám